anyaság gyermekvállalás szülő szülés gyermek gyermektelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért vállalnak, vagy éppen miért nem vállalnak a nők gyermeket? A tudatos gyermektelenség árnyalatait egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, és azt is kiveséztük, miért nem állnak készen a mai huszonévesek a szülésre. A gyermekvállalás és az anyaság valódi okairól azonban mind ez idáig nem volt szó.

A gyerektelen felnőttek sokszor panaszkodnak arról, hogy a világ önzőnek tartja őket, és ez valóban gyakran előfordul. Ám ha ezt a logikát követjük, az azt jelenti, hogy gyermeket vállalni önzetlenség, és a gyermekvállalás hátterében az áll, hogy mindezt másokkal is tudatni akarjuk. De valóban így lenne?

Forrás: Thinkstock

Elsőre tényleg úgy tűnik, hiszen akinek gyereke születik, az onnantól kezdve a saját igényeit alárendeli a gyermeke igényeinek, és a szeme fénye mindennél fontosabb lesz a számára. Ezt azonban a környezet – talán a nagyszülők kivételével – általában egyáltalán nem önzetlenségként fogja fel, sokkal inkább idegesítőnek és álszent dolognak tartja.

Akinek gyereke lesz, arról onnantól kezdve elmondható, hogy a saját gyermekét bárki másé elé helyezi, de saját maga elé is, ami egyszerre önző, ugyanakkor önzetlen tett.

Ugyanakkor a gyermekvállalásnak vannak a szülő számára olyan további, látszólag önző velejárói is, mint például, hogy lesz, aki eltartja idős korában, illetve lesz, aki továbbviszi a nevét. De mégsem valószínű, hogy a legtöbb embert ezek az okok motiválnák.

De akkor mi vesz rá annyi embert, hogy gyereket vállaljon?

Az egyik oldal szerint a gyerek a legnagyobb öröm és boldogság – vagyis lényegében önző dolog gyereket vállalni. A másik oldal szerint gyereket vállalni a legnagyobb önfeláldozás. Kinek van igaza?

Minden bizonnyal mindenkinek, hiszen tényleg sok mindent fel kell áldozni a gyerek érdekében, tényleg számos lemondással jár, de ha eközben nem okozna mérhetetlen nagy örömet is, akkor nem sokan lennének, akik rászánnák magukat. A tény azonban az, hogy az emberek élvezik, ha gyerekük van, mert bár mindent lerombolhat, amiről korábban az életük szólt, ezzel egyidejűleg a gyerek válik a legjobb dologgá, ami valaha történt az életükben.

Forrás: Thinkstock

Azért nincs értelme egymáshoz hasonlítgatni magukat a gyermekteleneknek és a gyermekeseknek, mert igazából csak azt lehet összehasonlítani, milyen volt az élet gyerek nélkül, és ahhoz képest milyen lett gyerekkel. A legnagyobb különbség, ami elmondható, hogy

a gyerekkel célja lett az ember életének, és azt az érzést, amikor először a kezében tartja valaki a gyerekét, semmihez nem lehet hasonlítani.

Sem ahhoz, amikor a szüleit ölelte kiskorában, sem ahhoz, amikor a szerelmét öleli. És ez ad erőt ahhoz, hogy akkor is lássák ennek az egész kapcsolatnak az értelmét, amikor a gyermekük már idősebb lesz, és a szülő-gyerek kapcsolat egyre inkább kezd fellazulni.

De természetesen azt sem lehet elfelejteni, hogy

a gyermektelen nők és férfiak életének ugyanúgy lehet célja, ugyanúgy kiteljesedhetnek, csak ők egyszerűen nem anyának vagy apának születtek, hanem valami egészen más feladattal érkeztek a Földre.

Forrás: Thinkstock

Ha valaki azt kérdezi, mi értelme gyereket vállalni, akár vissza is lehet kérdezni: mi értelme szerelembe esni? Nem lenne sokkal egyszerűbb csak barátoknak lenni? Hiszen a szerelem sebezhetővé és kiszolgáltatottá teszi az embert, a gyönyör mellett fájdalommal jár, míg egy szép barátságban mindenki tiszteli a másik határait, és nem ejtünk sebeket egymáson.

A gyermekvállalás és a szülőség lényegében annyira logikátlan, hogy valójában éppen a logikátlansága adja az értelmét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.