A nyári kánikula és forróság veszélyesebb gyermekeinkre nézve, mint hinnénk

veszély szülő kánikula Nyár gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a kisgyerekek látszólag jobban viselik a hőséget, nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a felnőttek. Szülőként a te felelősséged, hogy megvédd a forróság és hozományai által okozott panaszoktól – kiszáradás, ájulás, napégés, napszúrás... stb. Mutatjuk, mire kell figyelned!


Kánikulai utazás gyerekekkel

Amennyiben tehetitek, úgy mindig korán induljatok – de ne a csúcsidőben, amikor nagy a tömeg -, válasszatok olyan tömegközlekedési eszközt, amin van klíma, és sose közvetlenül az ablak mellé üljetek. Vigyetek magatokkal vizet, és igyatok eleget.

Az autóban csak módjával használd a klímát, ha túlságosan lehűtöd a belső teret, majd kiszáll a kisgyermek a 40 fokba, könnyen rosszul lehet, sőt, akár el is ájulhat. Minden évben történnek halálesetek, pedig számos felhívás született már arról, hogy sose hagyjuk nyáron a forró autóban a gyerekeket – mondjuk amúgy sem. Ebben a témában nincs kompromisszum - a lehúzott ablak sem jelent megoldást -, ahogy állatot, úgy gyereket sem teszünk ki a gyakran 50 fokos forróságnak.

Sose hagyd nyáron a forró autóban a gyerekeket! Forrás: Shutterstock

Gyerekekkel a lakásban

A lakás is lehet potenciális veszélyforrás a kánikulában. Korábban már írtunk arról, hogy miként lehet kint tartani a meleget, de emellett van még pár fontos alapelv, amit a gyermekek esetén érdemes betartani. A lakásban legyenek minél lengébb ruhában – a testhez simuló rövidnadrágok és pólók helyett válasszatok kisruhát, és trikót, lehetőleg pamut anyagból. Amennyiben nem adott a kert hűsítő lehetősége, úgy naponta akár többször is tusold le őket langyos vízzel, vagy engedd nekik, hogy hasonló hőmérsékletű vízben fürdőzzenek. Fontos, hogy sose legyen se túl forró, se túl hideg a kád vize.

Az erkélyt csak abban az esetben használjátok ki egy kis kültéri pancsizásra, ha meg van oldva az árnyékolása - már egy napernyő is remek megoldásnak bizonyulhat. Sose hagyd egyedül a gyerekeket az erkélyen, hiszen a kisördög nem alszik.

Az aktív, nagymozgásos játékokat tartogassátok estére, amikor már kissé lehűlt a levegő és ki lehet nyitni a ablakokat. Napközben mehet a társas, a kézműveskedés, de akár egy kis szieszta is jól eshet, miközben megnéztek egy mesefilmet.

A ventilátorral megpróbálhatod a hőérzetüket csökkenteni, de sose állítsd közvetlenül a gyerekekre, mert könnyen huzatot kaphatnak. A klímával is érdemes csínján bánni, hiszen egy nagyon alacsony hőfokra állított légkondi, akár még megfázáshoz is vezethet.

Gyakran kínáld vízzel – ne cukros üdítőkkel -, és ha kell, időnként nedvesítsd be a haját, karjait.

Sok vizet igyon gyermeked napközben Forrás: Shutterstock

A kerti mulatság nyáron

A kertekben a medencét mindig árnyékos helyre tedd – mondjuk egy fa alá, vagy állíts az egyik oldalához napernyőt. A megfelelő napvédelemről ebben az esetben is fontos gondoskodnod. Nincs lehetőség pancsolásra? Ne aggódj! Egy locsolóból szétszórt víz is épp olyan hűsítő és mókás tud lenni. A vizes talpacskák könnyen elcsúsznak a terasz vagy a lakás padlóján. Előzd meg a baleseteket azzal, hogy leterítesz törülközőket az asztalig és a mosdóig.

Játszóterezés és más szabadtéri programok

A forró nyári gyerekfárasztás zászlaja alatt vegyétek be bátran a játszótereket, de csak azokat, melyek a fák árnyéka alatt várják a homokozó felszereléssel érkezőket. Ami még fontos szempont, hogy legyen egy csap, kút a játszón. Így remekül lehet gondoskodni a gyermekek hűtéséről – hajuk és végtagjaik vizezésével, valamint hatalmas sarazással az árnyékban. Vigyél lehűtött gyümölcsöt nasi gyanánt, és természetesen kínáld gyakran vízzel a gyerekeket. A 12-16 óra közötti időszakban azonban sose menjetek játszózni, helyette inkább iktassatok be egy kis ebéd utáni szunyókálást, mesenézést.

A kánikula csupán este alkalmas a focizásra, bringázásra és egyéb szabadtéri sportolási lehetőség kiaknázására. Napközben remek program az erdőben való sétálás, mivel itt a sok növény megfelelő páratartalma, és a fák árnyéka mellett kevésbé érezhető a hőség.

A locsolóból szétszórt víz hűsítő és remek szórakozás a gyerekeknek Forrás: Shutterstock

Veszélyes strand

A kánikulában sokan választják a vízparti hűsölést, de a felkészületlen szülők komoly veszélynek tehetik ki gyermekeiket. Védd meg őket! Sajnos a „Gyere, ülj le egy kicsit az árnyékban" felszólításnak csak igen kevés kisgyermek tud eleget tenni, így fontos, hogy felkészülj arra, hogy a strandolós időt leginkább a napon fogják tölteni.

Mivel a gyerekek előszeretettel üldögélnek a vízben, vagy épp a parton építik a homokvárat, fontos, hogy gondoskodj a megfelelő napvédelmükről.

Az 50 pluszos naptejeknek kell minimum negyed óra, míg vízbe mehetnek a gyerekek anélkül, hogy egyből lemosnák magukról. Épp ezért, akár már indulás előtt bekenheted őket, így megérkezéskor nem fogják percenként megkérdezni, hogy csobbanhatnak-e már, felőrölve ezzel a hőségtől amúgy is gyengébb idegeidet. Az UV-szűrős úszóruha – de minimum póló – már itthon is kötelező elemmé vált. Ezzel ugyan nem úszod meg a pár óránkénti újrakenést, de legalább nem kell a naptejjel utánuk rohangálva stresszelned. Ráadásul ezek a ruhák még hűtik is a kicsiket – hiszen a vízből kijőve eltelik egy kis idő, mire megszáradnak. Mindig legyen rajtuk vékony, szellős kis sapka, amit vizezhetsz is. Ezzel elkerülheted a napszúrást, a hőgutát és a fejbőr leégését is.

A strandon fontos, hogy ne egyenek nehéz ételeket – gondolunk itt a lángosra és társaira. Vigyél sok előre felszeletelt gyümölcsöt egy hűtőtáskában, mellyel energikusak maradnak, ugyanakkor kellő mennyiségű folyadék is jut a szervezetükbe, természetesen a víz mellett, mellyel gyakran kínáld őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.