A hűtlenség nemcsak a kapcsolatodat, de gyermeked életét is tönkreteszi

házasság hűtlenség család megcsalás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyfokú naivság azt gondolni, hogy minden házasság örökké fog tartani. A párkapcsolati problémákra azonban a hűtlenség nem megoldás, főleg abban az esetben nem, ha gyermekek is vannak. A következőkben adunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen módon teheti tönkre a gyermekek életét, ha a megcsalás felüti a fejét a családjában.

Lehet újra szeretni valakit a hűtlenség után?

Az embereket két dolog hajtja; a biztonság és a kaland iránti vágy. Ezt a kettőt pedig egy hosszú távú párkapcsolatban nagyon nehéz egyszerre megélni, de nem lehetetlen. Rengeteg energiára, megfelelő érzelmi intelligenciára, valamint hatékony kommunikációra van hozzá szükség, mindkét fél részéről. Ám ha valamelyik hiányzik, úgy képbe kerülhet az a bizonyos harmadik fél. Sokan úgy érzik, egy megcsalás után nincs visszaút, de ez közel sincs így. Olvasd tovább!

Így hat a gyerekekre, ha az egyik szülő hűtlenné válik

Felelősnek érzik magukat

A gyerekek hajlamosak magukat hibáztatni, ha azt látják, hogy a szüleik veszekednek, elhidegülnek egymástól. Főként a kisebbek gondolhatják azt, hogy ezeket a negatív érzéseket ők okozzák, ami miatt bűntudatuk lesz.

Megváltozik a viselkedésük

Az árulás miatti, családon belül fellépő bizonytalanság rátelepszik a gyermekekre. Ekkor az egész kis életüket megalapozó biztonságérzet megszakad, amitől csökken az önbecsülésük, a ragaszkodásuk, visszahúzódóvá, síróssá, rosszalvókká, az esetek kisebb százalékában pedig agresszívakká válnak.

Az árulás miatti, családon belül fellépő bizonytalanság rátelepszik a gyermekekre Forrás: Shutterstock

Ők maguk is hűtlené válnak

A gyerekek számára a szüleik mintaként szolgálnak, és gyakorta tudat alatt elkövetik az ő hibáikat. Épp ezért a hűtlen szülők gyermekeinek legalább fele fogja felnőttként megcsalni a párját.

Kötődési problémái lesznek

A családi dinamika nagyon erősen hat a gyermekekre. Épp ezért érezhetik úgy, hogy a hűtlen szülő az egész családdal szemben vált árulóvá. Ezt a csalódás – vagyis ennek megismétlődése – pedig beárnyékolja a későbbi baráti és párkapcsolataikat. Mivel nem akarják újból átélni, így inkább nem is alakítanak ki erős bizalmi viszonyokat.

Őrülten féltékenyek lesznek

Akkor, ha a szülői hűtlenség esetükben nem váltott ki felnőttként csalárdságot, úgy nagy eséllyel rettegni fognak attól, hogy partnerük fogja őket megcsalni. Ez az indokolatlan féltékenység pedig megmérgezi majd az összes párkapcsolatukat.

Felnőttként az indokolatlan féltékenység megmérgezi majd az összes párkapcsolatukat Forrás: Shutterstock

Elveszítik a szerelembe vetett hitet

Ők lesznek azok, akiknek csupán alkalmi kapcsolataik lesznek, büszkén hirdetik, hogy a szerelem és a boldog házasság csupán egy elérhetetlen idea. Emiatt azonban boldogtalan felnőttek lesznek.

Ha a pároddal szembeni tisztelet nem is, legalább a gyermeked lelkében végbemenő negatív folyamatok akadályozzanak meg abban, hogy hűtlenné válj – egy nem jól működő kapcsolatnak inkább vess véget békésen.

A felnőtté válás folyamata; avagy a Z generációs kamasz és az identitáskereséshttp://www.life.hu/csalad/20180514-a-felnotte-valas-folyamata-a-z-generacios-kamasz-es-az-identitaskereses.htmlA felnőtté válás folyamata sosem zökkenőmentes. A Z generáció – vagyis a 2000 után születettek – számára azonban talán még nagyobb kihívás. Mindazok a minták és viszonyítási pontok, melyek a szüleik és nagyszüleik számára még adottak voltak, az ő életükben – a web 2 világában – már más módon jelennek meg. CsaládOrigoSztárházasságok - A nagy korkülönbség nem akadályozta meg a hosszan tartó boldogságothttp://www.life.hu/csalad/20180816-sztarok-hazassaga-a-nagy-korkulonbseg-nem-akadalyozta-meg-a-hosszan-tarto-boldogsagot.htmlA nagy korkülönbség nem jelent akadályt, ha a szerelem szele megérinti az embert. Sokan a párok környezetében az ilyen kapcsolatoknak nem adnak sok időt, de a most következő hírességek erre erősen rácáfolnak. CsaládOrigoÍgy mentheted meg a házasságodat; nézzetek együtt filmet!http://www.life.hu/csalad/20180522-mentsd-meg-a-hazassagodat-filmekkel-parterapia-krizis.htmlA filmek nem csupán könnyed szórakozást ígérhetnek, általuk számos fontos kérdés feltehető és megválaszolható, akár a saját házasságodon belül is. Nem minden romantikus vígjáték csöpög a nyáltól, hogy a lényeg kivehetetlen legyen, és nem minden dráma közben érzel gyomorgörcsöt 120 percen át. Házi párterápia otthon, a tévé előtt ülve. CsaládOrigoA házasság intézményének evolúciójahttp://www.life.hu/csalad/20180212-a-hazassag-intezmenyenek-evolucioja-eskuvo.htmlA házasság hete remek lehetőséget teremt arra, hogy kicsit belemélyedjünk, magának a házasság intézményének történetébe, szárazságtól mentesen. Onnantól kezdve, hogy a házasság lényegében nem jelentett semmit, az egyházi áldás elengedhetetlenségén át, egészen a polgári szerződéssé minősítésig. Számos érdekes tényt gyűjtöttünk össze, mind globális, mind hazai tekintetben. Egész biztos, hogy lesz, ami meglep és meghökkent majd. Család--A szülőség nem könnyed játék – 6 módja, hogy levezesd a gyereknevelés okozta stresszthttp://www.life.hu/csalad/20181017-6-modja-hogy-levezesd-a-gyerekneveles-okozta-stresszt-szulokent.htmlA szülői stressz elől nem menekülni kell, hanem megelőzni, feloldani. Ez azért is elengedhetetlen, mert a gyereknevelés rengeteg türelmet, nyugodtságot és kiegyensúlyozottságot igényel, melyeket stresszesen képtelenség elérni. Most mutatunk 6 módszert arra, amellyel csökkentheted a felgyülemlett feszültséget. CsaládOrigoA modern pszichopaták és szociopaták köztünk járnak - Szülők, szeretők, főnökök szedik áldozataikat (18+)http://www.life.hu/csalad/20181018-a-modern-pszichopatak-es-szociopatak-koztunk-jarnak-szulok-szeretok-fonokok.htmlJóval több pszichopatát és szociopatát ismersz, mint hinnéd. Lehet, hogy épp az anyád az, vagy a főnököd, esetleg a párod. Egy ilyen embert könnyű felismerni, ha tudod, milyen személyiségjegyeket keress. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.