Minden ötödik gyermek nehezen kezelhető: ők az orchideák

szülő pitypang orchidea gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekek többsége, mintegy 80–85 százalékuk pitypang típusú, ami azt jelenti, hogy rugalmasak, és képesek a minimálisan elfogadható környezetben is kihozni magukból a legtöbbet. Ezzel ellentétben minden ötödik gyerek orchidea, akiket a „nehezen kezelhető és túlzottan érzékeny” jelzővel lehetne illetni. Lelkiállapotuk instabil, épp ezért gyakran megijedhetnek, félhetnek, de akár rendszeres dührohamaik is lehetnek. Gyakori esetükben az allergia és más megbetegedések is.

Élesen nézve kétféle gyermek létezik; orchidea és pitypang

Dr. Thomas Boyce, a Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyászati és pszichiátriai professzora a könyvében azt írja, hogy a legtöbb gyermek olyan, mint a pitypang. Szinte bárhol képesek kivirágozni, ha kapnak elegendő vizet, és engedik őket zavartalanul fejlődni. Vannak azonban mások, akik jobban hasonlítanak egy orchideához: ha a megfelelő környezetbe kerülnek, és gondoskodnak róluk, csodálatos teremtménnyé válnak.

A két legerősebb jel, amely orchidea gyerekre utal, hogy különösen érzékeny a fizikai ingerekre – például a kétségbeesésig zavarja a cetli a pólóban –, és különböző viselkedési zavarokkal küzd.

Az orchidea gyerekek különösen érzékenyek a fizikai ingerekre Forrás: Shutterstock

Ha az orchideák egy nem megfelelő és támogató, mondhatni negatív hatású családban, szociális közegben nevelkednek/élnek, úgy hajlamosabbak lehetnek a különböző pszichiátriai problémákra, vagy netán a bűnözésre.

A túlérzékenység nemzedéke már köztünk jár - Hópehely generáció


Többször írtunk már a generációk sajátosságairól és a köztük lévő különbségekről. Most egy igen érdekes és sajátos nemzedéket fogunk bemutatni. Képtelenek elviselni a kritikát, összeroppannak a legapróbb teher alatt is, nem tudják elviselni a fájdalmat, ugyanakkor önmagukat a lehető legkülönlegesebb embernek tartják: ők a hópelyhek. Olvasd tovább!

Egy gondoskodó, elfogadó és védelmező család azonban az orchidea gyermekből képes kihozni a legjobbat, így szélsőséges érzékenysége ellenére kiválóan meg tud majd felelni a társadalmi normáknak, sőt. Ebben az esetben igen rugalmasan – még a pitypangoknál is jobban – tudják majd kezelni a későbbiek során az őket ért stresszt, a kihívásokat és a kudarcokat. Empátiájukkal és személyiségbeli összetettségükkel lenyűgöző képességű felnőttekké válhatnak.

Egy elfogadó és védelmező család a szélsőségesen érzékeny orchidea gyermekből képes kihozni a legjobbat Forrás: Shutterstock

A professzor szerint azonban a megfelelő neveltetés nélkül az orchidea gyerekek könnyen lehetnek például kábítószerfüggők, eluralkodhat rajtuk valamilyen mentális vagy szervi betegség, de a bűnelkövetési hajlandóság is sokkal magasabb lesz az ő esetükben.

Az orchidea gyermek tehát gondoskodó és megértő neveltetés során ragyog, de elhanyagoltság esetén azonban elhervad. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csupán a túlérzékeny gyermekekre kellene óvón figyelni, hiszen a pitypang is akkor tud kiteljesedni, ha pozitív hatások érik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.