A testvérek közti viták és rivalizálás jobb emberré teszi a gyerekeket; ezt állítják a kutatók

konfliktuskezelés tanulmány gyerekek testvérféltékenység kutató testvérharc testvérek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók egy igen érdekes összefüggésre hívják fel a figyelmet: a testvérek rivalizálása, bár elsőre utálatosnak tűnhet a szülők szemében, mégis nagyon hasznos a gyermekek számára.

A Cambridge-i Egyetem Családkutatói, egy ötéves tanulmány alapján állítják, hogy a testvérek közötti harc elősegítheti a mentális és érzelmi fejlődést, fokozhatja az érettséget, valamint segíthet a jobb szociális készségek elsajátításban is. A kutatási projekt két- és hatéves kor közötti gyerekek kognitív és szociális fejlődését vizsgálta, a fent már említett aspektusban.

A testvérek közötti harc elősegítheti a mentális és érzelmi fejlődést, fokozhatja az érettséget Forrás: Shutterstock

Az egymással civakodó kölkök megtanulják az érdekérvényesítést, a konfliktuskezelési technikák alkalmazását, a problémák kategorizálását, mindezt lényegi következmények nélkül. Sőt, a kommunikáció terén is sokat fejlődnek az ilyen „gyermeki" konfrontációk alkalmával.

A testvérek közötti versengés veszélyes is lehet.

Dr. Claire Hughes Forrás: University Of Cambridge - Department of Psychology

Dr. Hughes hozzátette:

Fontos különbséget tenni nézeteltérés, gyakori konfliktus és rivalizálás, valamint gyűlölet és féltékenység között. Míg előbbiek normálisnak és - a fentiekből is láthatóan – építőnek mondhatóak, addig az utóbbiak rombolóak és károsak, tehát közbeavatkozást igényelnek.

Fel kell ismerni és be kell avatkozni, amikor a gyerekek közt lévő feszültség agresszívvá válik Forrás: Shutterstock

Továbbá a szülők még a hasznos civakodások alkalmával sem ülhetnek a babérjaikon, időnként ugyanis segíteni kell feloldani egy-egy konfliktust, méghozzá példamutatással. A kisgyerekek leggyakrabban saját érdeküket előtérbe helyező megoldási stratégiákat választanak, ami ugye patthelyzetet eredményezhet. Épp ezért fel kell ismerni és be kell avatkozni, amikor a köztük lévő feszültség agresszívvá válik, amikor elérkezik az a pont, már nem tudják a megoldás felé előremozdítatni az eseményszálakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.