Peller Mariann elárulta, ő hogyan kezeli a gyerekkori hisztit

Forrás: Red Lemon Media -
gyermeknevelés anyaság hiszti Peller Mariann család gyermek nevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hiszti az első helyezett a modern szülők „nevelési parák" listáján. Az agykutatás és a gyermekpszichológia eredményeinek köszönhetően árnyaltabban látjuk ezeket a dühkitöréseket, mint pár évvel ezelőtt: természetes és szükséges mérföldkőnek a gyermek fejlődésében, így igyekszünk empátiával kezelni. Az új Gyereklélek magazin 25 megoldást kínál nekünk, ezekből szemezgetünk néhányat, és megkérdeztük Peller Mariannt is, ő mit csinál „vészhelyzetben".

„Van egy jól bevált módszerem a hisztihelyzetekre" – osztja meg tapasztalatait Peller Mariann. „Ha jön az őrjöngés, hagyok egy-másfél percet, ami abban a pillanatban lehet, hogy soknak tűnik, de legalább kijön a feszültség. Aztán felemelem, megölelem, és azt mondom, gyere, beszéljük meg! Ezt másfél éves korában kezdtem, de most már magától jön oda, ha valami probléma akad, és ő kéri, hogy beszéljünk róla."

Mariann azt is elárulta, az ő gyerekeinél kimaradt a plázában, vagy a boltban földre vetődős hiszti. „Ez az a helyzet, amiben én sem tudom, mit csinálnék, de eddig ezt megúsztuk. Egyszer az óvodában éltem át, ahogy egy kisfiú ordít, hogy ne hagyják ott a szülei. Éreztem a kétségbeesését, és legszívesebben azt mondtam volna az anyukájának, hogy ölelje meg, ez ilyenkor talán jobban segít, mint a szigorú fegyelmezés."

Tippek a Gyereklélek magazinból:

Ölelés

Akik hiszti leszerelésére ajánlják, azzal érvelnek, hogy amikor a legzaklatottabb a gyerek, akkor van a legjobban szüksége a szülőre. Ha már tombol a gyerek, akkor vagy lehetetlen átölelni vagy kényszerítésnek hat, és még nagyobb őrjöngést vált ki. De mi történik, ha a szülő csak lehetőséget ad a közeledésre? Leguggol, és ölelésre nyitott kézzel megkérdezi: „segítsek megnyugodni?" Ha a gyerek már kész megvigasztalódni, oda fog menni hozzá.

Önmegnyugtató módszerek

Érdemes megtanítani a gyereket pár technikára, amit hiszti esetén elővehet. Például:nagy levegőt venni, kifújni; ökölbe szorítani a kezet, kiengedni.

Peller Mariann szerint a megbeszélés a leghatékonyabb Forrás: Red Lemon Media

Villámhárítás

Meg kell próbálni az első dacos reakció után, de még a hiszti kitörése előtt tompítani a drámát anélkül, hogy engednénk az álláspontunkból. Kell hozzá némi kompromisszumkészség (chipset nem lehet enni ebéd előtt, de répát igen), és pár kommunikációs trükk („ha most hazamegyünk a játszó-ról, még lesz idő kirakózni a vacsi előtt", „ha sietünk a fürdéssel, lesz idő a mesére").

Feszültségcsapolás

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is ki kell ereszteniük a gőzt. Egy óra futkosás a szabadban segít, hogy a gyerek ne egy időzített bomba legyen. A meseolvasás pedig az érzelmek feldolgozásán keresztül vesz részt a stresszlevezetésben

Napi ritmus

Ha a napnak van egy kiszámítható menete, következetesen betartott szabályokkal, az biztonságot, stabilitást ad a gyereknek.

Az áldozathibáztatás helyett, inkább tanulj az áldozat hibáibólhttp://www.life.hu/csalad/20180423-az-aldozathibaztatas-helyett-tanulj-az-aldozat-hibaibol.htmlAmikor kirobbant a nagy szexuális botránysorozat, megjelentek azok is, akik megkérdőjelezték az áldozatokat – és nem csupán állításuk valóságtartalmát. Sokan vélekedtek úgy, hogy ők (is) tehetnek a velük történtekről, sőt sok esetben egyenesen csak saját hibájuknak tulajdonították az átélteket. Ezek a vélemények azonban sok esetben az őket megalkotó emberek védekezési mechanizmusát tükrözik, tehát nem a rosszindulat szülte őket. CsaládOrigoKatalin és Vilmos harmadik gyermekére éjjel-nappal vigyáznakhttp://www.life.hu/csalad/20180424-katalin-es-vilmos-harmadik-gyermekere-ejjel-nappal-vigyaznak.htmlKatalin április 23-án adott életet harmadik gyermeküknek, akit még aznap be is mutatott a nyilvánosságnak. A kis herceget már haza is vitték a Kensington-palotába, minden mozdulatát dadák figyelik. Család--A biztonságos közösségi oldalt, a MyGnoo-t gyerekeknek találta ki egy magyar anyukahttp://www.life.hu/csalad/20180424-a-biztonsagos-kozossegi-oldalt-a-mygnoot-gyerekeknek-talalta-ki-egy-magyar-anyuka.htmlGyermekei adták az ötletet Szerdahelyi Gabriellának, hogy létrehozzon egy gyermekeknek készült közösségi oldalt, ahol biztonságosan kereshetik a kapcsolatot barátaikkal. Az édesanya hangsúlyozta: nem az az oldal célja, hogy a szülők kutakodjanak a gyerekek magánéletében. CsaládOrigoMiley Cyrus és édesanyja úgy néznek ki, mintha csak nővérek lennének: fotóhttp://www.life.hu/csalad/20180424-miley-cyrus-es-edesanyja-ugy-neznek-ki-mintha-csak-noverek-lennenek-foto.htmlMiley Cyrust édesanyjával kapták le a lesifotósok az utcán. Ebben nem lenne semmi meglepő, de ketten egymás mellett pont úgy néznek ki, mintha csak nővérek lennének. Család--Vasvári Vivien megmutatta második gyermekét, a kis Fecsóthttp://www.life.hu/csalad/20180424-vasvari-vivien-megmutatta-masodik-gyermeket-a-kis-fecsot.htmlA kórházból posztolt képet Vasvári Vivien, aki a napokban hozta világra második gyermekét, a kis Fecsót. A fotón a csecsemő is látható.Család--Rendelj okosan a netről! – Fontos tudnivalók, hogy ne érjen csalódáshttp://www.life.hu/csalad/20180420-rendelj-az-interneten-okosan-fontos-tudnivalok-hogy-ne-erjen-csalodas.htmlEgyre többen vásárolunk az interneten keresztül. Webáruházak, online piacterek, vagy épp adok-veszek Facebook csoportok kínálják a lehetőségét annak, hogy gyorsan és kényelmesen beszerezhessük mindazt, amire szükségünk van, vagy épp nincs. Most segítünk, hogy jó döntéseket hozhass, és minimálisra csökkentsd a csalódás esélyét. Online vásárlásra fel! CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.