Így védekezhetsz a munkahelyi stressz ellen

Forrás: Wikipedia -
munkahely stressz hang
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy csermely csörgedezésének hangja segíthet a munkahelyi stressz leküzdésében, ráadásul növeli a termelékenységet – derül ki egy friss kutatásból.

Az egyterű irodák némelyikében külön hangrendszert alkalmaznak a háttérzaj – például az emberi hangok – elnyomására.

„A közel lévők beszédét megértjük. A távolabb elhelyezkedő kollégákét azonban elnyomja ez a technológia” – magyarázta Jonas Braasch hangmérnök, a New York-i Rensselaer Polytechnic Institute munkatársa az intézmény sajtóközleményében.

A szakértők azonban arra is kíváncsiak voltak, hogy egészen pontosan milyen típusú elnyomó zaj működik a leghatékonyabban.

Fátyol-vízesés Forrás: Wikipedia

Ennek feltérképezésére Braasch és csapata 12 embert kértek meg, hogy fokozott figyelmet igénylő feladatot végezzenek jellegzetes irodai zajokat jelentő körülmények között. Háromféle környezetet alakítottak ki: az egyikben „fehér zaj” fedte el a csevegést és a többi hangot, a másikban „természetes zaj”, ami hegyi patak hangját jelentette, míg a harmadikban semmiféle kísérletet nem tettek a tompításra.

A résztvevők kellemesebb hangulatban és jobban is dolgoztak a természetes neszek között, mint a fehér zajban – állítják a kutatók, akik szerint a természetes hangeffektusok nemcsak az irodában lehetnek hasznosan.

„Kórházban fekvő betegeknél is sikeresen lehetne alkalmazni, akik napokon vagy heteken keresztül ott ragadnak a kórteremben” – fejtegette Braasch.

Az eredményeket az Amerikai Akusztikai Társaság keddi ülésén prezentálták Washingtonban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.