Veszélyben a pápa, ha ugyanakkor tartanak brit hercegi esküvőt, amikor nyer a Liverpool

Liverpool FC Meghan Markle Károly herceg Diana hercegné brit királyi család Ferenc pápa II. János Pál pápa Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Liverpool Bajnokok Ligája szereplése, valamint a brit hercegi esküvők komoly veszélyt jelenthetnek az aktuális pápára nézve. Diana és Károly házasságának évében II. János Pál kis híján életét vesztette egy merénylet során, Károly és Kamilla esküvőjét pedig egy nappal el kellett halasztani, hogy a brit királyi család részt vehessen a pápa temetésén. Ami ezeket az eseményeket összekapcsolja, az a Liverpool BL-győzelme. Idén is lesz egy hercegi esküvő, a Pool is bejutott a döntőbe, Ferenc pápa pedig pár éve megjósolta a saját halálát.

A brit hercegi esküvők és ugyanazon évi Liverpool BL-győzelmek nem jelentenek jó óment az aktuális pápára nézve.

1981 – A brit királyi trónörökös esküvője, merénylet a pápa ellen, nyer a Liverpool

A szívek hercegnőjének esküvője

Diana és Károly herceg között 13 év volt, és mindössze tizenkét találkozó után jegyezték el egymást. 1981. július 29-én házasodtak össze a Szent Pál-bazilikában. A hercegi esküvőt közel egymilliárdan követték a televíziós közvetítésnek köszönhetően. Mindenki a csodás Dianáról beszélt, a walesi hercegnő és a brit trónörökös kapcsolata azonban sosem volt felhőtlen. Sokan tényként kezelik, hogy már az elejétől fogva hárman voltak ebben a házasságban. Kamilla volt ugyanis Károly nagy szerelme, akit azonban akkor még nem vehetett el. Vélhetően ez is komoly okot szolgáltatott arra, hogy 11 év házasságot követően különköltözzenek. Ekkor már mindketten másnál keresték a boldogságot, ami egyenes út volt az 1996-os válásukhoz. Diana egy évvel később egy tragikus balesetben életét vesztette, Károly herceg pedig később elvette Kamillát.

Diana és Károly herceg 1981. július 29-én házasodtak össze a Szent Pál-bazilikában Forrás: Getty Images

Nem sokon múlt a Pool győzelme

A Párizsban megrendezett Bajnokok Ligája (BEK) döntőt egy magyar bíró, Palotai Károly vezette. A Liverpool-Real Madrid mérkőzésen csupán egyetlen gól született. Alan Kennedy talált a kapuba a 82. percben, így harmadik alkalommal lett bajnok az angol csapat.

A Liverpool 1981-es Bajnokok Ligája (BEK) győztes csapata Forrás: Getty Images

Merénylet a pápa ellen

II. János Pál, akit 1978-ban választottak pápává, sok mindenben volt kiemelkedő egyházi alak. Ő törte meg például az olasz származású pápák sorát – 455 év után. A béke nagyköveteként, többször is felemelte szavát a háborúk ellen. Sokan csak „utazó pápaként" emlegették, mivel több mint 100 alkalommal tett látogatást más országokban, hogy közelebb hozza a hívekhez a vallást és magát az egyházi szentséget. Ám, nem egy utazás alkalmával törtek az életére.

1981. május 13-án a vatikáni Szent Péter téren Mehmet Ali Ağca 17 óra 17 perckor négyszer rálőtt a hívek közt sétáló pápára, aki súlyosan megsebesült.

Két golyó a hasát érte, a másik kettő pedig a jobb mutatóujját és a jobb karját – ezek a lövedékek egyébként két másik embert is eltaláltak, akik szerencsésen túlélték a történteket. II. János Pál pápát azonnal kórházba szállították, és a nagy vérveszteség ellenére sikerült megmenteni az életét. A merénylőt azonnal elfogták, aki az olasz bíróság előtt bevallotta, hogy egy török maffiózó, Bekir Çelenk bérelte fel. Tettéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A pápa, miután felépült, meglátogatta őt a börtönben, és megbocsátott neki, sőt évekig leveleztek is egymással. Később az ő közbenjárásával, 2000-ben szabadon engedték a férfit. Nem sokat volt azonban börtönön kívül, visszatoloncolták ugyanis Törökországba, ahol azonnal letartóztatták egy korábban elkövetett gyilkosság miatt.

1981. május 13-án a vatikáni Szent Péter téren a merénylő négyszer rálőtt a pápára, aki súlyosan megsebesült Forrás: AFP/Arturo Mari

2005 – Károly walesi herceg elveszi élete szerelmét, meghal II. János Pál pápa, a Liverpool megszerzi ötödik BL-győzelmét

Egy évtizeden át tartó szerelem beteljesülése

Károly herceg és Kamilla esküvőjére 2005. áprilisában került sor a windsori városházán. A polgári szertartáson Károly és Kamilla gyermekei voltak jelen, sem II. Erzsébet brit királyné, sem Fülöp edinburgh-i herceg nem vett részt rajta. Ennek oka kereshető a herceg szüleinek, a friggyel kapcsolatos ellenérzéseiben, ám a hivatalos indoklásban az szerepelt, hogy mivel a királynő az anglikán egyház hivatalos feje, így nem támogathatja elvált párok házasságát. A szülők tehát csupán az egyházi szertartáson álltak fiuk mellett, amikor megáldották a házasságot. Károly boldogságát azonban semmi sem ronthatta el, a pár ugyanis már a 70-es évektől, kisebb megszakításokkal romantikus kapcsolatban állt egymással. Amennyiben nem lebegne Károly feje felett Diana magasztos emléke, ezt egy végtelenül szép szerelmi történet beteljesülésének is tarthatnánk.

Károly herceg és Kamilla esküvőjére 2005. áprilisában került sor a windsori városházán Forrás: AFP

Hatalmas fordítással győzött a Liverpool

Az Isztambulban megrendezett UEFA-bajnokok ligája döntőjében a Liverpool és az AC Milán csapata küzdött meg a trófeáért. Az első félidő végén az olasz csapat már 3-0-ra vezetett. A negyedórás szünet alatt azonban a Pool edzője, Rafa Benitez remek buzdítást adhatott az angol csapatnak, mivel a második félidő első 6 percében három gólt is lőttek. A mérkőzés döntetlennel ért véget, a bűntetőkkel pedig nyert a Liverpool.

Az Isztambulban megrendezett BL-döntőt a Liverpool büntetőkkel nyerte meg Forrás: Getty Images

Szent II. János Pál pápa halála

IX. Piusz után ő volt a második legfiatalabban megválasztott pápa, 58 évesen lett a katolikus egyház feje. 1991-ben Parkinson-kórral diagnosztizálták. Utolsó éveiben több bíboros és egyházi méltóság is javaslatot tett neki a tisztsége lemondására betegségére hivatkozva. II. János Pál azonban tartotta magát ahhoz, hogy Istennek kell eldöntenie, meddig él, és így meddig képviselheti őt a földön.

2005. február 1-jén kórházba került torokgyulladás és influenza miatt, és bár felépült, pápasága óta először képtelen volt részt venni a hamvazószerdai szertartásokon. Február 24-én azonban magas lázzal és légzéselégtelenséggel ismét kórházba szállították, és gégemetszést hajtottak végre rajta. Bár két héttel később visszatért rezidenciájára, a húsvéti misén való részvétele csupán integetésből állt. Végül ismét belázasodott egy fertőzés következtében, de nem engedte, hogy kórházban kezeljék, mivel a Vatikánban akart meghalni.

Április elsején szívrohamot kapott, majd másnap, 21 óra 37 perckor elhunyt. 27 évig volt katolikus egyházfő.

Egyik legjelentősebb vallástörténeti tettére, 2000-ben került sor, amikor bocsánatot kért a katolikus egyház múltbéli bűneiért – elsősorban az inkvizícióért, a keresztes hadjáratokért és az egyház zsidóellenes cselekedetiért. Később 2011-ben boldoggá, majd 2014-ben szentté avatták.

Szent II. János Pál pápa 2005. április másodikán hunyt el, halálát szívroham okozta Forrás: AFP/Grzegorz Galazka

Lapozz, hogy megtudd, mi várható idén!

2018 – Harry herceg házasodik, a Liverpool újra a döntőben...

Egy amerikai színésznő brit hercegné lesz

Harry herceg és Meghan Markle egy év randevúzás után jegyezték el egymást, esküvőjükre pedig idén május 19-én fog sor kerülni, a szellemjárta Windsor kastélyban. Ez a házasság több szempontból is igen rendhagyó lesz, Meghan Markle ugyanis teljesen kilóg az eddigi hercegnék sorából. Egyrészt nem angol, hanem amerikai, ráadásul színésznői múltja sem az a fajta háttér, melyet II. Erzsébet szívesen fogad a királyi családban. Nem mellékesen pedig volt már házas. Ám, a legtöbben afroamerikai gyökerei miatt „tartanak" tőle, hiszen így esély nyílhat egy későbbi színes bőrű hercegi gyermek születésére, ami merőben szokatlan lenne az angol arisztokráciában.

Harry herceg és Meghan Markle egy év randevúzás után jegyezték el egymást Forrás: Getty Images

A Liverpool megszerezheti 6. BL-győzelmét

Jürgen Klopp, aki harmadik éve tölti be az angol csapat vezetőedzői posztját, elégedett a Liverpool eddigi BL-teljesítményével, és őt ismerve egész biztos, hogy nem engedi el a gyeplőt, míg a döntő véget nem ér. Az UEFA-bajnokok ligája sorozat záró mérkőzésére a kijevi Olimpia Stadionban kerül sor, május 26-án. Az angol csapat még 1981-ben megverte a Real Madridot, idén azonban a szakértők esélyesebbnek látják a spanyolokat. A brit királyi esküvő után egy héttel minden kiderül.

A Jürgen Klopp vezette Liverpool a hatodik BL-győzelméért indul Forrás: Getty Images

Ferenc pápa az év embere

A korábban lemondott XVI. Benedeket követte 2013-ban, így ő lett a 266. katolikus egyházfő. Az olasz származású argentin Ferenc pápát felavatásának évében a Time magazin az év emberének választotta. Többek szerint alkalmas lehet a vatikáni bürokrácia megreformálására, hiszen tanait nyíltság, könyörületesség, ugyanakkor újfajta szemlélet jellemzi.

Jelmondata rövidítve címerében is szerepel, mely Szent Béda bencés szerzetes egyik szentbeszédéből való:

A 81 éves Ferenc pápa négy évvel ezelőtt egy dél-koreai látogatása végén, újságíróknak arról beszélt, hogy érzi, csupán pár éve van hátra. Sőt, úgy nyilatkozott, hogy a lemondást sem tartja kizártnak, abban az esetben, ha egészségi állapota akadályozná a pápai kötelezettségei ellátásában.

Próbálok a bűneimre, hibáimra gondolni, és igyekszem nem büszkévé válni. 2-3 év, és távozom Atyám házába.

Ferenc pápa négy évvel ezelőtt újságíróknak arról beszélt, hogy érzi, csupán pár éve van hátra Forrás: Getty Images

Összeesküvés-elmélet, netán furcsa véletlen? Ez idén kiderül. Természetesen hosszú és teljes életet kívánunk a jelenlegi pápának, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a fent említett tényeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.