A poliamoria, azaz a többszerelműség, mint valós párkapcsolati forma - Interjú

2018.02.13. 20:29

Vépy Viktória pszichológus szerint az érzelmek egyik fontos jellemzője, hogy szubjektív állapotot jelölnek, és hatással vannak a kognitív folyamatokra, valamint a viselkedésre. A szubjektivitás okán nagyon nehéz volna az összetett érzelmeket leírni, hozzájuk egységes meghatározást rendelni. Nincs ez másként a szerelemmel sem. Tudjuk, hogy a szeretetnek, a kötődésnek és a vágyódásnak egyidejűleg akár több tárgya is lehet. Érdemes lehet figyelni arra, hogyan címkézzük azt, amit érzünk, ezzel elkerülhetővé válhat, hogy szerelemnek nevezzük például a szexuális vágyat, az erős felindulást, vagy épp az izgalmat.

Forrás: Vépy Viktória

"Fogyasztói társadalmunkban az egyénben kialakított vágyak és igények a gazdaság motorját jelentik. Az individuum jelentőségét hangsúlyozó kultúránkban az egyén szabadsága, az egyéni vágyak megélése kiemelt szerephez jutott. Sokunk számára tűnhet a mindennapok mókuskerekéből való kitörés egyetlen lehetőségének az újdonságkeresés, mely attitűdöt a környezetünk a fogyasztási szokásaink formálásán keresztül csak megerősíti.


Vizsgálati eredményekből tudjuk, hogy a szerelem kialakulásában az újdonság hatása komoly tényezőt jelenthet. Azzal tehát, hogy a fogyasztási szokásainkon, illetve az életmódunkon keresztül folyamatosan időt és teret engedünk az új helyzetek, új élmények megélésére, kaput nyitunk a potenciális partnerekhez való kapcsolódásra.


A szerelem több mint vágy egy adott személlyel történő szexuális kielégülésre. Nem is csupán egy érzelem, mely hatással van a szervezetünk működésére. A szerelem inkább egy erős hajtóerő, ami cselekvésre ösztökél. A viszonzatlan vagy beteljesületlen szerelem akár deviáns viselkedésformák, vagy pszichopatológiai kórképek kialakulásáért is felelősek lehetnek.


A másokhoz való kapcsolódásaink minőségét a szenvedély, az intimitás és a kötődés változatos kombinációi határozzák meg. Ezek a tényezők alapvető hatást gyakorolnak a párválasztás, és a párkapcsolatok alakulására, megteremtve ezzel az elvi lehetőséget arra, hogy egyszerre akár több embert is képesek legyünk szeretni."

Élő Elemér párkapcsolati szakértő továbbmegy, és amellett foglal állást, hogy a monogámia abban a formájában, ahogyan mi azt elképzeljük, nem működik. Úgy véli, a poliamoria egy új kifejezése annak az emberi vágynak a felvállalására, mely egy megfáradt párkapcsolatban a benne élőket más személyek felé hajthatja.

Szerinte egy kapcsolat akkor tud működni, ha azért a felek komoly erőfeszítéseket tesznek. Nem várható el, hogy magától működjön. A párkapcsolat működtetéséhez rengeteg energiára és odafigyelésre van szükség. El kell dönteni, hogy ez a partnerünkre fordítjuk vagy másokra.

párkapcsolati szakértő, Élő ElemérForrás: Élő Elemér

„A poliamorság az a jelenség, amikor valaki több emberbe szerelmes. Én azt gondolom, hogy ez előfordulhat, de nagyon-nagyon ritka, mert az ember általában egy ember iránt tud szerelmet érezni.


Az a kontextus, ahogyan a poliamorságról beszélnek, azért tud népszerű lenni manapság, mert egy felmentést nyújt az élet nehézségei alól. Ezt a poliamorságot én egy divathóbortnak gondolom, amivel felmentést generálunk abban a tekintetben, hogy ne kelljen szembenézni azzal, hogy nem működik a monogámia. Megpróbáljuk a monogámia csődjét valahogyan racionalizálni."

 

Előző
  • 1
  • 2
Következő
interjúpárkapcsolatszakértőtöbbszerelműségpoliamoria