Bűn és bűnhődés olvasás könyv középiskolás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olvasás hatalmas kincs, melyet már egészen kiskorban érdemes a gyerekekkel megszerettetni. A kis képeskönyvektől így könnyedén eljuthatnak az ifjúsági regényekig, amelyek kitűnő alapot képeznek a komolyabb tartalmú, nehezebben feldolgozható művekhez. Ám akadnak olyan kötetek, amelyeket nem ajánlott egy bizonyos érettség alatt a gyerek kezébe adni.

A szülői könyvespolc remek dolog, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy bármikor leemelhessen a csemeténk egy könyvet, és beleolvasson. Megismerhesse anya és apa kedvenc műveit, a mesekönyvek, képregények és ismeretterjesztő kötetek világából kilépve a felnőttek kedvenceibe is bepillantást nyerhessen.

Sok komor, félelmetes és abszurd témájú könyv van azonban, amelyek akár el is vehetik a kedvüket a későbbi lapforgatástól, vagy épp törékeny világnézetükön ütnek hatalmas sebet. Egy könyv is lehet veszélyes, ha nincs meg hozzá a megfelelő ismeret, látásmód és érettség. Most ezek közül gyűjtöttünk össze párat.

1. Marquis de Sade: Justine

A magyar címe Justine, avagy az erény meghurcoltatása is remekül elővezeti, hogy itt bizony semmi jóra ne számítson az olvasó. Egy fiatal lány szenvedéseit követhetjük végig, melyek 90 százaléka szexuális jellegű.

Sade márki leghíresebb műve mellett egyébként valamennyi könyve erősen tiltólistás a fiatalabbak számára. Ezt nem is támaszthatná alá jobban más, mint a szadizmus kifejezés, mely az ő nevéből ered. Írásai szexuális töltete mellett azok bizarr, már-már lehetetlenül deviáns megjelenési formái is óva intik a szülőket. A márki könyvei felnőtt olvasóknak azonban bátran ajánlottak, bár nem árt némi kutatás hozzájuk, hiszen az író igen komoly társadalomkritikát fogalmaz meg bennük.

Marquis de Sade: Justine, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés Forrás: Lazi Könyvkiadó Kft., Kossuth Kiadó

2. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Nem a könyv cselekménye – egy gyilkos kálváriája –, hanem a benne erőteljesen jelenlévő filozófia az, ami össze tudja zavarni a fiatalabb olvasókat. Létezhet-e Isten nélküli bűntudat, megvalósítható-e az ateisták lelki szabadsága? Ezeken felül az író azt is fejtegeti, hogy az emberi törvényeket és szabályokat jogunkban áll-e kedvünk és motiváltságunk szerint formálni, áthágni, valamint kitér a hasznos és kevésbé hasznos emberek ismertetésére is.

Ez egy fantasztikus mű, mely kicsit idősebb korban számtalan jóleső beszélgetést szülhet. Ám jelenleg a középiskolások számára kiadható kötelező olvasmányként szerepel, így szülőként annyit tehetünk, biztosítjuk és teret adunk gyermekünknek, hogy kérdéseivel bármikor fordulhasson hozzánk.

3. Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

A könyv lényegében filozófiai, történelmi és politikai eszmefuttatások tökéletes elegye. Annak azonban, aki nem a megfelelő életkorban veszi a kezébe, csupán egy két szálon futó történetre redukálódik, melyben adott egy monogámiára képtelen férfi, a mellette álló, ám folyamatosan szenvedő nő és az exszerető fesztelen élete. Kundera műve azonban jóval lebilincselőbb és elgondolkodtatóbb annál, minthogy egy egyszerű szerelmi drámát lássunk bele.

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége és Clive Barker: Korbács Forrás: Európa Könyvkiadó, Szukits

4. Clive Barker: Korbács

A horror természetesen nem ajánlott kisebb korban, hiszen még felnőttként is okozhatnak álmatlan éjszakákat a félelmetes történetek. A filmekkel ellentétben irodalmi műfajként azonban korábban elővehető. A borzongás ugyanis az elképzelt képekkel nem teremt kézzelfoghatóan tartós atmoszférát, így fiatalon nem jelent annyira nyomasztó közeget, mint egy másfél órás film. Könnyebben távol tudjuk magunktól tartani.

Barker könyveit az erős képi világ jellemzi, melyek olykor a gusztustalanság határát súrolják. Ezzel nincs semmi probléma, nem öncélúak, de csak abban az esetben, ha az olvasónak van némi fogalma az emberi anatómiáról, a szexualitás gondolata nem rémülettel, értetlenséggel tölti el, valamint elég érett képzelőerővel van felvértezve. Így tehát a Korbács című – egyik legismertebb – regényét érdemesebb későbbre tartogatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.