Gyerekek és a tűz - előzd meg a baleseteket!

Forrás: Thinkstock -
betegség balesetek megelőzés család egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon a közelmúltban kettő, New Yorkban hét gyermek égett halálra. A két kisgyerek - mára már nagy valószínűséggel állítható - maga okozta a tüzet, a hét gyermek haláláért felelő lángok fellobbanását még nem tudni,ki vagy mi okozta.

A hazai, taktakenézi gyermekhalált okozó rettenetes tűzbaleset sokáig foglalkoztatta a közvéleményt. Nem csak azért, mert sokkoló még a gondolat is, hogy apró gyerekek égtek elevenen halálra, azért is, mert mindenki azonnal a felelősöket kereste. De hogyan lehet megelőzni azt, hogy egy szemfüles óvodás esetleg gyufát vagy öngyújtót szerezzen a konyhából?

Forrás: Thinkstock

Elég egyetlen, óvatlan pillanat, a szülő (vagy a felnőtt, akinek a gondjaira vannak bízva a gyerekek) ha egy percig nem figyel, már megtörténhet a baj. És aligha van olyan felnőtt, aki gyerekként legalább egyszer ne esett volna kísértésbe. Ki ne "tüzeskedett" volna a szülők határozott felvilágosítása vagy tiltása ellenére?

Mégis, annyira szívettépő, amikor a mágikus erővel fellobbanó lángok iránti kíváncsiság vagy a kísérletezés vágya ilyen rettenetes áldozatot követel.

A tűzbalesetek megelőzése azonban nem hanyagolható el, még akkor sem, ha tudjuk, a gyerek gyors, résen van, "kifigyeli" , mikor lankad a szülő figyelme és sokszor a felnőttek hanyagsága az, ami a "kezére játszik". Vagyis, ami a kezébe adja a gyufát.

Mire figyeljünk?

- Soha, de soha ne hagyjuk gyerekek számára elérhető helyen a tűzgyújtáshoz szükséges eszközöket. A konyhában ha lehet, használjunk gázgyújtót gyufa helyett. De még ekkor is figyeljünk arra, hogy a gyerek ne tudjon kísérletezni a gáztűzhely rózsájának begyújtásával.

- Ne hagyjunk elérhető helyen öngyújtót, sokszor a rég elkóbolrolt, elfeledett öngyújtó kerül elő, és szinte mindig van még annyi tölltőanyag benne, hogy fellobbanjon a láng.

- A kocsiban se hagyjunk öngyújtót, néha pontosan két percre hagyja magára a felnőtt a gyereket meg a kesztyűtartóban lapuló gyújtót. Ez pontosan elegendő ahhoz, hogy a gyerek magára gyújtsa az autót.

- Soha ne maradjon kisgyerek egyedül olyan lakásban (egyébként sem!), ahol kályhával fűtenek. Elég egy kipattanó szikra ahhoz, hogy felgyulladjon a szőnyeg. Máskor a gyerek csak segíteni akar - meg akarja rakni a kályhát és ezért kinyitja az ajtaját.

- Ne engedjük, hogy felügyelet nélkül kísérletezzen a gyerek a konyhában. Még egy tojásrántotta megsütése is okozhat halálos balesetet, ha közben a láng belekap a ruhája ujjába.

Forrás: Thinkstock

- Ha felügyelet mellett kísérletezgethet a gyerek a főzéssel (nyílt lángról van szó), akkor mondjuk el, milyen ruhában szabad csak a tűzhely mellé állni - kerülje, és kerüljük mi is a gyúlékony, műszálas, valamint a bőszabású ruhadarabokat. Ne lógjon be a tűz fölé, vagy az edény alól kicsapó láng ne tudjon belekapni a ruhaneműbe.

- Ha hosszú a haja a gyereknek, főzőcskézés előtt fogja össze copfba - nagyon sokszor a gyerek hajába kap bele a tűz.

- Semmilyen gyúlékony vegyszer (másfajta se) legyen a gyerek által elérhető helyen.

- Ne legyen elérhető, bekapcsolható a gyerek számára felizzásra képes elektromos eszköz, például vasaló, vagy villanykályha.

- Már nagyon kicsi korban informáljuk a gyereket a tűzzel kapcsolatos veszélyekről.

- Próbáljuk felkészíteni a gyerekeket arra, hogy tűz esetén milyen módon tudják a lehető leggyorsabban elhagyni a lakást, vagy milyen módon hívjanak azonnal segítséget.

- Furcsának tűnhet, de családban is lehet tűzvédelmi "gyakorlatot" tartani, ahol sorra veszik azokat a fontos dolgokat, amelyek akár meg is methetik a gyerek életét. Lehet, hogy valódi tűz esetén teljes pánikba kerül a kicsi, de lehet, hogy éppen egy játékos gyakorlatozás lesz az, ami azt egyetlen szükséges információt eszébe juttatja, ami segíti majd menekülését. Például, hogy próbáljon a lehető legmesszebb kerülni a tűz fészkétől, hasaljon a padlóra, vagy vizes ruhával próbálja védeni az arcát, szemét és a légzőszerveket. Hogy csak akkor nyisson ablakot, ha azon biztosan menekülni tud, különben a beáramló oxigén csak még nagyobb tüzet okoz, "belobbanthatja" a lángokat.

Forrás: Thinkstock

- A gyerek életkorától és felkészültségétől függhet az, hogy megpróbálja eloltani vagy sem a lángokat, de alapeset, hogy az élete a legfontosabb, a menekülésre koncentráljon, és csak akkor és olyan esetben próbáljon oltani (egy nagyobb gyerek), ha arra valóban felkészült, és valóban kézben tudja tartani az eseményeket (például egy konyharuha gyulladt csak fel - dobja bele a mosogatóba és engedjen rá vizet). De ilyen esetben is tudnia kell, hogy mit mivel lehet csak oltani. A serpenyőben felgyulladt olajat például tilos vízzel oltani, ilyenkor a tűz elfojtása segíthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.