Rettegéssel és rosszulléttel fűszerezett nyaralás - Így éld túl az utazást

Forrás: Dreamstime -
hányinger utazás nyaralás2016 rosszullét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig várod már, hogy a tengerparton süttesd a hasad, de az odavezető hosszú utat a pokolba kívánod? Félsz a repüléstől, esetleg tengeribeteg vagy, vagy az autóban jön rád a rosszullét? Az alábbi tippjeinkkel neked is szeretnénk segíteni. 

Utazási betegség

A gyűlölt utazási betegség hajón utazva, de akár autóban ülve is rátörhet az emberre, ennek oka pedig, hogy a szemünk alkalmazko­dik a mozgáshoz, a belső fül viszont nem, ezért hányinge­rünk lehet, mert az agy egymásnak ellentmondó jeleket kap. Az émelygést gyakran hányás követi, és izzadás és fejfájás is fellép­het. Mit tehetsz ellene?

Forrás: Dreamstime

Ha autóban utazol, szögezd a tekinteted előre az útra, ha pedig hajón, akkor nézd a horizontot. Ha lehet, ne nagyon mozgasd a fejed, mivel ezzel is csökkented a belső fül egyensúlyozó működésének ellentmondó vizuális ingereket. Menet közben hanyagold az olvasást, a telefonodat se nagyon nyomogasd, ne tegyél semmi olyat, amihez közeli tárgyakra kell fókuszálni.

Félelem a repüléstől

A repüléstől való félelem intenzitása az enyhe szorongástól a félelmen és a fóbián keresztül a kontrollvesztett pánikállapotig terjedhet. A tünetek izzadás, émelygés, gyengeségérzés, szapora légzés, hányinger vagy hányás, illetve a pánikállapot tünetcsoportja. A tünetek már a váróteremben vagy az utazás előkészületeinél jelentkezhetnek. Akinek komoly problémája van a repüléssel, a legjobban teszi, ha pszichológushoz fordul, az enyhébb félelmen viszont akár néhány praktikával is átlendülhetsz.

Forrás: Dreamstime

A megfelelő hasi légzés nagyban segít megőrizni a nyugalmat. Egy belégzés három másodpercig tartson, egy kilégzés ugyanennyi ideig, így egy perc alatt tíz alkalommal cserélsz levegőt. Továbbá az is elengedhetetlen, hogy nézz szembe a félelmeddel! Képzeld el az utat, játszd le magadban, ahogy végigsétálsz az ülések között, és helyet foglalsz. Mindeközben gondolj az úti célra, pozitív dolgokra, a nyaralásra vagy a rég nem látott rokon viszontlátására.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.