Mateklecke szülőknek - Jogszabályok, amelyeket minden gyermekvállalás előtt álló párnak ismernie kell

támogatás gyermekvállalás szülők jogszabály pénzügy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Babát terveztek? A közelmúltban nagyon sok olyan jogszabály született, amely gyermekvállalásra próbálja ösztönzi a fiatal párokat. Hogy egyszerűbben átláthassátok lehetőségeiteket, az alábbiakban lépésről lépésre végigvesszük a legfontosabb tudnivalókat. 
  • A fiatal házasok adókedvezménye 2 évig vagy a várandósság 3. hónapjáig jár, a maximális összege havi 5000 Ft. Ennél csakúgy, mint minden más adókedvezmény jellegű támogatásnál tudni kell azt, hogy csak akkor vehető igénybe, ha különben a támogatott legalább ekkora adót fizetne.
  • Létezik családi adókedvezmény is, ez a gyermekek számától függ. Egy gyermek után 10 000 Ft, két gyermek után 20 000 Ft, három gyermeknél már 33 000 Ft.
  • Igénybe vehető a családok otthonteremtési támogatása („CSOK”), félmillió forinttól 3,25 millió Ft-ig. Ez ingatlanvásárláshoz jár, egy új konstrukció, aminek a pályái még nincsenek bejárva.
Forrás: Thinkstock
  • A babakötvény egy rendkívül előnyös tartós konstrukció. Sajnos, legtöbben csak azt az elemét ismerik és használják, hogy egyszeri 42 500 Ft támogatás jár. Pedig van rajta hosszú távú kamattámogatás, érdemes ebben a konstrukcióban tartósan takarékoskodni. 10%, legfeljebb 6000 Ft az állami támogatás a tényleges megtakarítás után.
  • Mindenki által ismert a családi pótlék, amelynek összege 12 200 és 48 000 Ft között van (egyedülállók esetében magasabb).
  • Szintén közismert a gyes, gyed (tgyás) 28 500 Ft-tól 147 0000 forintig. A tgyás-sal (idén januártól csecsemőgondozási díjnak hívják) az állam a szülés előtti időszakot, vagyis a szülési szabadság alatt eltöltött időt támogatja.
  • Ezen felül számos olyan kedvezmény van, amivel csak a nagycsaládosok tudnak élni.

Amivel a szülők ritkán számolnak: egy gyermek nemcsak hatalmas felelősség, hanem a felnevelése rengeteg pénzbe is kerül. Számos tanulmány készült arról, hogy mekkora ez az összeg. Az eredményben több tízmillió forintos eltérések is lehetségesek. Az az egy azonban biztos, hogy egy kisebb lakás, vagy akár nagyobb családi ház ára, mire egy csemete felnő és kirepül a fészekből.

Egy gyermek nevelésére legalább havi 30-40 ezer forintot kell költeni, nagyobb igények esetén természetesen jóval többet.

Forrás: Thinkstock

Ha megnézzük azt, hogy ezzel szemben mennyi pénzt kapunk, vagy mennyit takarítunk meg a különféle adókedvezmények és támogatások kapcsán, akkor látszódik, hogy a legalapvetőbb kérdéseket az állam nem oldotta meg helyettünk. Nyilván soha nem is fogja.

Az tűnik a legcélszerűbbnek, ha valamilyen célirányos privát megtakarításban gondolkodunk. Fontos erről beszélni, mert a gyermekek túlnyomó többségénél körülbelül 5-10 évente szokott kialakulni olyan élethelyzet, amikor a szokásosnál nagyobb összeget kell ráfordítani. Ezek jelentős része tervezhető.

Ha időben elkezdjük a gondoskodást – mondjuk a gyermek születésekor, vagy még korábban –,

akkor akár havi 5000 Ft elég lehet már ahhoz, hogy egy megfelelő tőkét felépítsünk.

Ezzel szemben, ha 10 éves korában kezdjük el a gyermeknek a takarékoskodást, akkor a többszörösére van szükségünk, hogy elérjük ugyanazt az eredményt.

A legfontosabb tanulság az, hogy sokkal több múlik a megtakarítások korai megkezdésén, mint a havonta ráfordított összeg nagyságán. Nem is beszélve arról, hogy a gyermek születése előtt a család teherviselő képessége is sokkal jobb még.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.