Anyaként magányosan - Amikor hirtelen felszívódnak a barátnők

Forrás: Thinkstock -
anyaság szülés barátság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem számít, hogy hány éve ismeritek már egymást, mennyi mindent éltetek át együtt, vagy milyen mély a kapcsolatotok - a barátságotok igazi próbája a terhességed. 

Kár is szépíteni, ha szülsz, minden megváltozik. A pletykálás-shoppingolás-bulizás helyét a szopi-kaki-szundi kombó veszi át. Újdonsült anyukaként életed fenekestül felfordul: korábban fontosnak vélt időtöltések, feladatok no meg emberek szorulnak a háttérbe, hogy helyüket egy apró pici jövevény töltse be. Sok esetben erre a sorsa jutnak az addigi legjobb, vagy annak vélt barátnők is.

Forrás: Thinkstock

De muszáj így történnie?

Be kell látni, hogy egy friss anyukával nem könnyű egy hullámhosszon lenni. Akkor a legnagyobb a barátnők lemorzsolódásának veszélye, ha ők teljesen különböző életet élnek, mint te: ha nincs gyerekük, vagy ha esetleg nem szeretnének, ha nem élnek párkapcsolatban vagy ha még a bulizós korszakukat élik. Egy ilyen értelemben vett kívülállónak nagyon elszántnak kell lennie ahhoz, hogy például szerepet vállaljon a pici körüli teendőkben. Annak érdekében, hogy meg tudd tartani addigi kebelbarátnőidet, bizony neked is áldozatokat kell hoznod.

Éva, 35 éves

"Amikor még nagyon pici volt a fiam, nekem sem volt egyszerű, hogy gondot fordítsak arra, hogy ápoljam a baráti kapcsolataimat, de azért próbáltam erre figyelni. Nekem úgy tűnik, hogy sikeresen. Akik a legfontosabbak, azokkal megmaradt a barátság, de persze ehhez az kellett, hogy ne csak nekem, hanem nekik is fontos legyen ez."
Forrás: Thinkstock

Így tartsd meg barátnőidet!

Ha a barátnőd nem keres, és nem foglalkozik veled a szülés után, akkor valószínűleg nem is volt igazi barát. Egy igaz barát anyaként is kitart melletted, és barátságotok attól nem fog meggyengülni, ha a húzósabb időszakokban kevesebb időtök jut egymásra. Egy kis tudatossággal azonban te magad is hozzájárulhatsz kapcsolataid erősítéséhez, fenntartásához!

  • Próbálj meg ugyanaz a jókedvű, kedves csaj lenni anyaként is, mint aki azelőtt voltál!
  • Keresd barátaidat gyakran, kérdezd meg mi van velük, ha kell, nyújts nekik lelki támaszt!
  • A közös programokat próbáld meg nem lemondani babád gondozására hivatkozva, szervezz inkább gyermekbarát programokat!
  • Hívd el barátnőidet a babás sétákra, hadd kerüljenek ők is közelebb a kis újonchoz!

Ha menthetetlen a helyzet...

Ha korábbi barátnőid nem tudnak megbírkózni az új élethelyzeteddel, akkor sem szabad elkeseredned. Anyaként is szerezhetsz új barátokat! A szülés után a kórházban, a kismamatornákon, a séták alatt, a játszótéren, vagy akár az internet adta lehetőségeket kihasználva is bőven lesz lehetőséged új barátságokat kötni - közös témátok pedig biztosan lesz!

Magdi, 39 éves

"Azt tudomásul kell venni, hogy az embernek a gyereke, a családja az első, vannak családi kötelezettségek, és így többnyire kevés idő jut a barátokra, ezért kopnak el. Mert nem értik, nem gondolják ezt végig. A valódi barát megmarad akkor is, ha egy évben kétszer találkoztok."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.