Egészséges újszülöttet hagytak a kecskeméti megyei kórház inkubátorában

Forrás: Thinkstock -
inkubátor Kecskemét kórház újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egészséges kisfiút hagytak a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti, központi telephelyének főbejárata mellett található csecsemőmentő inkubátorban szerda hajnalban - közölte Nagyné Szigeti Dóra, az intézmény szóvivője.

Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kora- és Újszülöttosztályának vezetője az MTI-nek elmondta, a babamentő inkubátorokat úgy alakították ki, hogy az újszülött súlyát érzékelve jeleznek a kórház portaszolgálatán. Az intézmény dolgozói ez után adnak néhány perc időt a szülőknek, hogy elbúcsúzhassanak a gyermeküktől, illetve hogy anonimitásukat megőrizhessék, majd egy csapat veszi gondozásába az újszülöttet.

A neonatológus főorvos hangsúlyozta, hogy mivel az anya terhesgondozásáról semmilyen információjuk nincs, számos vizsgálatot kell elvégezniük, és a gyermek megkapja a kötelező védőoltásokat is. Az egészséges újszülöttről értesítik a gyámhatóságot, ahol eldöntik, hogy örökbe fogadó szülőkhöz kerül vagy ideiglenes állami gondozásba. Az elkövetkező hetekben még jelentkezhet a feltehetőleg krízishelyzetbe került édesanya is - tette hozzá Kelemen Edit.

Nagyné Szigeti Dóra, az intézmény szóvivője elmondta: a 3400 grammos, 53 centiméter hosszú kisfiú a kórházban a Gábor keresztnevet kapta. Ő a harmadik gyermek, akit az elmúlt több mint egy évtized alatt az inkubátorban hagytak.

Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kórház Izsáki úti telephelyén. Az intézmény dolgozói az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak. A Szőke Attila névre keresztelt kisfiúért később jelentkeztek a szülei. Négy év múlva, 2016-ban pedig egy egészséges kislányt hagytak a babamentő készülékben. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú, Ignácz Brigittának elnevezett kislányt végül örökbe fogadták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.