Felvonulás a nők elleni és családon belüli erőszak áldozataiért - Kezdődik a 16 Akciónap

erőszak felvonulás családon belüli erőszak NANE nők elleni erőszak 16 akciónap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
November 25-én, azaz a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján veszi kezdetét a 16 Akciónap nevű nemzetközi kampánysorozat, melynek célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a a nők elleni erőszakos esetek súlyosságára, és az áldozatokkal való szolidaritás kifejezésére buzdítsanak.

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25-e (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10-e (emberi jogok világnapja) között rendezik meg főként civil szervezetek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

"Az csak 72 óra, az magának nem lesz elég semmire"

A legóvatosabb becslések szerint hazánkban hetente legkevesebb egy nő hal bele a családon belüli erőszakba, és az adatok szerint minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere. A bántalmazott gyerekek számáról nincs pontos adat, de a becslések szerint ma Magyarországon több százezer olyan gyerek él, aki hozzátartozó által elkövetett testi, lelki vagy szexuális erőszak áldozata. Az áldozatok a legtöbb esetben nem mernek feljelentést tenni, de van, hogy a rendőrség beszéli le őket erről. Nem csoda, hogy sokaknak a NANE Egyesület ingyenesen hívható segélyvonala az egyetlen mentsváruk. Korábbi cikkünket itt tudod elolvasni.

Az idei kampány kiemelt eleme az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának sürgetése. A NANE Egyesület célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, az áldozatokkal való szolidaritás kifejezésére buzdítsanak, és emlékeztessék a döntéshozókat, hogy felelősséggel tartoznak a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért.

Magyarország 2014-ben ugyanis aláírta a dokumentumot, annak a ratifikálására – amelynek következtében jogilag is kötelezővé válna – azonban azóta sem került sor.

A 16 Akciónap keretében a NANE Egyesület által szervezett Néma Tanúk Felvonulás idén november 26-án (szombaton) kerül megrendezésre. A felvonulást megelőzően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (Budapest V., Egyetem tér 1–3.) megrendezett eseményen a résztvevők 14:00-tól megemlékeznek az elmúlt egy évben családon belüli erőszak következtében megölt áldozatokról. Ez után 15:00 órakor indul a felvonulás, amely az Egyetem térről a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik.

Forrás: Dósa Balázs

Idén a szervezők arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a WAVE (Európai Nők Az Erőszak Ellen) nemzetközi ernyőszervezet „Step Up" kampánya keretében üzenetet küldhessünk a hazai és európai döntéshozóknak, hogy a nők és gyermekek védelme és biztonsága érdekében tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.