Másik országba költözés esetén ezeket intézd el még itthon!

Forrás: Thinkstock -
posta2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A külföldre költözés nem csupán érzelmi kihívás, a szociális kapcsolatokon túl számos egyéb – mondhatni száraz – ügyet is el kell intézned. Ebben segítünk most. Sorra vesszük a legfontosabb dolgokat, amelyeket mindenképp meg kell tenned, mielőtt egy másik országban kezdenél új életet.

Ezeket intézd el, mielőtt külföldre költözöl!

Lakás

Ha van ingatlanod, és eladnád, úgy a kiköltözés előtt tedd ezt meg – nem érdemes emiatt ingáznod.

Kiadás esetén érdemes egy rokont, barátot megkérni a bérlővel való kapcsolattartásra, hiszen külföldről nemigen tudsz majd intézkedni egy csőtörés esetén.

Még a kiköltözés előtt add el a lakásodat Forrás: Thinkstock

Jogosítvány

Más országban is ugyanúgy használhatod a jogosítványodat, de érdemes ott kicseréltetni, mivel így helyben intézheted például a hosszabbítását.

Lakcímkártya

Be kell jelenteni az új, külföldi címedet – ezt bármelyik okmányirodában vagy kormányablakban megteheted -, ez kerül majd a lakcímkártyádra.

Egészségbiztosítás

Váltsd ki a nemzetközi egészségügyi kártyát. Ez egészen addig használható, amíg az új országban nem szerzel biztosítási jogviszonyt.

Útlevél

Bár a személyi igazolványodat megtartod – mivel nem válsz a költözéssel automatikusan az adott ország állampolgárává -, és az EU-s országokon belül azzal is tudsz utazni, ám a legtöbb országban, hivatalos ügyintézéshez csak az útlevelet fogadják el.

A legtöbb országban hivatalos ügyintézéshez csak az útlevelet fogadják el Forrás: Thinkstock

Levelek

Abban az esetben is, ha bejelentetted lakcímed változását, kell némi átfutási idő, hogy az összes hivatalos leveled az új helyre érkezzen.

A postai átirányítással kérheted leveleid más magyarországi címre való kézbesítését – rokon, barát, ismerős -, de a legjobb, ha egyből a külföldi lakhelyedre kéred őket.

Ezt persze nem kell fenntartanod a végtelenségig, csak addig, amíg a fentebb említett adminisztrációs idő megtörténik.

Mobiltelefon

Sajnos arra nincs lehetőséged, hogy az itthoni telefonszámodat átvidd egy külföldi szolgáltatóhoz, akkor sem, ha ugyanarról a cégről van szó – ez vonatkozik magára a készülékre is, ha nem kártyafüggetlen. Így a legjobb megoldás, ha megszünteted. Ha még tart a hűségidő, és szeretnéd elkerülni a kötbér kifizetését, úgy, ha a tarifára nem vállaltál kötelezettséget, tedd a legkisebb csomagba, és várd meg, míg leketyeg a hűség vége, majd jelezd a szerződésbontási igényedet.

Ha a mobilod nem kártyafüggetlen, a legjobb megoldás, ha megszünteted az itthoni telefonszámodat Forrás: Thinkstock

NAV

Ha ideiglenesen költözöl, úgy nem kell bejelentened semmit, csupán az adóbevallási kötelezettségednek kell eleget tenned minden évben – ám ha rendszeres járulékfizetési kötelezettséged van, úgy elkerülhetetlen a NAV-val való kapcsolatfelvétel. Akkor azonban, ha végleg kiköltözöl, úgy kérned kell egy előrehozott adóbevallást.

Bankszámla

Magyar számlát csak akkor tarts fent, ha elengedhetetlen. Ha nem tervezel rajta forgalmat, úgy érdemesebb megszüntetni.

Támogatások

Külföldre költözés esetén a családi pótlékot, csedet, gyedet, gyest és minden egyéb családtámogatást le kell mondanod. Ezek megfelelőjét, külföldi letelepedés esetén, az adott országban is kaphatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.