Gratulálunk! Az ön gyermeke megfelel! - Lehúzós modellügynökség kopasztja a hiszékeny szülőket

Forrás: AFP/Loic Venance -
átverés csalók szülők hiszékenység modellügynökség Kajdi Csaba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fantasztikus lehetőség! 420 ezer forint helyett mindössze 250 ezer forintért most a te gyerekedből is világhírű modell lehet! Hát nem csábító ajánlat? Nem! Egyáltalán nem az. Egy profi modellügynökség nem fog több százezret legombolni egy tehetségesnek tűnő gyermek felfuttatásáért. Kedves szülők, legyetek résen – és legyetek észnél. Tanuljatok pórul járt olvasónk történetéből.

Előzmények – Az átverős médiasuli

Az olvasónk által leírt módszer egyáltalán nem új keletű, az elmúlt években jó néhány kétes hírt lehetett hallani egy bizonyos médiaakadémiáról, amely állítólag csalással invitálta a hiszékeny szülőket és tehetségesnek kikiáltott gyerekeiket különböző szereplőválogatásokra. Ezeken a válogatásokon aztán kiderült, hogy nem egy hagyományos castingról van szó, hanem inkább egy tanfolyam promóciójáról. Az eredetileg meghirdetett szereplőválogatásokhoz ugyanis a csemetéknek be kellett iratkozniuk az akadémia iskolájába, amelynek tandíja akár egymillió forintra is rúghatott. Azért írjuk, hogy akár, mert nem volt állandó összeg,

A világ egyik legnagyobb ügynökségének tavaszi castingja Forrás: AFP/Loic Venance

a Tatabányán tartott castingon például 1,4 milliót kértek volna a háromszor 2,5 hónapos kurzusért, Budapesten azonban egy 16 hetes tanfolyam 300 000 forintba került.

Az akadémia akkor olyan neves tanárokat tudhatott intézménye falai mögött, mint Koltai Róbert, Esztergályos Cecília, Gesztesi Károly vagy Damu Roland, és azzal az ígérettel csábította tantermeibe a tehetséges gyerekeket, hogy a tanfolyamok elvégzése után mesés lehetőségek várnak majd rájuk.

A Jóban rosszban egykori sztárja, Damu Roland – ahogy annak idején a Blikk megírta – 2009-ben otthagyta a sztársulit, és így nyilatkozott róla:

Ez az egész egy elképesztően nagy lehúzás. Felfogadtak embereket, akik az utcát járják, és mindenkit megállítanak, szerepeket, hírnevet és fellépéseket ajánlva. Persze az egészből a végén semmi sem lesz.

Az iskola ellen egyébként a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság 2009-ben csalás gyanújával indított nyomozást, miután az egyik szülő feljelentést tett.

Az ön gyermeke hatalmas tehetség

Az előzményekben említett átverős médiasuli a cégadatok szerint 2012-ben jogutód nélkül megszűnt. Egy olvasónk azonban – akit nevezzük most Károlynak – az elmúlt héten egy, a korábbi médiaakadémia módszereihez kísértetiesen hasonló castingon vett részt gyermekével. Akadémia helyett azonban most egy médiaintézet szervezte be a mit sem sejtő szülőt és gyerekét.

Károly és 17 éves fia egy vidéki város egyik frekventált terén sétáltak, amikor egy fiatal (a fiánál talán pár évvel idősebb) lány megszólította őket. A hostess hölgy 13–20 év közötti szereplőket keresett reklámfilmforgatáshoz, statisztaszerepre, illetve modellmunkákkal is kecsegtette őket. A lány kiemelte, hogy számukra nagyon fontos az egyéniség, a személyiség, ezért is szólította meg pont Károlyékat. Az apukának és fiának megtetszett az ajánlat, megadták hát a telefonszámukat.

Tanfolyamról ekkor még szó sem volt.

Nem sokkal ezután csörgött is a telefon, az ügynökség képviselője tájékoztatta Károlyt, hogy egy néhány 10 km-re lévő város hoteljében lenne a válogatás, amelyre szeretettel várják őket.

Tanfolyamról még mindig szó sem volt.

Károly és fia másnap délután a megbeszélt időpontban a helyszínen voltak, ahol ismét egy fiatal hostesslány fogadta őket.

Öt-hat fiatal volt még előttünk, fiúk-lányok, de utánunk is jöttek még. Becsléseim szerint, illetve a lány listájára ránézve, minimum 30 embert biztosan elhívtak.

Amíg apa és fia várakozott, egy adatlapot töltettek ki velük, amelyben a gyermek születési és egyéb adataira, magasságára, testsúlyára, nyelvtudására voltak kíváncsiak. A nagyjából 45 perces várakozás után végre sorra kerültek, egy fiatal férfi fogadta és kísérte be őket a terembe.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A fantasztikus lehetőség

A castingon bemutattak Károlyéknak egy promóciós anyagot, amelyben az ügynökség modelljeiről illetve az általuk készített reklámokból vetítettek képeket. A beszélgetés közben az is kiderült, hogy a cég folyamatosan járja az országot, legutóbb például Károlyéktól több 100 km-re, szintén vidéken tartottak castingot.

Időközben odahívtak az asztalukhoz egy híres színésznőt is, aki a válogatás során segítette az ügynökséget.

Óriásit csalódtam, hogy ehhez adja a nevét. Bár lehet, hogy neki ez is csak egy munka, és nem tudja, mi van mögötte.

A színésznő megdicsérte Károly fiát, és az instrukciói alapján készült is pár fotó a srácról, majd a járását is be kellett mutatnia. Ezután újabb dicséretek röpködtek, és a castingbizottság részéről elhangzott az a bizonyos boldogító igen: Károly gyermeke megfelel a kritériumoknak!

Az az igazság, hogy a gyermekem tényleg veri az átlagot, ezt minden elfogultság nélkül állíthatom, szóval nem tudom, milyen kritériumok kellettek. Az azért gyanús volt neki is, amikor a mellettünk lévőket is agyondicsérték, bárhogy is néztek ki, és nagy igent kaptak a színésznőtől.

Ezután jött a kihagyhatatlan lehetőség kevésbé vonzó része. Egy fiatal férfi – aki Károly véleménye szerint olyan betanult szöveget mondott el, mint amikor valaki biztosítást akar eladni – felvázolta az ajánlat részleteit.

A tanfolyam

Mivel a fiú megfelelt a kritériumoknak, most az internetes lista ár,

azaz 419 000 Ft helyett mindössze 250 000 Ft-ért részt vehet a médiaintézet 4 x 1 napos modellkurzusán.

Ennek a kedvezménynek azonban az a feltétele, hogy ott a helyszínen kifizessenek 60 000 Ft foglalót, majd két munkanapon belül további 190 000 Ft-ot. De a fiatalember azt is elmondta, hogy élhetnek akár részletfizetési lehetőséggel is, akkor azonban a helyszíni 60 000 Ft után még 250 000-et kell kicsengetniük.

Forrás: AFP/Loic Venance

Hát, így utólag már az is baromi elgondolkodtató, hogy részletfizetés csaknem 25%-kal drágább. Minden arról győz meg, hogy fizess minél előbb.

A kedvezményes 250 000 Ft-os árban tehát a cég egy 4 x 1 napos kurzust és egy 1 éves munkalehetőséget ajánlott – már ha lesz egyáltalán munka, konkrét megbízásokról ugyanis nem esett szó, a szerződésben csupán a modellkarrier távoli és meglehetősen bizonytalan lehetőségét csillantják meg. Ezenfelül vállalták, hogy portfóliót is készítenek a fiúnak, ami szerintük minimum 160 000 Ft-ot ér.

Sajnos aláírtuk a papírokat. Melyik szülő szeretné ilyen fantasztikus munkától megfosztani a gyermekét? Aztán kifizettem 60 000 Ft-ot, pont volt nálam annyi. Pedig nem hordok ennyit általában, de most így alakult. Akinél nem volt, az nem tudom, mit csinált, lehet, hogy elment pénzt felvenni, de amit nem tudok, arról nem akarok nyilatkozni. Számlát vagy egyebet nem kaptunk, csak az együttműködési keretmegállapodást. Végül kikísértek minket a szálloda kapujáig, akivel nem kötöttek üzletet, azt csak a teremajtóig.

Bár Károly nem jó szájízzel tért haza a casting után, úgy gondolta, a fia esetleges karrierje megér ekkora áldozatot. Másnap tovább motoszkált a fejében valamiféle rossz érzés, rákeresett hát az interneten a "modell casting átverés" szavakra, a találatok között pedig az övékhez kísértetiesen hasonló sztorikba ütközött. Ezek a történetek a cikkünk elején említett médiaakadémiáról szóltak.

A médiaakadémia 2012-ben szűnt meg, ez az új médiaintézet idén májusban alakult, és bár sem a tulajdonosi körében, sem az ügyvezetők között látszólag nincs átfedés, a két ügynökség gyanúsan hasonló módszerekkel gyűjtötte, illetve gyűjti leendő ügyfeleiket.

Károly az olvasottak után végül úgy döntött, hogy nem fizeti ki a maradék 190 000 Ft-ot. Ajánlott, elsőbbségi levelet írt a cégnek, hogy eláll a szerződéstől,és visszakérné a már befizetett összeget. Annak ellenére is írt nekik, hogy az aláírt együttműködési keretmegállapodásban az szerepel, hogy a foglaló nem visszatéríthető.

Szerintem ez tisztességtelen, csak a 60 000 Ft nem ér annyit, hogy ügyvédhez menjek vele, és ezt ők is pontosan jól tudják. Rájöttem, pszichológiailag zseniálisan felépített termékeladásról van szó, ahol jogilag minden oké, csak morálisan és etikailag átverés. Szerintem a cég meg fogja csinálni a tanfolyamot, elkészíti a portfóliókat 250 000 Ft-ért (annak, aki fizetett). De ez az egész nyilvánvalóan nem ér ennyi pénzt. Szerintem több 100 ember vehet ezen részt.

Jó tudni!

A médiaintézet módszerei mindenképpen megkérdőjelezhetők, azt azonban, hogy csalásról vagy megtévesztésről lenne szó, egyértelműen – most még – nem jelenthetjük ki.

Károly történetével megkerestük Kajdi Csabát, az egyik legnagyobb hazai modellügynökség vezetőjét – aki egyébként Mihalik Enikőt is felfedezte –, hogy mondja el véleményét a médiaintézet stratégiájáról.

Kajdi Csaba véleménye

"A legfontosabb, amit észben kell tartani, hogy egy profi ügynökség nem fog pénzt kérni. Ha valahol pénzt kérnek, akkor az már lehúzás gyanús, és nem szabad elhinni! Egy profi modellügynökségnek, mint ahogy nekünk is, az a fontos, hogy megtaláljuk a jó modelleket, hogy megtaláljuk a jövő Mihalik Enikőjét vagy Palvin Barbaráját. Ha olyan fiatallal találkozunk, akiben látunk fantáziát, mi is leszólítjuk, de ahhoz, hogy elindítsuk a karrierjét, nem kell fizetnie. Általában egy 3-4-5 évre szóló szerződést szoktunk a modellekkel kötni, és megelőlegezünk nekik minden olyan költséget, ami az elinduláshoz szükséges. Kifizetjük a tesztfotókat, ha kell, beíratjuk modelltanfolyamra, de akár még fogszabályozót is csináltatunk neki, ezeket a költségeket pedig a későbbiekben, amikor már beindult a karrierje, akkor vonjuk le. A szépség nem függhet a pénztől, származástól vagy bármitől!
Mint ahogy említettem, van olyan, hogy egy modellnek például nem megfelelő a járása és ezért beíratjuk egy tanfolyamra, de az ilyen tanfolyamok maximum 100 000 forintba kerülnek, maximum! És nem pár napig, hanem mondjuk egy fél évig tartanak. És természetesen nem a tanfolyamtól függ, hogy foglalkoztatjuk-e, ez csakis az után következik, ha már felvettük az illetőt."

Egy fontos tudnivalót tehát érdemes minden szülőnek az agyába vésni: egy profi modellügynökség nem fog pénzt kérni – főleg nem több százezret – azért, hogy egy valóban tehetséges fiatalt felkaroljon. Kedves szülők, legyetek óvatosabbak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.