Egy kis sírós, nyűgös, nyálgéppé változott a babád? Íme az oka!

csecsemő Libero2015 fogzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Túl vagy négy pokoli hónapon, és azt sem tudod, hol áll a fejed? Imádod a gyermeked, de egyszerűen mindketten elfáradtatok, és úgy érzitek, nem bírjátok tovább? Amikor mindenki azt mondja, hamarosan jobb lesz, meglásd, na, akkor kezdenek el nőni a csecsemő fogai. Igen, pontosan akkor...

A babakönyvek, a kismamafórumok és az általános tapasztalatok szerint négy hónapos kortól akár hároméves korig is eltarthat a fogzás rettegett időszaka. Állítják, hogy a picik egy része meg sem érzi, a többségüket azonban eléggé megviseli. És nemcsak a babákat, a szülőket is.

Forrás: Thinkstock

Csak tippelni lehet

"Csak tippelni tudok. Azt mondják, jön a foga" - meséli kétségbeesve Dóri, akinek nemrég lett négy hónapos a kislánya, és mivel a csöppség érezhetően nyűgösebb, sírósabb, alig eszik, és még a szokottnál is kevesebbet alszik, arra gyanakodnak, jönnek a fogacskái. Tippelésük pedig helytálló lehet, ugyanis a tünetek stimmelnek. Ha mindezek mellett még az ínye is bedagad, elszíneződik, és észrevehetően több nyálat is termel, akkor nincs kétség, érkeznek az első tejfogak.

Nem ritka, hogy ilyenkor a babák széklete is meglazul, és előfordulhat hőemelkedés is. Ettől persze nem szabad megijedni, higgadtnak kell maradni.

!

Akkor sem kell beparázni, ha a te gyermekednek már három hónaposan megindul a fogzása. Ugyanígy el is tolódhat a dolog, vannak babák, akiknek csak tíz hónaposan bújik elő az első foga.

Mit tehetünk?

Ha apu már el is futott a patikába, szólj neki, hogy hozzon lidocaintartalmú kenőcsöt, amit direkt arra fejlesztettek ki, hogy csillapítsa a fogzási fájdalmat. Mielőtt azonban összevissza vásárolnátok, érdemes egyeztetni a védőnővel, háziorvossal, hogy ők milyen típusú ínyecsetelőt ajánlanak. Ha nagyon nem bírjátok tovább (sem a kicsi, sem pedig ti), akkor egy-egy esetben adhattok neki fájdalomcsillapító kúpot.

A további trükkök közé tartoznak a különböző rágókák, amelyeket ha előre hűtőbe tesztek, a hűs játékszerek enyhíthetik a baba fájdalmait. Etetéskor például a hideg fémkanál is jó lehet, ez is hűsítheti ugyanis az ínyét. A legjobb kiegészítő kezelés pedig a figyelemelterelés. Több séta, sok játék, hogy a kicsi ne arra figyeljen, hogy éppen fájdalmat él át.

Forrás: Thinkstock

Borostyán nyaklánc gyerekeknek: a természet ősi csodája, vagy költséges hóbort?


Korábbi cikkünkben
bemutattuk a borostyánt, amely karkötő és nyaklánc is lehet a kisbabáknak. Tudományosan igazolt hatása ellenére könnyű kételkedni a borostyánban, hiszen van, aki semmi változást nem tapasztalt a borostyánlánc viselésétől, de vannak gyerekek, akik valóban nyugodtabban viselték a fogzási kellemetlenségeket, sőt jobban aludtak tőle.

Ha ti is kipróbálnátok, a remélt jótékony hatás érdekében érdemes állandóan a kicsi nyakában tartani a láncot, akár már néhány hónapos kortól.

Hogy a gyermek biztonsággal viselhesse, tanácsos akkora láncot vásárolni, mely éppen körbeéri a nyakát anélkül, hogy szorítaná. Figyelj arra is, hogy egyenként csomózott szemekből álló, elszakíthatatlanul erős láncot vegyél, így biztosan nem nyeli le a szemeket, ha esetleg mégis elszakadna. Lenyelés esetén egyébként nem ártalmas a borostyán, de ha a kicsi az orrába vagy a fülébe dugja, már okozhat problémákat, ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni - írtuk korábban.

Vannak igazán különleges esetek is

2011-ben például egy kisfiú hatalmas meglepetést okozott szüleinek, mikor kiderült, hogy két teljesen kifejlett foggal jött a világra. James Oliver, az angol kisfiú fittyet hányt a szabályokra, és ő már az anyukája hasában kinövesztette első fogacskáit.

A pár hetes babát szülei természetesen azonnal bejelentették egy fogorvoshoz. A doktor akkor azt mondta nekik, elképzelhető, hogy ezek a fogak hamarosan kiesnek, és féléves korában, amikor megkezdődik a fogzás, majd újra kinőnek. De előrevetítette, hogy az is lehetséges, hogy megmaradnak, a többi fog pedig abban az időszakban nő ki, amikor amúgy is kellene.

"Hatalmas meglepetés volt látni a kisfiunk fogait. Ezek nemcsak fogkezdemények, hanem igazi, fejlett tejfogacskák! Hallottunk már ilyet, hogy foggal születtek kisbabák, de nagyon-nagyon ritkán fordul elő, 2000 babából csak egy ilyen különleges. Vicces volt, hogy a kórházban mindenki a csodájára járt Olivernek" - mesélte az újdonsült anyuka.

Az édesanya persze így is tökéletesnek látta a kisfiát, a fogai egyáltalán nem zavarták. Óvatosságból azonban úgy döntött, hogy nem szoptatja, hanem inkább cumisüvegből eteti Olivert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.