Kapcsold ki a tévét! Mesélj te magad a gyermekednek!

Forrás: Thinkstock -
televízió mesemondás mese gyermek fejlődése gyermekegészség mesekönyv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai gyerkőcök már igazi kis digitális bennszülöttek: laptopon tanulnak, tableten játszanak, és mobilon csetelnek barátaikkal - a különféle kütyük használata a mindennapjaik részévé vált. Ennélfogva talán kézenfekvő megoldásnak tűnhet a szülőknek, hogy az esti mesét is a digitális anyuka, a televízió tolmácsolásában hallgassa meg a gyerek. De ez vajon tényleg jó ötlet? 

A mesélés, kifejezetten az élő mesemondás fontosságáról Majsai László pszichopedagógust, a Life.hu szakértőjét kérdeztük. Szakértőnk véleménye szerint a mese a gyermek életében, fejlődésében igen meghatározó szerepet tölt be.

Forrás: Thinkstock

A mesés történetek fejlesztik a kicsik értelmi és problémamegoldó képességét, emellett a lélektanítás egyik legfontosabb eszközei.

A lelki működések fejlődése elképzelhetetlen egy olyan közvetett tapasztalati csatorna nélkül, mint a mesék, a fantázia világa. Ezek az elképzelt, kitalált vagy tovább álmodott történetek kitágítják a világot a gyermekek számára. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy olyan viselkedésformákat, problémamegoldásokat, emberi tulajdonságokat (erényeket és gyarlóságokat) ismerhessenek meg, amelyekről ha közvetlenül - azokat átélve - szerezné tapasztalatait, sérülhetne vagy konfliktushelyzetekbe kerülhetne" – magyarázza Majsai László. A mesék hallgatásával ezeket a helyzeteket mint feladványokat, példabeszédeket éli meg és dolgozza fel a gyermek.

Majsai László pszichopedagógus szerint

"A feszültségoldáshoz használjuk a róluk szóló meséket. Válasszunk egy állandó szereplőt (aki lehet a gyermek önmaga, de helyettesítheti őt egy állatka vagy más mesefigura is), akiről elmesélhetjük, hogy mi történt vele aznap. Ilyenkor a gyermek gyakran úgy korrigálja az eseményeket, hogy az eddig elhallgatott vagy homályban lévő részletek is kiderülhetnek, így lehetőség van a feldolgozásra és elengedésre egyaránt. A lényeg: a meseolvasás most még olyan eszköz lehet a kezünkben, amiért sokat adnánk a kiskamaszkorban - és talán utána is."

Hogy miért nem jó megoldás a mesemondó képernyő?

Szakértőnk elmondta, hogy az esti mesét azért sem lenne szabad tévén nézni, mert a rajzfilmek ahelyett, hogy álomba szenderítenék a kicsit, épp hogy aktiválják, mesterségesen figyelmi-izgalmi állapotba hozzák. A tévében látható mesék legnagyobb hátránya a mesemondással szemben, hogy a képernyőt nézve a gyermek belső képalkotása megszűnik, nem használja fantáziáját, aminek fejlesztése viszont nagyon fontos lenne, hiszen később az olvasás során, az iskolában is nagy szüksége lesz ezekre a készségeire.

Gyerekmesék eredetije: vértől csöpögő horrortörténetek

Az eredeti Grimm- és a klasszikus mesék legtöbbje igen brutális, melyek sokszor illenek inkább a horror, mint az esti mese kategóriába. Íme, kedvenc meséid eredeti története.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.