A legújabb mánia: online posztokban szégyenítenek meg anyukákat vadidegenek

Forrás: Thinkstock -
édesanya kritika online nyilvános megszégyenülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A külföli portálokat böngészve egy furcsa új trend kialakulására lettünk figyelmesek: főleg amerikai oldalakon arról lehet olvasni, hogy idegen emberek hétköznapi anyukákat fotóznak le titokban, majd a képeket megosztják az interneten, melyek mellé becsmérlő, kritizáló véleményüket is leírják. 

A legtöbb anyuka azt már szinte megszokhatta, hogy a gyereknevelés kérdésében "mindenki sokkal okosabb náluk." Az anyós, a három gyerekes tapasztalt barátnő, no meg persze a női magazinok hasábjai is folyamatosan sulykolják beléjük mi mindent kellene máshogy, sőt nem csak máshogy, hanem jobban is csinálniuk. Mindig mindenki mindent jobban tud. Ennek a furcsa trendnek a megjelenésével pedig úgy tűnik, az okoskodók köre tovább bővül.

Forrás: Thinkstock

Az anyukákat már nem csupán a rokonok, a barátok, a szomszédok vagy a munkatársak figyelik árgus szemmel, hogy éppen mibe köthetnének bele, hanem a teljesen idegenek is.

Külföldi lapok ugyanis azokra az esetekre hívják fel a figyelmet, mikor vadidegen emberek édesanyákat és gyerekeiket fényképezgetik az utcán, hogy aztán a fotókat a közösségi oldalakra feltöltve, jól kibeszélhessék és kritizálhassák az ismeretlen édesanyákat.

Láttunk olyan képet például, amin egy anyuka ötéves gyermekét cipelte magán hordozóban vásárlás közben, de volt olyan is, amelyen egy étteremben szoptató nő volt látható:

mindkét esetben számos kritikus hozzászólás érkezett, a képek pedig addig keringtek a világhálón, míg végül a rajtuk szereplőkhöz is eljutottak.

De mi köze egy vadidegennek bármely, számukra ismeretlen családnak az életéhez? Szerintünk semmi. Ez a megalázó szituáció egyáltalán nem tűnik helyénvalónak, sőt ismeretlenek lefényképezése, majd a képek posztolása egyenesen etikátlan is.

Forrás: Thinkstock

Ijesztő új trend terjed a szülők körében

A szülő-gyermek kapcsolat, kiváltképp a tinédzserkor tájékán, számos hullámvölgyön megy keresztül. Egy kamaszt nevelni nem egyszerű feladat, főleg azért, mert a legtöbb szülő anno más rendszerben, más mintákat megismerve nőtt fel, az akkori nevelési - különösen a büntetési - módszereket pedig ma már nem igazán ajánlják a szakemberek. De kell-e egyáltalán büntetni egy tinit? És ha igen, mi a legcélravezetőbb módszer?

Egy kisgyerekes anyukának - az ismeretlen szemek árgus figyelme nélkül is - számtalan nehézséggel kell megküzdenie. Hol az a baj, hogy dolgoznak a gyerek mellett, hol az, hogy nem. Hol az, hogy szoptatnak, hol az, hogy tápszert adnak a gyereküknek. Hol az, hogy beoltatják a gyermeküket, hol az, hogy nem. Igazából teljesen felesleges, hogy még az idegenek is egyfolytában ítélkezzenek felettük.

A legtöbb anyuka igyekszik mindent a lehető legjobban csinálni, számtalan döntést hoznak, és utána vállalják azok következményeit is. Lehet, hogy másvalaki máshogy döntene egy-egy kérdésben, de attól még nincs joga elítélni azt, aki a saját útján jár. Aki abban éli ki az örömét, hogy kismamákat fényképezget, majd a neten kitárgyalja őket, az nagyon tisztességtelenül és mondjuk ki, gonoszul viselkedik azokkal, akik a jövő generációját igyekeznek éppen felnevelni.

A bántás helyett elég lenne egy segítő kéz, egy mosoly, egy dicsérő szó, ezek valószínűleg sokkal többet érnének, mint a folytonos bírálgatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.