Így találkozik a személyiség és a karrierválasztás: tudd meg, milyen munka való neked!

Forrás: Thinkstock -
személyiség embertípus teszt Profession2015 karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napjainkban a munkalehetőségek tárháza már elképesztően széles, de a választás, hogy végül minek is szenteljük az életünket, nem biztos, hogy mindig egyértelmű számunkra. A legfontosabb dolgok, amiket figyelembe kell vennünk, a hajlambeli tényezők. Érzéseink, gondolataink és cselekedeteink sokszor meghatározóak lehetnek a munkánkkal való elégedettségben. 

Számottevő adat áll rendelkezésünkre annak bizonyítékául, hogy kölcsönös kapcsolat létezik a személyiség és a munkaválasztás között. Persze minél több közös tényezőt találunk a személyiség és a környezet között, annál nagyobb az esélyünk az elégedettségre.

Forrás: Thinkstock

Amikor megkérdezzük az embereket, hogy miért választották az orvostudományt, pénzügyi területet vagy bármely más hivatást, számos, egymástól eltérő választ kaphatunk.

Sokszor befolyásoló tényező lehet a család, az eddigi tanulmányok, a diploma ígérete,

vagy pusztán az, hogy jó kapcsolatot lehessen kiépíteni egyes közösségekkel. Persze ezekhez a döntésekhez általában egyéni preferencia is társul. Lehet, hogy először úgy gondoljuk, hogy a szüleink milyen büszkék lennének, ha sikeres orvosok lennénk. Előfordulhat azonban, hogy a véleményünk és a hozzáállásunk is megváltozik az anatómiavizsgánk előtt.

Hajlamosak vagyunk azt az utat követni, amit a leginkább támogat a környezetünk. Mégis hogyan válasszunk olyat, ami boldoggá fog tenni bennünket? És ami még fontosabb, honnan tudjuk, hogy egy bizonyos állás vagy végzettség illeni fog a képességeinkhez, a személyiségünkhöz?

Jó kiindulópont, ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, és azzal is, hogy mi az, ami nem megy olyan jól. Ebben az esetben természetesen nem olyan preferenciákból kell kiindulnunk, mint a különböző tantárgyak iránti lelkesedésünk vagy éppen averziónk. Inkább arra kell törekednünk, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, a személyiségünkkel és az egyedi képességeinkkel.

Teszttel rájöhetünk, hogy milyen az igazán nekünk való munka!

A személyiségtípus meghatározásához valamelyik ma is használatos tesztet érdemes kitöltenünk. Az MBTI, vagyis a Myers–Briggs-típusindikátor egy olyan elméleti alapokon nyugvó, gyakorlati alkalmazásra szánt személyiségrendszer, amit már több mint 60 éve használnak. Az MBTI tulajdokképpen Jung személyiségelméletének, különösen az extrovertált-introvertált teóriájának továbbfejlesztése.

Forrás: Thinkstock

A koncepció e körül a kettőség körül forog, és tulajdonképpen azt fejezi ki, hogy az egyének hogyan birkóznak meg az energiával a saját világukban.

Az extrovertált személy élvezettel veti bele magát a világba,

az energiája pedig a külvilággal való kölcsönhatásokból származik.

Az introvertált egyén sokkal visszafogottabb,

inkább az elméleti világban leli örömét, a belsővel foglalkozik. Ellentétben sok személyiségelmélettel, az MBTI alapja az a feltételezés, hogy léteznek úgynevezett velünk született preferenciák, amelyek az irányultságainkban és a mentális folyamatainkban mutatkoznak meg. Nevezetesen arról van szó, hogy az emberek más-más gondolkodásmódot részesítenek előnyben mind a hivatásunkban, mind a magánéletükben. E tekintetben más emberekkel kapcsolatban számos hasonlóságot és különbséget észlelhetünk.

A fő hangsúly négy alapvető tényezőn van, ezek eltérő kombinációján alapulnak a különböző személyiségtípusok. A négy tényező négy egymással ellentétes beállítódást jelent, az extraverziót és introverziót, az érzékelés és észlelés kettősségét, a gondolkodás és érzés ellentétpárját a döntések tekintetében, valamint a megítéléssel szemben az észlelésre támaszkodó életstílust.

Minden ilyen ellentétpár egy sajátos stílust hordoz magában,

amit az egyén elfogadott és kialakított a személyiségének fejlődése során.

Forrás: Thinkstock

Vannak, akik inkább kifelé fordulóak, mások jobban szeretik megtartani a dolgokat maguknak. Természetesen az ellentétpárok végpontokat jelölnek, a legtöbb ember a két beállítódás közötti átmenetet képviseli. Az MBTI segítségével összesen 16-féle személyiségtípust határoznak meg. Az eredmény egy négybetűs „címke” lesz, például INTJ, miután az egyén preferenciáit megismertük.

Introvertált/Extrovertált (I vagy E)

Honnan jön az energia, kívülről vagy belülről?

Introvertált = a befelé fordulók

Extrovertált = a kifelé fordulók

Érzékelő/Intuitív (S vagy N)

Hogyan szerzik az információt?

Érzékelő = a világ konkrét jelenségei

Intuitív = összefüggések, asszociációk

Gondolkodó/Érző (T vagy F)

Hogyan hoznak döntéseket?

Gondolkodó = objektívan

Érző = szubjektívan

Megítélő/Észlelő (J vagy P)

Hogyan viselkednek a mindennapi életben?

Megítélő = előre gondosan tervez

Észlelő = spontán

Hogyan lehet segítségünkre a teszt a számunkra ideális munka kiválasztásában? Ha tisztában vagyunk a személyiségtípusunkkal, nagyban megkönnyítheti számunkra a választást. Annak a személynek, akinek az érzékelésében az extraverzió a domináns, az érzékelés alapján szerez információkat, szubjektív döntéseket hoz, és spontán viselkedik, sok aktivitással járó állásokat keresnie ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében. Míg az introvertált személyiségjegyekkel jellemezhető személyek inkább érzik magukat jól a belső világukra koncentráló foglalkozásokban.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.