A lombikprogram emberi oldala; őszinte vallomások a meddőségről és a babavárásról

2018.03.28. 20:33

A beszélgetésen résztvevők meséltek a párkapcsolatukban jelentkező problémákról is. Ez élesen elsősorban Ádáméknál jelentkezett, ahol a férfi fejében még a válás lehetősége is megfordult. Mivel az orvosok semmilyen okot sem tudtak felmutatni annak igazolására, hogy miért nem sikerül a baba projekt, Ádámban felmerült, hogy talán csak nem illenek össze. Amikor megfogalmazódott benne a válás gondolata, maga is megrémült. A munkája révén gyakran járt pszichodráma foglalkozásra. Épp egy ilyen alkalmával jött rá, hogy a szétválás gondolata a sikertelen terhességek miatt érzett düh és tehetetlenség következménye. Nem a meg nem született gyerekeit kell a feleségében szeretnie, hanem őt magát. Ez a megerősítés és ezek a foglalkozások segített neki az elvesztett babák gerjesztette negatív érzelmek kezelésében, feldolgozásában.

Kreácsik Judit és Gasztonyi ÁdámFotó: Rácz Tomi

Kreácsik Judit pszichológus is úgy tartja, hogy egy ilyen élethelyzet rengeteg konfliktust, súrlódást képes generálni egy párkapcsolaton belül. Szerinte elsőként fontos felismerni a bennünk előtörő érzéseket és időt, valamint teret találni arra, hogy megéljük ezeket. Ezeken kívül azonban a felek közti nyitott kommunikáció, érzéseink egymás irányába történő kifejezése is elengedhetetlen.

Az én olvasatomban az is benne van egy ilyen nyílt kommunikációban, hogy a kellemetlen érzéseket is kimondom a másiknak: utálom, elegem van, abba szeretném hagyni, hagyjon mindenki békén, torkig vagyok az egésszel. Tehát azokat az érzéseket is, amik cikik. Cikik akkor, amikor már rengeteg időt, energiát és pénzt áldoztunk rá. Egy biztos, az érzelmekkel nem tudunk vitatkozni: te ezt érzed, én ezt érzem. Ezt csak tiszteletben lehet tartani.  

Van más lehetőség is, hogy a párok gyermeket nevelhessenek  

Korábban már bemutattuk egy örökbefogadás csodás történetét. A rendezvényen a vendégek is elmondták, miként vélekednek erről a lehetőségről. Pataki Zita és férje már az első percben eldöntötték, hogy csak közös gyermeket szeretnének.

Fotó: Rácz Tomi

Nagyon boldogok vagyunk együtt és elfogadom azt, amit a természet nem adott meg nekem.  

Ádám sem volt ezzel másként, egészen addig, míg meg nem született a lánya. Most, hogy már van egy saját gyermeke, nem zárkózna el az örökbefogadástól sem.

Sajnos a számos lehetőség mellett is sok pár kénytelen szembesülni azzal, hogy nem lehet közös gyermekük. Ezen csupán akkor lehet túllépni, ha képesek elfogadni, hogy saját gyermek nélkül is lehet teljes és csodás életet élni. Zita záró mondata remekül megfogja azt, amit a meddő nők éreznek, és azt, ahogyan gondolkodniuk kellene saját magukról. Mert minden élet érték.

Én életet nem adhatod, de annyi minden mást igen, és csupán ennyi a különbség.  

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Pataki Zitaörökbefogadáspszichológusbabavárásvetéléslombikprograminterjúmeddőség