Gyermeket vársz? A mobilod veszélyezteti a babád egészségét!

Forrás: Thinkstock -
veszélyes mobiltelefon terhesség kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már korábban is folytak kutatások a terhesség alatti mobiltelefon-használat lehetséges veszélyeiről – egy friss vizsgálat azonban egy újabb problémára hívta fel a szakemberek figyelmét. Mégpedig arra, hogy a várandós kismamáknál levő mobiltelefon hangja megzavarhatja a magzat alvás-ébrenlét ciklusát.

A vizsgálatot 28 terhes orvos rezidens közreműködésével végezték, akiknél rendszeres időközönként csengett vagy rezgett a készülékük. Amint azt a kutatást vezető dr. Boris Petrikovsky, a New York-i Wyckoff Heights Orvosi Központ szülész-nőgyógyász professzora elmondta, arra voltak kíváncsiak, milyen hatással vannak a mobilok a magzatokra. Megdöbbentő eredmény kaptak:

a készülékek hangja bizony gyakran megriasztotta az anyaméh lakóit, és belezavart a normál alvásciklusukba.

Forrás: Thinkstock

A kutatásból az is kiderült, hogy a szülész-nőgyógyász rezidensek 80 százaléka nő, és közülük a legtöbben várandósan is dolgoznak, a munkájuk során pedig kénytelenek folyton elérhetőek lenni, ezért mindig maguknál hordják a mobiltelefonjukat vagy a csipogójukat, így aztán a magzatuk kénytelen hozzászokni ezekhez a zajokhoz.

A mobilfüggőség veszélyei – akár a gyerek életébe is kerülhet!

Okostelefon vagy gyerek – te melyiket választanád? Azt gondolod, hogy mindenki számára egyértelmű a döntés? Akkor most meg fogsz lepődni! Egy kutatás szerint ugyanis a kisgyermekek gyakran azért szenvednek játszótéri baleseteket, mert szüleik ahelyett, hogy gyermekeikre figyelnének, SMS-eznek vagy beszélgetnek a mobiltelefonjukon.

Korábbi vizsgálatok már arra is rámutattak, hogy a várandós rezidensek körében magasabb a terhességi komplikációk – például koraszülés, magas vérnyomás vagy alacsony születési súly – aránya. A mostani vizsgálat eredményeivel összevetve mindezt, könnyen lehet, hogy

ezek a zajkeltő eszközök nem csupán a nyugodt alvásban akadályozzák a magzatokat, de egyéb egészségkárosító hatásuk is van.

Petrikovsky megjegyezte, hogy természetesen egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a magzat megzavarásához, ezzel együtt a várandós nőket érdemes lenne arra figyelmeztetni, hogy telefonjaikat vagy csipogóikat ne tartsák közvetlenül a magzat közelében, inkább a táskájukba vagy a mellényzsebükbe tegyék, vagyis minél távolabb a gyermeküktől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.