Nem válik agresszívé a gyerek az óvodától

Forrás: Thinkstock -
agresszió óvoda család gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülők többségének kisebb traumát okoz, amikor először kell gyermekét valamilyen intézményben, bölcsődében vagy óvodában hagynia, és erre csak ráerősítenek azok a szakértői vélemények, melyek szerint az addig jólnevelt gyerekek az intézmények hatására gyakran elvadulnak, nehezen kezelhetővé válnak.

Egy nemrégiben végzett kutatás azonban egyértelműen cáfolja ezeket a hiedelmeket, és azt állítja, hogy a kisgyerekek viselkedésén csak javít az, ha a szüleik mellett más felnőttek is nevelik őket és vigyáznak rájuk. A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy a bölcsődei és óvodai tartózkodás egyáltalán nem növeli a gyerekekben az agresszió mértékét, és az esetlegesen jelentkező dacos viselkedés is idővel elmúlik.

Forrás: Thinkstock

A kutatás során 939 norvég gyereket kísértek figyelemmel, akiknél először is felmérték, hogy hathónaposan, egy-, két-, három-, illetve négyévesen mennyi időt töltöttek valamilyen intézményben, azután azt is megnézték, kinél milyen mértékben jelentkezett agresszív viselkedés. Amint arról a kutatást vezető Eric Dearing professzor, a Massachusetts-beli Boston College munkatársa beszámolt, meglepő módon az derült ki, hogy minél több időt töltött egy gyerek olyan felnőtt felügyelete alatt, aki nem a szülője volt, annál kisebb hatása volt rá az ott előforduló bármilyen agresszió. Mindez azt jelenti, hogy még ha egészen kiskorban lenne is olyan hatása az intézményeknek, hogy a gyerek erőszakosabbá válik, a későbbi intézményben eltöltött évek mindezt ellensúlyozzák.

Az 1980-as évek óta egyre növekszik azoknak az anyáknak a száma, akiknek idő előtt munkába kell állniuk, így gyereküket kénytelenek egy intézmény felügyeletére bízni. Sok szülőben emiatt nagyfokú aggodalom alakult ki, hiszen egyes elemzések arra hívták fel a figyelmet, hogy a bölcsődébe, óvodába járó gyerekek az ottani légkör hatására agresszívabbak lesznek. A Psychological Science című lapban közzétett kutatás azonban minderre rácáfol, így úgy tűnik, ezek a félelmek teljesen alaptalanok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.