50 éves jegyesség - Van, amikor a házasság csak egy álom marad

házasság család jegyesség kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy a nagykönyvben meg van írva: meglátod és megszereted, együtt jársz vele néhány évig, majd eljön a várva várt pillanat: térden csúszva megkéri a kezed, rá egy évre pedig hetedhét országra szóló lakodalmat csaptok. Végül természetesen boldogan éltek, míg meg nem haltok. Hát nem tökéletes történet? De igen, túlságosan is az. A valóság a legtöbbünk számára ennél jóval több bonyodalmat tartogat.

A tökéletes történet a való életben több szálon is megakadhat: hiszen sok kapcsolat el sem jut abba a fázisba, hogy eljegyzésre kerüljön sor, és egyébként is, manapság már egy eljegyzési gyűrűt sem szabad készpénznek venni.

Manapság már egy eljegyzési gyűrűt sem szabad készpénznek venni Forrás: Thinkstock

A Life.hu szakértője, Deáki Tímea párterapeuta számos olyan esettel találkozott már, mikor a jegyben járást több évig, vagy akár egyáltalán nem követte esküvő. A házasság nélkül végződő történeteknek szakértőnk szerint számos oka lehet. Az egyik ilyen döntést befolyásoló tényező, hogy a házasság mint intézmény manapság nem azt jelenti, mint nagyanyáink idejében. Mivel ma már a törvény is elfogadja öröklés szempontjából a bejegyzett élettársi kapcsolatot, egy házastársi viszonynak sokkal kisebb a jelentősége.

"Mégis, főleg a nőkbe bele van kódolva, hogy a házasság a koronája a kapcsolatnak. Hogy egy férfi – vagy ritkább esetben a nő – miért nem szeretné ezt meglépni, adódhat például abból, hogy korábban már volt házas, és a vége rossz nyomot hagyott a lelkében. Az is lehet, hogy egyesek az ezzel járó kötöttségtől tartanak, és úgy vélik, hogy a házasságból sokkal nehezebb kilépni, mint egy élettársi kapcsolatból. Tény, hogy ebben van igazság, de lelki szempontból mindkettőből igen megterhelő a kilépés" - magyarázza szakértőnk.

A hosszú jegyesség

A házasság lefújásának különleges esetekben sokkal összetettebb okai is lehetnek. Tökéletes példa erre Freda Wood és Jack Lee története, akik valószínűleg a világ leghosszabb ideig jegyben járó párja voltak - a szerelmesek még tinikorukban ismerkedtek össze az 1950-es években, az eljegyzésre 1957-ben került sor, ám az esküvőre csupán 2015-ben.

Freda Wood és Jack Lee valószínűleg a világ leghosszabb ideig jegyben járó párja voltak Forrás: Thinkstock

Hogy miért teketóriáztak több mint 50 évig? Nos, ők nem az elköteleződéstől féltek, szerelmüknek megannyi próbát kellett kiállnia, míg révbe érhettek.

Freda 19, Jack pedig 17 éves volt eljegyzésük idején, ám Freda édesanyjának nem tetszett a kapcsolatuk, és végül el is szakította egymástól a szerelmeseket. Később, 1987-ben egy rövid időre újra összefutottak Freda apjának a temetésén, ám utána ismét nem hallottak egymásról évekig. Már mindketten megházasodtak, és családot alapítottak, amikor évtizedek múltán kiderült, hogy csupán néhány háznyira laknak egymástól.

Jack ekkor már özvegy volt, négy gyerekkel, tizennégy unokával és három dédunokával, Freda pedig egy válás után szintén megözvegyült. Miután egy véletlennek köszönhetően újra összetalálkoztak, szinte azonnal ott folytatták, ahol annak idején abbahagyták.

„Az évek során több ezer mérföldre kerültünk egymástól, ám a sors ismét közel sodort minket. Szinte azonnal előtörtek belőlem a régi érzések, és tudtam, hogy mindez nem lehet véletlen. Nem volt más választásom, fel kellett tennem a nagy kérdést" – számolt be érzéseiről Jack. A férfi tavaly augusztusban ismét megkérte Freda kezét, az esküvőt pedig februárban tartották.

Az idős pár, miután egy véletlennek köszönhetően újra összetalálkoztak, szinte azonnal ott folytatták, ahol annak idején abbahagyták Forrás: Thinkstock

Mégis mennyi az annyi?

Ötvenévnyi várakozás nem pont a legideálisabb, főleg úgy, hogy a köztudatban még ma is az él, hogy az eljegyzés után egy évvel azért csak össze "illik" házasodni. Szubjektív véleményünk szerint azonban az, hogy ki mennyi időt szeretne várni, vagy mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy felkészüljön mind anyagilag, mind érzelmileg az esküvőre, teljesen egyénre, vagyis párra szabott. Ebben a kérdésben pedig szakértőnk, Deáki Tímea is megerősített bennünket.

Deáki Tímea szerint

"Ma már nincsenek kőbe vésett szabályok erre sem. Ugyanakkor néhány év működőképes, szeretetteljes együtt járás/együttélés után már nem igazán van ok várni. A kapcsolat jövőjén akkor érdemes elgondolkodni, ha az egyik fél már nagyon szeretné az esküvőt, de a másik fél valamiért erre nem nyitott. Az persze lehet, hogy még nem ért meg rá valamelyikük, de ez olyan fontos területe a kapcsolatnak, amit nem szabad szó nélkül hagyni. A kommunikáció ezen a téren is elengedhetetlen. Ha az egyik fél elérkezettnek látja az időt, mondja el a párjának, ne várja, hogy majd ő kitalálja a gondolatait. Attól, hogy valaki szerelmes, még nem gondolatolvasó! Ma már nem természetellenes az sem, ha egy nő kéri meg a férfi kezét. Ha az a cél, hogy összeházasodjanak, akkor nem az odavezető út, hanem az eredmény a fontos. Ha azonban az egyik fél nem akarja az esküvőt, annyit mindenképp tegyenek bele, hogy feltárják ennek az okait. Ha védhető az álláspont, akár el is lehet engedni a dolgot a békés együttélés reményében. Ha nem, akkor pedig célszerű elengedni a másikat."

Kék Bálna - A mítosz és a valósághttp://www.life.hu/csalad/20170412-kek-balna-kihivas-kamu-vagy-sem.htmlAz elmúlt hetekben szinte nem volt olyan magyar médium, ahol nem számoltak volna be - gyakran meglehetősen szenzációhajhász módon - a Kék Bálna jelenségről. Parancsra végrehajtott tömeges öngyilkosságról szóltak a hírek, a hazai szülői társadalmon pedig a pánik lett úrrá. Egyre több jel utal azonban arra, hogy a tragikus történetek nagy része csupán a képzelet szüleménye. Család--A kreativitás nem ismer határokat - Szülők meglepő húzásaihttp://www.life.hu/csalad/20170410-kreativ-szulok-szabalyai-buntetesei-beszolasai.htmlAz alábbi szülők a vasszigor helyett a kreativitást hívták segítségül, amikor gyerekeik megregulázásáról vagy jó irányba való terelgetéséről volt szó. Nem mindennapi szülői ötletek következnek. CsaládAFPTakaríts okosan - Tippek, hogy könnyebben menjen a suvickoláshttp://www.life.hu/csalad/20170405-tavaszi-nagytakaritas-okosan-tippek.htmlTakarítani senki sem szeret, ám szerencsére vannak olyan okos tippek, amikkel ha egy kicsikét is, de könnyíteni lehet ezen az utálatos procedúrán. Nagytakarításra fel, kövesd praktikus tanácsainkat! CsaládOrigoSztárok elképesztően kínos, régi családi fotóihttp://www.life.hu/csalad/20170331-sztarok-elkepesztoen-kinos-csaladi-fotoi.htmlValószínűleg neked is vannak olyan régi családi, iskolás képeid, amik annyira kínosak vagy viccesek, hogy nem gyakran mutogatod őket az ismerőseidnek. Nos, szerencsére a ma sikeres és gyönyörű hírességek is voltak egyszer gyerekek, néhányuk pedig a poén kedvéért hajlandó volt megmutatni a rajongóinak, milyen vállalhatatlanul néztek ki akkoriban. Család--Nem háziállatoknak való vidék: Magyarországhttp://www.life.hu/csalad/20170330-felelos-allattartas-helyzete-magyarorszagon-rex-kutyaotthon-alapitvany.htmlA magyarországi otthonokban 2014-es adatok szerint nagyjából 1,8 millió kutya és 2,2 millió macska él - ez borzasztóan magas szám, amivel európai viszonylatban állattartás vonatkozásban Magyarország a negyedik helyen áll. A rengeteg háziállat azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a magyarok többsége felelős állattartó lenne. Bár az arányok az elmúlt évtizedekben érezhetően javultak, még ma is sokkal többen gondolnak kutyájukra egy tulajdontárgyként, mint társállatként. A témáról dr. Király Péterrel, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítójával beszélgettem. Család--Itt a megoldás az oktatási rendszer problémáira? http://www.life.hu/csalad/20170327-brief-coaching-az-oktatasban-suto-hajni-interju.htmlEgy nagyszénási iskolában már sikerrel alkalmazzák a megoldásfókuszú brief coachingot – az eredmény: motiváltabb diákok és elégedettebb tanári kar. A kísérlet tovább folytatódik és hamarosan dokumentumfilm is készül arról, hogy miként változtatja meg egy problémás osztály struktúráját a Solutionsurfers által Magyarországra hozott, külföldön már évtizedek óta jól működő coaching módszer. Sütő Hajni írása következik. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.