Te is butának tartod a saját gyereked?

Forrás: Thinkstock -
kutatás gyerekek szülők teljesítmény születési sorrend
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Második gyerekként születtem, nővérem három évvel idősebb nálam. Gyerekkorunkban mindig ő volt az "okos", én voltam a "szorgalmas". Sosem értettem igazán, szüleim mi alapján skatulyáztak be bennünket a két kategóriába, és hogy miért lettem pont én a "kevésbé eszes, de azért igyekvő" gyerek a családban, miközben mindketten hasonló jegyekkel, eredményekkel végeztük el mind az általános, mind a középiskolát.

A születési sorrend determinál

Nos, mára már kicsit tisztábban látom a helyzetet, tudom, milyen nagy szerepe van egy gyermek személyiségének, későbbi sorsának alakulásában a születési sorrendnek. Az, hogy elsőként vagy másodikként születik egy gyermek, nagyban meghatározza képességeit, személyiségét, sőt hatással lehet majdani munkájára, házasságára és az egész élethez való viszonyulására is. A téma nem új keletű a kutatók körében, a születési sorrend szerepét a 20. század elején Sigmund Freud tanítványa, Alfred Adler osztrák pszichiáter vizsgálta elsőként. Adler szerint a születési sorrend okozta különbségek abból erednek, hogy

egy családon belül a gyermekek - attól függően, hogy hányadikként születnek - más-más bánásmódban részesülnek.

A különböző bánásmódhoz pedig a gyermekek másként alkalmazkodnak, arra eltérő módon reagálhatnak.

Forrás: Thinkstock

Veszélybe kerül-e György herceg az újabb trónkövetelő színre lépésével?

Laza lesz, és lázadó? Netán elnyomott, meghunyászkodó? Vagy egy elkényeztetett ficsúr? És vajon letaszítja-e trónjáról testvérét, György herceget? A gyermekek életének alakulását bizony nagyban befolyásolja születési sorrendjük, utánajártunk hát, milyen sors vár Katalin hercegné és Vilmos herceg másodszülött gyermekére.

A szülők beskatulyáznak

Amit Adler a 20. század hajnalán megállapított, azt most brit kutatók megerősítették, és tovább vizsgálták. Ennek eredményeként a Brigham Young University szakértői kimutatták, hogy a testvérek közötti különbségeket valójában a szülőknek a gyermekeikről alkotott elképzelései okozzák, illetve az, hogy folyton összehasonlítgatják őket.

A Journal of Family Psychology című lapban közzétett kutatást vezető Alex Jensen, a BYU professzora munkatársaival testvéreket, illetve azok iskolai előmenetelét vizsgálta. Összesen 388 első-, illetve másodszülött tinédzserkorú gyermeket, valamint szüleiket kísérték figyelemmel, akik egy északkeleti állam 17 különböző iskolájába jártak.

A szülőket megkérdezték, hogy melyik gyermekük teljesített jobban az iskolában, amire a többség azt válaszolta, hogy az idősebbik, holott általában a testvérek teljesítménye nagyjából egyforma volt.

Forrás: Thinkstock

A rossz jegy a szülő hibája?

Amint az a vizsgálatból kiderült, a szülők gyermekükről alkotott véleményét nem befolyásolták a korábbi iskolai osztályzatok, ám a gyerekek jövőbeni jegyeit nagyon is befolyásolta az, hogy a szülők milyen véleménnyel voltak róluk. Vagyis

az a gyerek, akit a szülei okosnak tartottak, valóban jobban kezdett teljesíteni, akiről pedig rosszabb véleménnyel voltak, annak a tanulmánya tényleg leromlott.

Jensen megjegyezte, hogy a szülők többsége azért tartja okosabbnak a nagyobb gyermekét, mivel az mindig előrébb tart az iskolában, mint a kisebbik, nehezebb feladatokat old meg, és nyilván előbb tanul meg írni-olvasni is. Egyetlen kivétel volt, amikor nem az idősebb gyermeket tartották okosabbnak a szülők, mégpedig akkor, ha fiú volt, a kisebb testvére pedig lány, ilyen esetben ugyanis a többség a lányt tartotta okosabbnak és jobb tanulónak.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy általánosságban egyáltalán nem igaz, hogy az idősebb testvér jobb teljesítményt nyújt az iskolában, mint a fiatalabb, és lányoknál is inkább csak a jegyek a jobbak, nem feltétlenül arról van szó, hogy ő az okosabb. Tanácsként azt fogalmazták meg, hogy bármennyire is nehéz, nem szabad összehasonlítgatni a testvéreket, sokkal inkább mindegyikükben az erősségeiket kell meglátni, mert ezzel tudjuk segíteni a jövőbeni előrehaladásukat.

A finisbe érkeztél - Várandósságod 29. hetének történéseihttp://www.life.hu/csalad/20150701-ez-tortenik-a-babaval-es-a-mamaval-a-terhesseg-29-heteben.htmlElkezdődött a harmadik trimeszter első hete – most már tényleg a finisben vagy, pár hét és gyermekedet karodban tarthatod!CsaládThinkstockA lelkes szingli és a karriermama meetingre megy...http://www.life.hu/csalad/20150615-gyermekes-es-gyermektelen-anyak-a-munkahelyeken.htmlÚgy, ahogy az anyatejkérdésben is, a karrier kontra család témában is két táborra szakadnak az anyukák. Állandó az ellentét a két csapat között, megy az ujjal mutogatás az egész nap otthon a lábát lógató, és a gyereknevelést másra bízó karriermamák között. Az eszköz persze itt is a sztereotipizálás és a lelkiismeretfurdalás-keltés, valamint a rossz anyának bélyegzés, pedig mindkét oldal mögött őrülten nehéz döntések sorozata húzódik.CsaládThinkstockNem az számít honnan jöttél - Árvák voltak, világsztárok lettekhttp://www.life.hu/csalad/20150630-elarvult-es-orokbefogadott-hiressegek-tortenetei.htmlHollywoodi színészek, világhírű énekesek, sikeres üzletemberek és hírhedt politikusok – szinte az egész világon ismerik nevüket, milliók rajonganak értük, tömegek szidalmazzák őket, az életük nyitott könyv a rajongók számára. Vagyis, mondjuk inkább egy félig nyitott könyvnek: bár csillogó életük a szemünk előtt zajlik, azt, hogy honnan is jutottak el idáig, csak kevesen tudják.CsaládNorthfotoVajon milyen különleges ajándékot vitt a hollywoodi álompár a kis Charlotte hercegnőnek?http://www.life.hu/csalad/20150628-angelina-jolie-brad-pitt-vilmos-herceggel-es-katalinnal-talalkozott.htmlHollywoodi és brit ’királyi méltóságok’ találkoztak pénteken, amikor is Angelina Jolie és férje, Brad Pitt a brit trónörökös pár Vilmos és Katalin vendégei voltak egy teára a Kensington Palotában.CsaládAFPDühös anyukák zaklatják Berki Krisztiánthttp://www.life.hu/csalad/20150628-duhos-anyukak-estek-neki-facebookon-berki-krisztiannak.htmlBerki Krisztiánt nem kímélik a felháborodott anyukák a Facebookon.Család--Roberto konyhája: Vigyázat, gyümölcs-túladagolás!http://www.life.hu/csalad/20150701-roberto-konyhaja-epres-creme-brulee-torta-recept.htmlEgyszerűen megvadulok a francia édességekért. A macaron egy örök klasszikus, a croissant szintén ikonikus finomság, de talán az ország legfenségesebb édessége mégis a cremé brülée. Az édes, tejszínes csoda a forró nyári napokon sem túlzó vagy nehéz édesség, különösen, ha megbolondítjuk a magyar nyár toplistás gyömülcseivel.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.