Kistestvér születik! 10 tipp, amivel felkészítheted a gyerkőcöt!

Forrás: Thinkstock -
testvér szülés szülők gyermekegészség gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármilyen korban is legyen az elsőszülötted, mindenképpen nagy változás lesz neki az új baba érkezése. Egy kis odafigyeléssel azonban elérheted, hogy könnyebben vegye az akadályokat, és szeretetteljes kapcsolat alakuljon ki közöttük már a legelején.

Nem lehet elég korán kezdeni a nagy tesó felkészítését. Azt ugyan nem ajánljuk, hogy rögtön megoszd vele a nagy hírt, de a harmadik hónaptól mindenképpen érdemes elkezdeni megbeszélni vele, hogy mi várható a következő időszakban – és nem csak beszélni kell róla, be kell vonni őt a várakozásba: közvetítsd felé azt az érzést, hogy milyen jó egy kistestvér.

  • Olvassatok olyan mesekönyveket, amelyEKben testvér születik. Az ezt tárgyaló okos mesék leírják, hogy mit érez a nagyobb gyerek, és milyen a helyes viselkedés az újszülöttel: hogyan kell szeretni őt.
Forrás: Thinkstock
  • Nézegessetek régebbi fényképeket arról az időszakról, amikor még ő is kisbaba volt. Elmondhatod neki, hogy őt is mennyire vártátok, és mesélhetsz arról is, miket csinált babaként, hogyan teltek a napok. Bátran avasd be abba is, mennyit sírt, amikor éhes vagy fáradt volt – ez se érje meglepetésként.
  • Amikor már nagyobb a pocakod, esténként kenjétek be együtt testápolóval, simogassátok meg a babát, akár még énekelhettek is neki. Mondd meg a gyermekednek: ha megszületik a pici, akkor is így kell majd gondoskodni róla.
  • Rendezzétek be együtt a babaszobát. Mondd el az elsőszülöttednek, mennyire örülsz, és milyen büszke vagy rá, amiért ennyit segít.
  • Amikor ruhákat vagy játékokat vesztek a babának, kérdezd meg bátran a nagy tesót: ő melyiket választaná. Ilyen dolgokban nyugodtan kikérheted a véleményét.
Forrás: Thinkstock
  • Rajzolás közben is ráterelheted a szót a kistesóra. Rajzoljátok le együtt, hogy fog kinézni a család, miután a baba is megérkezett. Több helyzetben is megfesthetitek a családtagokat: akár a nagy tesó kezében tartva is lerajzolhatod a picit.
  • Ha eddig nem volt ilyen, most mindenképpen érdemes találni egy olyan tevékenységet, amit a nagyobb gyermek egyedül is tud és szeret csinálni. Így amikor megérkezik a baba, akit rendszeresen szoptatnod kell, nem érzi a nagyobbik, hogy most nem vele foglalkozol. Dicsérd meg, hogy milyen szépen játszott.
  • Válogassátok át együtt a régi ruhákat. Mondd el neki, hogy ezeket mind ő viselte kisbabként, és milyen jó, hogy most odaadhatjátok őket az új családtagnak.
  • Készítsetek együtt dekorációt a babaszobába. Kérd meg, hogy rajzoljon, vagy fessen valamit a kicsinek, és tegyétek ki a falra.
  • Beszéld meg a gyerkőccel, miért kell néhány napra elmenned, amikor megszületik a baba. Mondd el neki, kivel tölti majd az időt, ki vigyáz rá, és mikor láthatja újra az anyukáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.