Tízből csak három magyar munkahely családbarát

munkahely vállalkozás szülők családbarát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet a nyári szünetben, tízből azonban mindössze három vállalat támogatja a 14 éven aluli gyermeket nevelő szülőket ezen a téren – derül ki egy friss felméréséből. A munkaadó részéről segítségre legnagyobb eséllyel az állami szférában és mikrovállalkozásnál dolgozók számíthatnak, ami leggyakrabban rugalmas munkaidő-beosztás formájában valósul meg.

Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet megoldása a nyári szünetben egy játékokat forgalmazó cég friss kutatása szerint. „A felmérésben résztvevők 70 százaléka jelenleg is olyan helyen dolgozik, ahol egyáltalán nem támogatják a kisgyermeket nevelő munkavállalókat még a 11 hetes vakáció alatt sem, holott a családbarát vállalatok dolgozói elmondásuk szerint jobban megbecsülik a munkahelyüket. A megkérdezett szülők átlagosan 14 nap szabadságot tudnak kivenni nyáron, ideális esetben viszont ennél 10 nappal többre lenne szükség" – ismertette az eredményeket Gyaraki József, a cég ügyvezetője.

A családok felé elkötelezett munkaadók rugalmas munkaidő-beosztással (62%), távmunkával (21%), és azzal segítik a szülőket, hogy magukkal vihetik gyermeküket a munkahelyükre (39%). „Legnagyobb eséllyel mikrovállalkozásnál (50%), az állami szférában (40%) és a kisvállalkozásnál (35%) dolgozók találkozhatnak ilyen fajta segítséggel, bár például a szülők jó szívvel csak akkor vinnék a munkába magukkal a gyermeküket, ha a cégen belül lenne a kicsik számára kialakított foglalkoztató vagy játszószoba. Örömteli, hogy a tavalyi évhez képest növekedett (12%-ra) azoknak a munkaadóknak a száma, akik beszállnak a nyári táborok finanszírozásába – ez leginkább a multikra, nagyvállalatokra és az állami szektorra jellemző egyébként" – tette hozzá Gyaraki József.

A nagyszülők az aduászok

A táborozás és a szabadnapok mellett az erős nagyszülői támogatás a legnagyobb segítség: tízből nyolc esetben ők töltik ki az édesanya és édesapa nélküli napokat a nyári szünetben. „A nagyszülőknél minden második gyermek több mint 2 hetet, minden ötödik pedig 1-2 hetet tartózkodik" – mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy még így is nehézkesen jön ki mind a 11 hétre a gyermekfelügyelet megoldása, így legnagyobb felelőssége mégiscsak a munkaadónak van abban, hogy ilyen téren támogassa a szülőket legalább a nyári hónapokban. „Hosszú távon mindenképp megéri a családbarát gondolkodás erősítése, hiszen így még akár új munkaerőt is könnyebb találni, és a hosszú évek óta nálunk dolgozókat megtartani. Mi például 6 órás vagy rugalmas munkaidőt és szezonális munkalehetőséget biztosítunk a kisgyermekes szülőknek. Újbudán például már 2015-ben is elnyertük a családbarát vállalkozás címet" – árulta el Gyaraki József.

A sajtóközleményben szereplő adatok a REGIO JÁTÉK által egy frissen, 2018. június 27. és július 3. között elvégzett online kutatásból származnak, melyben 2030, 14 év alatti gyermeket nevelő szülőt kérdeztek meg a családbarát munkahelyekhez és a nyári szünethez kapcsolódó véleményéről. A kutatás nem reprezentatív Magyarország lakosságára nézve, de az adatok alkalmasak a szokások és tapasztalatok szemléltetésére.

Időjárás: napsütéses idő várható a hétvégénhttp://www.life.hu/sztarok/20180713-idojaras-napsuteses-ido-varhato-a-hetvegen.htmlNapsütéses idő várható a hétvégén, csak néhol lehet zápor. Emellett többfelé 30 fokos meleg lesz, de élénk, helyenként erős lesz a szél - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.TV + SztárokOrigoTűzoltók lopták el a szülők telefonjait a strandon, figyelmeztetni akartakhttp://www.life.hu/sztarok/20180713-tuzoltok-loptak-el-a-szulok-telefonjait-a-strandon-figyelmeztetni-akartak.htmlSvéd tűzoltók készítették azt a videót, melyben a strandon ücsörgő szülők telefonjait lopták el azért, hogy észrevegyék, gyermekük a vízben játszik. A felvétel balesetmegelőzés céljából készült, már több ezren látták. TV + SztárokOrigoVV Kinga várandós: bármikor megszülethet http://www.life.hu/sztarok/20180713-vv-kinga-varandos-barmikor-megszulethet.htmlA ValóVilág ötödik szériájának játékosa, VV Kinga bármikor megszülhet: mindenórás terhes. TV + SztárokOrigoMegszólalt szakítás után Orosz Barbara műsorvezetőhttp://www.life.hu/sztarok/20180713-megszolalt-szakitas-utan-orosz-barbara-musorvezeto.html"Ez volt az első nehéz szakításom, mert most egy igazán jó embernek kellett a szemébe mondanom, hogy a jövőmet nem vele képzelem el. Szépen váltunk el, amire korábban nem mindig volt példa" - nyilatkozta Orosz Barbara a Blikknek. TV + SztárokYvonne Dederick legújabb fotóján csontsoványnak tűnikhttp://www.life.hu/sztarok/20180712-yvonne-dederick-legujabb-fotojan-csontsovanynak-tunik.htmlA Feleségek luxuskivitelben szereplője, Yvonne Dederick rengeteget edz, fitneszversenyekre jár. Ám legutóbbi fotóján nem izmosnak, hanem inkább soványnak tűnik. TV + SztárokOrigoTolvai Reni bikiniben terpesztetthttp://www.life.hu/sztarok/20180712-tolvai-reni-furdoruhaban-terpesztett.htmlMegszokhattuk, hogy Tolvai Reni nemcsak fellépéseiről készült fotókkal és videókkal lepi meg rajongóit, hanem gyakran oszt meg magáról szexi képeket is. Így történt ez most is. TV + SztárokOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.