Anyuidő, apupercek - Ezért fontos mindenkinek az együtt töltött idő

Forrás: Thinkstock -
anyaság családalapítás csecsemő idő család apaság szeretet bölcsőde gondoskodás nevelés kapcsolat kötődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteget beszélünk arról, mennyire fontos, hogy a hétköznapi hajtásban a párok megálljanak egy pillanatra, és kicsit odafigyeljenek egymásra. Arról is sokat hallani, hogy a családoknak is több minőségi időt kellene együtt tölteniük, és persze az sem mindegy, hogy az anyuka, illetve az apuka milyen időszakokban találkozik gyermekével, és akkor meddig maradnak egymás társaságában. Most kicsit segítünk, hogy te se vessz el az időmátrixban!

Egy édesanya számára, aki egyszerre számtalan szerepet testesít meg – szupermami, takaros feleség, házvezetőnő, szakács, fitneszmodell, szexistennő, remek barátnő, valamint kiváló hallgatóság és nem utolsósorban divatdiktátor –, sokszor nehézséget okoz az előre eltervezett időbeosztás betartása és a különböző funkciók közti profi lavírozás. A folytonos rohanásban pedig előfordulhat, hogy nem a legfontosabb személyek nyerik meg nála az idő nagy részét, hanem az anyuka elvész valahol az elintézendő feladatok között, a piszkos ruhák kupaca alatt, de az is megeshet, hogy éppen ottfelejti magát valahol...

Forrás: Thinkstock

Így maradhatsz nő a szülés után is:

A szülővé válás kívül-belül megváltoztat mindenkit: az anyukát és az apukát is, más lesz az értékrend, az időbeosztás, és a legtöbb nőnél az alak is. Ezek a változások viszont természetesek: ahogy az idő is folyamatosan formálja külsőnket-belsőnket, úgy az anyaság is. Hogy miképpen maradhatsz igazi nő a kisbabád világra jötte után is, kiderül korábbi cikkünkből.

Csak akkor maradj, ha maradni akarsz:

Míg csecsemőkorban inkább pár óra szabadságra vágysz, addig ha már nagyobbacskák lesztek, visszasírod az együtt töltött idő csodáját. Hogy mennyi ideig maradsz otthon a picivel, értelemszerűen attól függ, mikor és hogyan tudsz, illetve akarsz visszamenni dolgozni. A gyerekkönyvek és a különböző fórumok, amelyekkel a mamák sokszor feleslegesen sokkolják magukat, másfél évet írnak elő, de sajnos ezt felülírhatják gazdasági és egyéb szempontok is.

Virágszőnyeg a lábaid előtt!

Sokszor természetesnek vesszük az életünk dolgait. Pedig amit nap mint nap teszünk, az rendkívüli! Az Activia egy csodálatos virágszőnyeggel szeretné elismeri a nők mindennapi fáradozását. Azt a gyakran láthatatlan munkát, amivel mindennap gondoskodnak szeretteikről, inspirálják kollégáikat, mosolyt csalnak szeretteik és barátaik arcára. Lásd meg Te is a rendkívülit! Vigyél ebből a virágszőnyegből egy virágot magadnak, vagy add át valakinek elismerésed jeléül!
Legyél ott te is május 24-én a Március 15. téren!
További információk az eseményről.

Forrás: Thinkstock

Az egyéb kategóriába az otthonról már elvágyódó, valami mást csinálni, kipróbálni akaró anya tartozik. Közhelynek hangzik, pedig igaz, hogy nem csak az együtt töltött idő mennyisége, sokkal inkább a minősége számít. Vagyis akkor jó (mindkét félnek) otthon maradni a csöppséggel, ha azt az anya tényleg akarja, ha az ebből érzett öröme szívből jön, és nem kényszerből teszi ez, csak mert a férj, az anyós, vagy a többi anyuka a játszótérről ezt várja tőle.

Nyugi! Nem vagy rossz anya, csak szorongsz a szülés után

A felmérések szerint a szülést követő szorongás és depresszió kialakulásában a hormonális változások, valamint az új élethelyzet okozta stressz játszanak igazán nagy szerepet. Amikor is az újdonsült anyuka úgy érzi, tehetetlen, túlságosan leterhelt, képtelen egyedül megbirkózni a napi feladatokkal, és közben állandó bűntudata van, hogy rossz anya. A mamák felé támasztott túlzott elvárásokról és azok egészségügyi hatásairól itt írtunk bővebben.

Vagyis ha otthon maradsz, csináld is jól!

Ne csak látszatanyuka legyél, aki egy másik életről álmodik, miközben színez, játszik, mesél. Ez azért nagyon fontos, mert magabiztosabb, nyitottabb, érdeklődőbb lehet a gyermeked, ha az első éveiben azt tapasztalja, kérdezhet, választ kap, figyelnek rá, és reagálnak a meglátásaira. Ugyanis így alakul ki az önbizalma. (Ettől persze nem lesz sérült az a gyermek sem, aki a megfelelő életkorban bölcsibe kerül, neki egyszerűen csak más időpontokban és más területeken kell extra szeretet és törődést nyújtani.)

Forrás: Thinkstock

A második év minden szempontból kicsit könnyebb

A második évben már lazul az első évre jellemező szoros szimbiózis, de ez egy teljesen normális folyamat. Ettől még mind a ketten ugyanúgy kötődtök egymáshoz, de a kicsit leköti az őt körülvevő világ feltérképezése, az anyát pedig a rég elfeledett szokások újraélesztése.

Ahogy a baba-mama kötelék lazul, úgy erősödik a baba-papa vonal. Még az olyan macsó papák is, akik korábban úgy érezték, nem tudnak mit kezdeni egy ilyen picurral, könnyen megtalálják a közös hangot egy totyogó, gügyögő gyermekkel. (Fontos tudni, hogy a férfi valójában egész életében kisfiú marad, csak minden életszakaszban más játékkal játszik.)

Forrás: Thinkstock

Az édesapa és a csemete közösen eltöltött ideje is nagyon fontos, és nem csak a gyermek szempontjából. Az, hogy az apuka huzamosabb ideig foglalkozik a kicsivel, mindkettőjük számára óriási élmény, hiszen a megszokott felállás (a legtöbb családnál) az, hogy apu hét közben dolgozik, este pedig nem biztos, hogy jut ideje a játékra, mesélésre. Ebből kifolyólag megeshet, hogy a minőségi idő és a boldog együtt töltött pillanatok oltárán az édesapa feláldozza a szigort és az anyával gondosan lefektetett elveket, és felrúgja a pontos időbeosztást is. Ennek az az oka, hogy tudat alatt kerüli a konfliktust a gyerekkel, hogy a közös percek igazán jók lehessenek. Ettől persze előbb-utóbb úgy érezhetik, már-már olyannyira engedékenyek, hogy a csöppség szó szerint kenyérre keni őket. Ez az anyáknak persze nem mindig kellemes, de érdemes visszagondolni, hogy azért apuci kicsi lányának lenni sem volt olyan rossz, ugye?

Tesztelhető, kiből milyen apa lesz:

A kérdést, hogy vajon milyen apa lesz a választott partnerből, mi tagadás, csak elfogultan gondoljuk végig. Illetlenségnek és időpazarlásnak tartjuk épp azt a férfit felülvizsgálni, akit egy életre társul választottunk magunknak. Pedig a szülői szerep nem egyéjszakás kaland: mindkettőnk részéről egész életre szóló feladatot és felelősséget jelent. Az alábbi négy kérdés segítségével te is megtudhatod, milyen apuka is a kedvesed.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.