Hogyan vedd rá gyerekedet, hogy tegye le a mobilt - Mobilmentes zónák kijelölése

internetfüggőség szabályok szülők mobil közösségi média
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2016-ban az Egyesült Államokban egy kérdőív segítségével 1800 szülőt kérdeztek meg a televíziózási, internetezési szokásaikról. Az átlagosan képernyő előtt töltött idő a szülők esetében 9 óra és 22 perc volt, minden egyes nap. Ebből munkával kapcsolatosnak mindössze 1 óra 39 perc bizonyult, a fennmaradó 7 óra 43 percet személyes dolgok fürkészésével töltötték a szülők.

A felmérés jól bizonyítja, hogy egyáltalán nem csak a gyerekeket érinti az internetfüggés. Talán ezért is halljuk egyre gyakrabban azt az ajánlást, hogy a családok határozzanak meg úgynevezett „képernyőmentes időt és helyet” a család életében. Fontos azonban, hogy a szülők a saját eszközhasználatukat is szabályozzák, amennyiben a gyereküktől is elvárják ezt. A gyereknek látnia kell, hogy kortól függetlenül mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek: apa ugyanúgy bajba kerül, ha az asztalnál nyomkodja a telefonját, és anya sem viheti magával az ágyba estére.

Az ágyban

A televíziózásmentes gyermekszoba egy régi ajánlás azokból az időkből, amikor még a tévé volt az a képernyő, ami miatt a leginkább aggódott mindenki. Manapság már az okostelefonokat is érdemes távol tartani az ágytól. Sokan felnőttként is küzdenek a problémával, miközben tudják, hogy az alvás, és így az egészség rovására is mehet. Amennyiben a gyerkőc már kirepült a fészekből, érthető, ha a szülők vészhelyzet esetére mégis maguknál tartják éjjel is a mobilt, de ilyenkor is legyen inkább a szoba másik végében, ne az éjjeli szekrényen.

Ma már nem csak a tévét, az okostelefonokat is távol kell tartani az ágyunktól Forrás: Thinkstock

Az asztalnál

Amennyiben a család összejön az asztalnál, az alap viselkedési szabályok közé tartozik, hogy az összejövetelen nem lehet digitális résztvevő. A szabály a felnőttekre is érvényes, és senki nem veheti elő a telefonját akkor sem, ha csak meg akarja guglizni az éppen felvetődő filmes, történelmi, irodalmi, kulturális kérdést, hiszen tudjuk, hogy mi történik, ha egyszer előkerül a telefon.

Az olvasásnál

Nem lehet könyvet olvasni, ha közben folyamatosan vissza-visszatér az ember az e-mailekhez. Amennyiben megfogadtad, hogy több könyvet olvasol az új évben, vagy próbálod bevezetni a családi közös olvasást, akkor egyedül az e-könyv-olvasók maradhatnak a közelben, a többi eszközt távol kell tartani.

Nem lehet könyvet olvasni, ha közben folyamatosan vissza-visszatér az ember a telefonjához Forrás: Thinkstock

A szabadban

Egyértelműen megéri olyan szabadidős programok szervezése, amelyek képernyőmentesek. Ha a szabadban szerveztek közös programokat, akkor koncentráljatok az itt és mostra, ne a mobil nyomkodására, még ha így nem is tudtok fotót készíteni. Megoldást jelenthet a mobiltelefon repülőgép üzemmódban való használata, így a kamerát használhatjuk (illetve a térképet, vagy vészhelyzet esetén telefonálhatunk is), a többi funkciót azonban nem.

Az autóban

Sok családnak ez nehezebb kihívás, hiszen az okoseszközök segíthetnek a hosszú utakon, különösen veszekedő testvérek esetén. Az autóban töltött idő meghatározó lehet azonban egy család életében. A középiskolások és a fiatal felnőttek több őszinte beszélgetése a szülőkkel akkor történik meg, amikor valamelyik szülő vezet, így érdemes kipróbálni a képernyő nélküli utazást.

Az autóban őszinte beszélgetésekre is sor kerülhet, ezért inkább rakjuk el a telefont Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.