szülőtartás díj Illés Blanka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július elsejétől lépett érvénybe a törvénymódosítás, miszerint akár harmadik fél is kötelezheti a díj megfizetésére a gyermeket. Eddig az összegről annyit lehetett tudni, hogy nem haladhatja meg a fizetés felét.

Ha a szülő valamilyen oknál fogva rászoruló, akkor a nagykorú gyermeknek kötelessége gondoskodni róla. A szülőtartási díj összegéről eddig nem tudtunk sokat, annyit volt biztos hogy a fizetés felét nem haladhatja meg. Illés Blanka családjogász az M1 aktuális csatorna műsorában beszélt arról, hogy mennyi lehet maximum ez az összeg.

Forrás: Thinkstock

Legfeljebb öt-tízezer forintos szülőtartási díj kiszabása várható a bírósági gyakorlatban.

Ez elsősorban a szülőt a gyermek helyett gondozó, eltartó embernek, illetve szervezetnek előnyös. Eddig ugyanis, ha például egy idősotthonban élő nyugdíjas nyugdíja nem fedezte a költségeit, akkor az otthon évekig pereskedhetett egy járási hivatali ügygondnokkal azok fedezéséért, miközben folyamatosan nőtt a hátralék. Most viszont

az otthon saját jogon kezdeményezhet pert a gyermekkel szemben, így nem kényszerül arra, hogy "kirakja az utcára" az idős embert.

A gyermek a fizetésének legfeljebb feléig kötelezhető a szülőtartásra, de az úgynevezett tartási sorban a szülőt megelőzi a gyermek saját gyermeke, házastársa, volt házastársa és volt élettársa is.

Ha a gyermek munkanélküli vagy nagyon kevés a fizetése, akkor nem kötelezhető szülőtartásra.

Az összeget a bíróság mérlegeli, de a családjogász szerint legfeljebb öt-tízezer forintos szülőtartás kiszabása várható.

Forrás: Thinkstock

A bíróságon

nem lehet a szülő érdemtelenségére hivatkozni, ha valaki nem akar szülőtartást fizetni.

Az egyetlen, ami ilyen szempontból számít, hogy valóban a szülő nevelte-e: csak azt veszik figyelembe, ha a gyerek gyermekotthonban vagy nagyszülőknél, rokonoknál nevelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.