Már újszülött korban kiderül, kiből lesz pszichopata?

Forrás: Thinkstock -
betegség kutatás pszichopata mentális betegség terhes újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakemberek szerint már csecsemőkorban meg lehet állapítani, hogy valakiből később pszichopata lesz-e.

Kutatók kimutatták, hogy már öthetes korban kiderül, ha valakinél kialakultak az úgynevezett érzéketlen/érzelemmentes vonások azáltal, hogy mire néz rá szívesebben, egy emberi arcra, vagy egy élettelen tárgyra. Akiknél jelen vannak ezek a vonások, annak hibás az érzelemfelismerő képessége, kevésbé érzékeny mások bajára és nem képes sem a bűntudatra, sem az empátiára.

Az is kiderült, hogy – legalábbis a lányoknál -, ez a vonás kiiktatható, ha csecsemőkorban az anya részéről megfelelő mennyiségű pozitív érzelmet kap a gyerek.

A kutatás során a King’s College London, a Manchester Egyetem, valamint a Liverpool Egyetem pszichiáterei 213 anyát és gyermekét kísérték figyelemmel, és a kicsiknek hol egy arcot, hol egy piros labdát mutattak. A szakemberek megállapították, hogy azok a gyerekek, akik inkább a labdát nézték, nagyobb valószínűséggel mutattak érzéketlen/érzelemmentes vonásokat, ám akiknél totyogó korban az anya nagyobb figyelmet mutatott gyermeke iránt azalatt, amíg játszott, ott ez a vonás kevésbé maradt domináns.

Illusztráció. Forrás: Thinkstock

Amint azt a Biological Psychiatry című lapban közzétett kutatást vezető dr. Rachael Bedford kifejtette, a legfontosabb lépés az lenne, hogy segítséget nyújtsanak a gyerekneveléshez azoknak, akik a kockázati csoportba tartozó gyerekeket nevelnek, mert így elkerülhető lenne, hogy később megjelenjenek bennük a pszichopata viselkedés jellemzői.

Gyilkos gyerekek

Sokkoló valóság: a világ legfiatalabb gyilkosairól ITT olvashatsz.

Jonathan Hill professzor, a Manchester Egyetem szakembere hozzátette, hogy az érzéketlen/érzelemmentes viselkedést mutató gyerekek általában megnövekedett terhet jelentenek a családok számára, hasonlóan az ADHD-s, vagy éppen az autista gyerekekhez, így a jövőben az is hasznos lenne, ha ezeket az eltérő viselkedésformákat összehasonlítanák a szakemberek, és megnéznék, milyen közös pontok találhatóak bennük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.