Néma Tanúk felvonulása családon belüli erőszak NANE nők elleni erőszak bántalmazás 16 akciónap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár nap múlva kezdetét veszi a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen elnevezésű nemzetközi programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszak minden formájára, és szolidaritásra buzdítson az áldozatokkal. Az eseménysorozat egyik fő szervezője a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület. Ennek kapcsán a NANE kommunikációs tanácsadójával, Ötvös Veronikával beszélgettem a családon belüli erőszak témájáról.

Egyesületük lázasan készül a 16 Akciónapra. Mit kell tudnunk erről a programsorozatról?

Magyarországon november 25-én a Néma Tanúk felvonulással kezdődik a 16 Akciónap. A felvonuláson minden évben több százan közösen emlékeznek meg azokról a nőkről, akik családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozataiként életüket vesztették. Ez után, egészen december 10-éig, az emberi jogok világnapjáig számos program, köztük kerekasztal-beszélgetések, színházi előadások és filmvetítések várják az érdeklődőket.

A felvonuláson több százan közösen emlékeznek meg azokról a nőkről, akik családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozataiként életüket vesztették Fotó: Kati Fanni

Ha elvonatkoztatunk az aktuális teendőktől, hogyan foglalná össze az egyesület munkájának központi elemeit?

A NANE 25 éve dolgozik a nők és gyerekek biztonságáért. Munkánk központi területe a családon belüli és párkapcsolati erőszak ellen folytatott harc. Folyamatosan kapcsolatban állunk az érintett nőkkel; önkénteseink többek között ingyenes segélyvonalat működtetnek, foglalkozunk érdekképviselettel, és Erőcsoportokat indítunk, amelyek az érintett nők számára nyújtanak támogatást. De nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót is. Szívdobbanás programunkban gyerekeknek és fiataloknak tartunk interaktív foglalkozásokat az egyenlő párkapcsolatokról, valamint számos ingyenes kiadványunk is van, amelyek az érintetteknek és az őket támogatóknak nyújtanak információkat. Ezenkívül foglalkozunk szakemberképzéssel, és események szervezésével. Utóbbihoz tartozik a 16 Akciónap is.

Az elmúlt években nagy sajtóvisszhangot kapott a #metoo kampány. Ennek hatására többen fordulnak önökhöz?

A segélyvonalon nem érzünk változást, mindig sok a hívás, hiszen nagyon sok érintett nő van Magyarországon. A cégek, a sajtó, a különböző szintű képzési intézmények részéről és a Facebook-oldalunkon viszont többen keresnek meg minket. A #metoo kampánynak nagy előnye, hogy a közbeszédben is egyre nagyobb teret kapott a nők elleni erőszak témája. Láthatóan felrázta az embereket és a közvéleményt a történetek súlya és mennyisége. De sajnos ezzel együtt felerősödtek azok a hangok is, amelyek áldozathibáztatók, a történeteket elbagatellizálják, és így az áldozatokat megpróbálják hitelteleníteni. Ez nagyon veszélyes és káros, mert az érintettek elhalkulásához vagy teljes elnémulásához vezethet. Fontos, hogy higgyünk az áldozatoknak, és meghallgassuk őket!

A #metoo kampánynak nagy előnye, hogy a közbeszédben is egyre nagyobb teret kapott a nők elleni erőszak témája Forrás: Shutterstock

Mik a nők ellen elkövetett bántalmazás leggyakoribb formái?

A nők elleni erőszaknak sajnos számos formája van. Többek között a testi (fizikai) erőszak és a szexuális erőszak, amelyekről a legtöbb szó esik. De az erőszak lehet szóbeli akár hosszú éveken át, ami ugyancsak borzasztóan romboló. Ilyen például a nő lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódás, nevetségessé tevés, bántalmazással, veréssel való fenyegetése. Lehet lelki erőszak, ami az alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadásától a barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságoktól való elszigetelésen vagy eltiltáson át tárgyak összetöréséig nagyon sok dolog lehet. A célja a nő önrendelkezésének és lelki egységének megbontása. Az utolsó pedig a gazdasági erőszak (például az anyagi függésben tartás, a munkáról való lebeszélés vagy eltiltás, a nő fizetésének elsajátítása).

Általában ezeket az erőszakfajtákat kombinálják, de mindegyik erőszakfajtának egy központi célja van, hogy a bántalmazó hatalmat gyakoroljon a bántalmazott felett.

Melyik korosztály érintett leginkább?

Mindegyik korosztály és társadalmi, gazdasági réteg érintett. Minden ötödik magyar nő valamikor él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyikben a partnere rendszeresen bántalmazza vagy bántalmazta. Tehát Magyarországon mintegy félmillió nő tapasztalta meg a párkapcsolati erőszak által okozott szenvedéseket.

Kíváncsi vagy, miként vehetjük elejét a családon belüli erőszaknak? Lapozz a következő oldalra, ahol a cikk folytatódik.

Hogyan vehetjük elejét a családon belüli erőszaknak?

Elsősorban azzal lehet megelőzni az erőszakot, ha a bántalmazó egy olyan társadalomban él, ahol nem érzi magát feljogosítva a bántalmazásra, mert a környezete ezt nem fogadja el. Mindemellett erős visszatartó erő, ha az elkövető fél a következményektől, mert tudja, a jog lesújt rá. Ma Magyarországon sajnos nem teljesül sem az első, sem a második feltétel. Így marad az a megoldás, hogy próbálunk rávilágítani a fenti visszásságokra, és közben felhívjuk a nők figyelmét a bántalmazás korai figyelmeztető jeleire.

Kívülállóként mit tehetünk, ha arra gyanakszunk, hogy a környezetünkben is fennáll a bántalmazás lehetősége?

Fontos, hogy kiálljunk az áldozatok mellett, higgyünk nekik, valamint kerüljük és elítéljük az áldozathibáztató magatartást.

Ha hallgatunk, és elfordítjuk a fejünket, mi is cinkossá válunk, mert az elkövető így azt a visszajelzést kapja, hogy bármit megtehet.

Az is nagy segítség, ha kiállunk az isztambuli egyezmény ratifikálása mellett, és támogatjuk azokat a civil szervezeteket, amelyek napi szinten küzdenek az erőszak ellen. Érdemes magunkat is képezni a témában. A nane.hu oldalon számos ingyenes kiadvány van, amelyet át tudunk olvasni. És ha lehet, emeljük fel a hangunkat, akár azzal, hogy november 25-én mi is részt veszünk a Néma Tanúk felvonuláson.

Fontos, hogy kiálljunk az áldozatok mellett Fotó: Kati Fanni

Mindemellett ha szeretnénk egy adott ügyben konkrét segítséget kérni, érintettként és segítőként is érdemes hívni az ingyenes NANE-segélyvonalat a 06-80/505-101 számon hétfő, kedd, csütörtök, péntek este, 16 óra és 22 óra között.

Korai figyelmeztető jelek a bántalmazó férfi viselkedésében:

  • Féltékeny: féltékenységéért a partnerét hibáztatja, és elvárja, hogy az beszűkítse az életterét, és korlátozza a kapcsolatait.
  • A szexuális erőszak és a nők elleni erőszak témáit viccesnek tartja.
  • Korán elköteleződik: akár a második randevún megkéri a nő kezét, és közös életüket tervezgeti.
  • Saját problémáinak forrását másokban keresi: nem vállal felelősséget sem a cselekedeteiért, sem az érzéseiért. Erőszakos viselkedése vagy önuralma elveszítése miatt hajlamos másokat vagy a partnerét hibáztatni.
  • A vitákat merev elzárkózással vagy befolyásolással zárja le.
  • Túlérzékeny: apró ingerre is támadóan reagál, vagy mindig az ő érzéseivel/problémáival kell foglalkozni a kapcsolatban.
  • Kierőszakolja vagy büntetésképpen megtagadja a szexet.
  • Sértegeti a partnerét, bántó, megalázó dolgokat mond neki.
  • Irreális elvárásokat támaszt: egy nő mindig legyen ápolt és szép, mindig legyen szexuálisan elérhető, az általa vezetett háztartás legyen mindig hiba nélküli.
  • Kontrollál: szabályozza a partnere szabadidejét, öltözködését, baráti körét, étrendjét, pénzét.
  • Elszigetel: partnere nem tarthat szabadon kapcsolatot a családjával, barátaival vagy munkatársaival.
  • Mereven elkülöníti a női és férfi szerepeket: úgy véli, hogy joga van a nőket és a gyerekeket „nevelni" vagy büntetni. Úgy gondolja, hogy a nők csak háztartásvezetésre, gyerekszülésre és szexre valók.
  • A viselkedése „Dr. Jekyll és Mr. Hyde" jellegű: idegenek előtt teljesen más, mint kettesben.
Kierőszakolja vagy büntetésképpen megtagadja a szexet Forrás: Shutterstock

Azonnali figyelmeztető jelek, amelyek alapján biztosan tudható, hogy a fizikai erőszaktól sem visszariadó bántalmazóval van dolgunk:

  • A másik jelenlétében fenyegetően tárgyakat dobál vagy tör össze.
  • Testi erőszakkal fenyegetőzik, vagy a testi erőszak akár csak lehetőségként is felmerül a kapcsolatban.
  • Általában durva vagy türelmetlen a gyerekekkel és az állatokkal. Az együttélés során bántja a háziállatokat vagy társállatokat.
  • Tudható, hogy korábbi kapcsolatában bántalmazta a partnerét.

Elhanyagoltság és bántalmazás – Interjú egy fiúval, aki 13 évesen került gyermekotthonbahttp://www.life.hu/csalad/20180523-elhanyagoltsag-es-bantalmazas-interju-egy-fiuval-aki-13-evesen-kerult-gyermekotthonba.htmlA gondtalan gyermekévek biztos háttérként remek alapot képeznek ahhoz, hogy az emberek felnőve kiegyensúlyozottak és mentálisan egészségesek lehessenek. Ám, nem minden gyermek olyan szerencsés, hogy szerető, „normális" családban nevelkedjen. Sokan vannak, akik gyermekotthonban, intézetben vagy épp nevelőszülőknél élnek. Olvasd el, miként élte meg ezt egy fiatal. CsaládOrigoA gyermekeket ért szexuális bántalmazásnak szörnyű következményei lehetnek (18+)http://www.life.hu/csalad/20180207-gyermekek-szexualis-bantalmazas-ongyilkossag-fuggoseg-mentalis-betegsegek.htmlBár mind a fiú, mind a lány gyermekek érintettek lehetnek, az UNICEF becslései alapján a szexuális zaklatás előfordulása a lányok körében mégis jóval magasabb. Ez a trauma pedig sajnos nem múlik el nyomtalanul, főként, hogy az esetek nagy százalékában a gyermekeket nem segítik a feldolgozásában. Család--A nemi erőszak igazából a férfi jogának érvényesítése - van, aki így véli!http://www.life.hu/csalad/20170809-a-nemi-eroszak-igazabol-a-ferfi-joganak-ervenyesitese.htmlAz Copfhúzás ártalmatlanságáról szóló blogbejegyzésben, Mérő Vera egy interjú kapcsán ír a nemi erőszak kultúrájáról, a zaklatásról és a catcallingról. Az írás sok kérdést felvet, többet meg is válaszol, ám, ami megdöbbentő, felháborító, de végeredményben mélységesen elszomorító, az az egyik hozzászólás. CsaládThinkstockŐrült dolgok, amiket régen a nőkről hittek - Nulla esélyegyenlőséghttp://www.life.hu/csalad/20180812-orult-dolgok-amiket-a-nokrol-hittek-a-multban-nem-volt-eselyegyenloseg.htmlA nőknek kisebb az agyuk, ha menstruálnak a kutyák vonyítani kezdenek, és árt nekik a túl nagy tudás. Többek közt ezeket gondolták anno a nőkről. CsaládOrigo10 ország, ahol a nők helyzete a mai napig siralmas (18+)http://www.life.hu/csalad/20170826-10-orszag-ahol-a-nok-helyzete-a-mai-napig-rossz-siralmas.htmlMár írtunk 10 olyan országról, ahol bizony kifejezetten jó nőnek lenni. Most azonban ezek ellenpólusát mutatjuk meg; olyan államokat, ahol a nők helyzete a mai nap is siralmas, alsóbbrendűnek, tárgynak tartják őket és vérforraló elbánásban van részük. Család--A feminista mozgalmak legnagyobb eredménye a női választójoghttp://www.life.hu/csalad/20180215-a-feminista-mozgalmak-legnagyobb-eredmenye-a-noi-valasztojog-magyarorszag-anglia.htmlA feministák a 19. század közepétől kezdve harcoltak a nők egyenjogúságért, melynek első állomása a választójog megszerzése volt. Angliában erre 100 éve került sor először. Az akkori brit feminista mozgalmak nagy alakjain túl, bemutatjuk a magyarországi helyzetet is. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.