Ma van a koraszülöttek világnapja: hiánypótló projekt indult útjára a legkisebbek túléléséért

PIC kisbaba szülés koraszülöttek apa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon évente minden tizedik, vagyis kb. 8000 gyermek születik idő előtt, ez mára már népbetegségnek számít. Általánosságban mégis elmondható, hogy a társadalom keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely lényegesen megnehezíti a megelőzést is. Ezt hivatott megváltoztatni a Koraszülöttek Világnapján, november 17-én debütáló PICi filmek projekt, amely létrejöttét egy kislány korai megérkezése ihlette.

Pénzes Boróka teljesen váratlanul, életveszélyes módon, sürgősségi császármetszéssel hozta világra második gyermekét, Dorkát 14 héttel a kiírt dátum előtt. Közel három hónapot töltöttek kórházban, ahol rengeteg megpróbáltatás érte őket. Kislánya több műtéten esett át, sok kritikus pillanatot éltek meg, amikor komoly segítséget jelentett volna, ha több információ áll rendelkezésükre. Gyermeke hazakerülése után Boróka elhatározta, tesz azért, hogy sorstársai ne érezzék ennyire elveszettnek magukat a rendszerben: az információkat, amelyeket hosszú hónapok alatt összegyűjtött, film formájában érthetővé és hozzáférhetővé teszi. Így született a PICi filmek ötlete, amely a Melletted a helyem Egyesület támogatásával és együttműködésével jött létre.

A kisfilmek kilenc témában nyújtanak segítséget a szülőknek: Apák a PIC-en, Fertőzések elkerülése, Oltások, Gyász, Kenguruzás, Nővérporték, Koraszülöttek táplálása, Hazakerülés, Szülői érzelmek.
A filmek közül az első – az Apák a PIC-en - november 17. 12:00 órától már elérhető. A további részek folyamatosan, május végéig jelennek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.