Váratlan vendég? Így teremts rendhangulatot 10 perc alatt!

2018.10.18. 18:30

A rend nem csupán a közérzetünk miatt fontos, de a gyermekek életébe is egyfajta biztonságot és megnyugvást hoz. Ám anyaként mind jól tudjuk, hogy már egy gyermek esetén sem könnyű ezt mindig fenntartani, és bizony előfordul, hogy aznap nincs időnk vagy energiánk rendet tenni, de váratlan vendégek ekkor is érkezhetnek. Hasznos tippekkel segítünk, hogy ne fájjon a fejed emiatt.

Délután felveszem a gyerekeket az óvodában és az iskolában, hazaérve pedig fél óra alatt gyorsan rendet rakok – elmosogatok, elpakolom a szárítóról a ruhákat, közben bedobok a mosógépbe egy újabb adagot, majd jöhet a nappali felnőtt birodalommá varázsolása. Eközben persze noszogatom őket, hogy a saját szobájukban is pakoljanak össze, majd játékidő velük, házifeladat-írás, és vacsora, fürdés. Persze ezekbe apa is besegít, ha sikerül időben megérkeznie a munkából. Míg lefektetjük őket, próbáljuk őrizni a rendet. De reggel, azalatt a másfél óra alatt, míg elkészül a család, akkor kupi lesz, mintha egy forgószél söpört volna végig a lakáson. Így délután kezdődik minden elölről.

Anyaként egyszerűen el kell fogadnunk, hogy már sosem lesz olyan tartós rend az otthonunkban, mint a gyerekek előttForrás: Shutterstock

Anyaként egyszerűen el kell fogadnunk, hogy már sosem lesz olyan tartós rend az otthonunkban, mint a gyerekek előtt. Amennyiben ez sikerül, már is könnyebben fogadjuk a talpunkba ékelődő legódarabkákat, a sípolós plüssállatokra huppanást a kanapén, és a kekszmorzsákat a lakás legmeglepőbb pontjain. Ezzel együtt lehet élni, de ha hirtelen kapunk egy telefont anyósunktól, egy barátunktól, netán a gyerek egyik játszópajtásának szüleitől, hogy tíz perc múlva érkeznek, akkor elfoghat a pánik.

Fontos, hogy sose érezd magad kényelmetlenül azért, mert egy-két játék ott hever a nappali szőnyegén, hogy pár tányér és pohár reggel óta ott figyel a mosogatóban, és amiért két adag ruha is ott kuksol a szennyes kosárban. A családoddal töltött minőségi idő mindent felülír, ha aznap épp nem volt időd a rendrakásra, ne érezd magad rosszul.

Mutatjuk, hogy tehetsz rendet pár perc alatt

Amikor barátok érkeznek  

Velük lesz a legegyszerűbb dolgod, hiszen ők jól ismernek téged, titeket. Mivel elsősorban a nappaliban fogtok csevegni, így ezt a területet kell vendégfogadó állapotba hoznod. Fogd be a gyerekeket játékosan, a cél, hogy a lehető leggyorsabban bevigyék a szobájukba a játékaikat, könyveiket, rajzaikat. A dohányzóasztalról pakolj mindent egy tálcára, és vidd a konyhába, majd járj el ugyanígy minden sík felülettel, amin oda nem illő dolgok lehetnek. A morzsákat egy rapid kétperces porszívózással tüntesd el, a ruhaszárítót vidd át egy másik helyiségbe, a kanapé párnáit rázd fel. Kész is vagy.

Fogd be a gyerekeket játékosan, a cél, hogy a lehető leggyorsabban bevigyék a szobájukba a játékaikatForrás: Shutterstock

Amikor játszópajtás érkezik  

Ritka, hogy előzetes egyeztetés nélkül ugorjanak át, de előfordulhat. A gyerekek terepe egyértelműen a gyerekszoba, épp az, ahol a legnagyobb káosz szokott uralkodni. Ekkor jön jól pár nagyobb tároló doboz, amibe egyszerűen csak belepakoltok mindent - természetesen a gyerekekkel együtt -, amit a földön találtok: babákat, építőkockákat, ceruzákat, kisautókat, műanyag állatokat... stb. Az ágyakra dobj ágytakarót, ne foglakozz azzal, hogy alatta bevetetlen, most a gyors esztétikára mész. A nappalit is érdemes az előző pontban foglaltak szerint gyorsan összekapni, hátha a szállító szerepét betöltő szülő is maradni szeretne. A két szobában történő rapidpakolás mehet szimultán, főleg, ha a gyerekek már elég nagyok ahhoz, hogy besegítsenek. Hajrá!

Amikor anyós toppan be  

Nos, ez a szituáció a legkeményebb dió. Ő az, aki a lakás minden pontjára eljut még akkor is, ha csupán egy órát marad, így vess be mindenkit a cél érdekében. Gyorsan oszd ki a feladatokat a fentiek mintájára: gyerekszoba a csemetéké, a nappali apáé, a tiéd pedig a konyha. Az asztalról pakolj el mindent - hűtő, szemetes, mosogató szortírozási rend szerint. Amennyiben apa még nincs otthon, a gyerekek pedig túl kicsik a besegítéshez, úgy a fókuszt a nappalira és a gyerekszobára helyezd, majd amíg a nagyi a picikkel játszik, egy kávé ürügyén gyorsan pakold össze a konyhát is. Csak nyugi, menni fog!

Amikor az anyós toppan be gyorsan oszd ki a feladatokat: gyerekszoba a csemetéké, a nappali apáé, a tiéd pedig a konyhaForrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy 10 perc alatt rendet tudj tenni, fontos, hogy hetente legalább 1-2 alkalommal takaríts ki alaposan – portörlés, porszívózás, felmosás... stb. Így még egy kis kupi felett is elsiklik a vendég szeme.

gyerekcsaládanyaotthonrend10percalatt