Luxusprostituált volt, ma a női egyenjogúságért harcol – Ő az örök fiatal Barbie

emancipáció Barbie baba játékbaba szülő Mattel feminista kislány szakma női egyenjogúság karrier gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Barbie 60 éve ugyanolyan szép és fiatal; nincs egyetlen ránca sem, és a haja is épp olyan dús – ha épp nem vágatta divatosan kopaszra. Természetesen nem is várhatnánk el mást egy olyan babától, amely a 20. század közepén férfiak szexuális fantáziáját volt hivatott megmozgatni. Barbie azonban már rég kinőtte a sztereotip szexbomba skatulyáját, ez alkalomból pedig születésnapi zsúrt tartott a magyarországi Mattel.

Mellbimbókkal felnőttjáték, anélkül jó lesz a gyerekeknek is

Az 50-es években a játék babák csecsemők és pár éves gyerekek „testében" éltek, amit a Mattel cég egyik alapítója, Ruth Handler változtatott meg.

1952-ben a Bild Zeitung német bulvárlap hasábjain jelent meg Bild Lilli. Reinhard Beuthien rajzoló egy babaarcú, platinaszőke, igazi bomba testű felnőtt nőt alkotott, aki onnantól kezdve főszereplője lett a lapban rendszeresen megjelenő képregénynek. Lilli laza erkölcsű – mai szóhasználattal élve – aranyásó volt, aki később luxusprostituált lett. Az olvasók szinte megőrültek az izgató, rajzolt nőért, aki kilenc éven át mozgatta meg a férfiak fantáziáját. Annyira népszerű volt, hogy 1955-ben kiadták Lilli műanyag változatát is. A vicces felnőttajándéknak szánt, szexis ruhába bújtatott játék babát bárokban és trafikokban árulták, ráadásul igen drágán. Azonban a baba hamar a kislányok körében is népszerűvé vált, és nemcsak a szülőhazájában, hanem a képregényhátteret nem ismerő országokban is, ahol a német sikereken felbuzdult gyártó forgalmazni kezdte.

Ruth Handler egy luxusprostituált játék babáról mintázta Barbie-t, akit a kislányáról nevezett el Forrás: Northfoto/Abaca/Othoniel Patrick

Ruth Handler svájci vakációja alatt találkozott Lillivel, vagyis azzal, hogy a lánya mennyire szeret játszani a frissen beszerzett babával. Gyorsan vett is még hármat, magával vitte az Amerikai Egyesült Államokba, és mintaként használta egy újfajta játék baba megalkotásakor. Repültek a mellbimbók és az erős smink, végül pedig megszületett Barbie – aki Ruth kislánya, Barbara után kapta a nevét.

Hihetetlen! Így festettek az első Barbie babák

Egy kislány szobájából sem hiányozhatnak a kultikus Barbie babák, amelyek első darabjai 1959-ben kerültek piacra. A játék azóta is nagy népszerűségnek örvend, Barbie azonban a történelem során jelentős átalakuláson ment keresztül. Most megmutatjuk, hogy néztek ki az első babák!

Barbie nemcsak tündér, de robotinformatikai mérnök is lehet

Abban az időben, amikor én voltam kislány, már lehetett korcsolyás és kerékpáros Barbie-t is kapni, de a legjobban mégis a hatalmas, csillogós ruhába bújtatottaknak örültem. Szerettem, ahogy a mesékből elképzelt hercegnők megelevenedtek, de sosem álltam meg csak ennél, ahogy a játszópajtásaim sem.

A hatalmas, csillogós ruhába bújtatott Barbie sokak kedvence volt Forrás: Getty Images/Lawrence Lucier

Kell-e a babának doktor nénis ruha ahhoz, hogy a gyerek egy-egy játék során orvososat játsszon vele? Egy nyílt fantáziával rendelkező, a maga korához mérten tájékozott, támogatói szülői háttérrel rendelkező gyermek esetén a válasz egyértelmű: nem.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem örültem volna, ha lett volna fehér orvosi köpenye a babámnak, de ezt a problémát akkoriban egy papír zsebkendővel és némi celluxszal képes voltam megoldani. A példámhoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy eszembe se jutott méhész vagy mérnök ruhák gyártásába fogni. Azzal, hogy a Mattel cég olyan szakmákat is bemutat, amelyek nincsenek a kislányok „előtt", megsokszorozhatja a valós életben elérhető céljaikat.

Vépy Viktória pszichológus szerint

Egy gyermek számára a szociális tanulási formák közül az utánzás és identifikáció meghatározó szereppel bírnak. A szerepjátékon keresztül a gyermek megismerkedhet azokkal a szerepviselkedésekkel, amelyek a későbbiekben a társadalomba való beilleszkedését segíthetik. A legmeghatározóbb hatás gyakorlója ebben a folyamatban a közvetlen környezet. A gyermek a szülők, a család, a barátok közvetítésével szerez ismeretet a világról, annak működéséről, az abban rejlő lehetőségekről. Később ebbe kapcsolódnak be a különböző intézmények, mint amilyen a bölcsőde, az óvoda, az iskola. A társas kapcsolatok, és a gyermeket körülvevő lehetséges példaképek, modellek szintén formálják az önmagáról, valamint a világról alkotott képét.


Fontos, hogy a gyermek találkozhasson olyan, számára izgalmas, benne az utánzás és azonosulás folyamatát elindító személyekkel, modellekkel, akiknek az értékrendje pozitív hatással lehet a személyiségfejlődés alakulására, valamint az életút formálására.


A Barbie baba egy olyan játékeszköz, mely lehetőséget teremthet különböző élettörténetek megismerésére, megjelenítésére, átélésére. Érzelmileg megragadhatóvá, lereagálhatóvá tesznek megélt vagy elképzelt társas helyzeteket, megadva annak a szabadságát, hogy a gyermek a játék idejére azonosulhasson az általa választott karakterrel, belebújhasson annak bőrébe, és kipróbálhassa magát az adott szerepben. A játék jó lehetőséget teremt a tanulásra, a szocializáció során azonban az emberi kapcsolatok, társas interakciók szerepe a legmeghatározóbb.

A Barbie babák olyan szakmákat is bemutatnak, amelyek nincsenek a kislányok „előtt" Forrás: AFP/Stan Honda

Történelmi és kortárs női példaképekről mintázta babáit a Mattel


Sportolók, művészek és felfedezők is vannak azok között a kortárs és történelmi női példaképek között, akikről tavaly Barbie babáit mintázta a Mattel. Itt nézheted meg őket!

Színes hajak és földi halandóéhoz közelibb testalkat

Érdemes lenne eldönteni, hogy a világ leghíresebb babája mit is akar tulajdonképpen: a gyerekek fantáziavilágában táncolni hatalmas báli ruhájában, úszkálni a képzeletük tengerében sellőuszonyaival, a gyűjtők polcain, dobozaik örök fogságába zárva díszelegni, megerősíteni a kislányokat abban, hogy nőként is elérhetnek bármit, és valódi testképüzenettel hessegetni el a fejük felett ólálkodó anorexiát és bulimiát? De ne legyünk igazságtalanok. Jelenleg a játékboltok polcain szinte az összes szülői és gyermeki oldalról érkező elvárásnak találunk megfelelő Barbie-t, amivel csak nyerhet a gyerek. Bevallom, én azért kissé hiányolom a tetovált, pigmentfoltos, netán műtéti heges babákat, amelyek éppúgy a hétköznapi nőkhöz tartoznak, és matricák formájában is felkerülhetnének a babákra, tetszés szerint.

Az ikonikus baba már 14 különböző arcformával, 8-féle bőrszínnel és 23 különböző hajszínnel kapható Forrás: Instagram/barbie

A Mattel cég folyamatosan próbál Barbie külsejével igazodni az épp aktuális trendekhez és a társadalmi elvárásokhoz – gondoljunk csak a fashionistas és a hamarosan érkező kerekesszékes és műlábas babákra.

Jelenleg a világon az ikonikus baba már 14 különböző arcformával, 8-féle bőrszínnel és 23 különböző hajszínnel kapható.

2019-ben Barbie még erősebben fog azért „dolgozni", hogy a kislányok ne csak a hedonista csinos lányt lássák benne, hanem egyfajta példaképként is tekintsenek rá. Ettől ez a baba még nem válik feministává, de tény, hogy a cég még jobban előtérbe fogja hozni új kollekciójával az emancipált, bármire képes nőt. Belső Nóra pszichiáter úgy véli, nem jó, ha szülőként mi döntjük el, hogy gyermekünk milyen játékkal játsszon, hagyni kell őt magát választani. A nagy kérdés persze az, hogy az áruházak mekkora üzletet látnak az egyenruhás babákban, no meg persze hogy a kislányok hány százaléka fogja a tudós Barbie-t választani a tündérhercegnőkkel szemben.

A Mattel cég folyamatosan próbál igazodni a társadalmi elvárásokhoz, hamarosan érkezik a kerekesszékes Barbie Forrás: Shutterstock

Barbie tehát tovább halad, hogy a gyermekek számára kézzelfoghatóvá tegye a hétköznapi, sikeres és egyenlő nőket, miközben támogatja a fantázia csodás világát is. Ez pedig még így is több, mint amit egy gyerekjátéktól elvárhatnánk.

Száraz kukoricacső: ezek a világ gyermekeinek kedvenc játékai: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20180523-szaraz-kukoricacso-tablet-haziallat-ezek-a-vilag-gyermekeinek-kedvenc-jatekai-fotok.htmlA gyerekszobák és játékok rengeteget elárulnak az adott társadalomról, és természetesen az ott élők anyagi, valamint kulturális helyzetéről. Itthon a reklámok folyamatosan újabb és újabb fejlesztő és szórakoztató játékok megvételére buzdítanak. Azt sugallják, te csak akkor lehetsz jó szülő, ha a gyermek polcai roskadásig telnek műanyag- és plüssjátékokkal. Ám nem mindenhol van ez így. Sok helyen már az luxusnak számít, ha egynél több játéka van egy gyereknek. CsaládOrigoSzexista gyerekjátékok, melyek létezése teljességgel indokolatlan (18+)http://www.life.hu/csalad/20171020-szexista-jatekok-melyeknek-nem-szabadna-letezni-gyerek-18.htmlA gyerekkor ártatlan, és nem része a tömény szexualitás. Persze már a pár évesek is tisztában vannak azzal, hogy a lányoknak puncijuk, a fiúknak pedig kukijuk van. Idővel szóba kerül, hogy hogyan születik a kisbaba, miért csókolózik anya és apa. Már mutattunk olyan játékokat, melyeket sose adnánk gyerek kezébe, ám amiket most bemutatunk, túlmennek a határon. Család--A szülőség nem könnyű - Így vezesd le a gyereknevelés okozta stresszthttp://www.life.hu/csalad/20181017-6-modja-hogy-levezesd-a-gyerekneveles-okozta-stresszt-szulokent.htmlA szülői stressz elől nem menekülni kell, hanem megelőzni, feloldani. Ez azért is elengedhetetlen, mert a gyereknevelés rengeteg türelmet, nyugodtságot és kiegyensúlyozottságot igényel, melyeket stresszesen képtelenség elérni. Most mutatunk 6 módszert arra, amellyel csökkentheted a felgyülemlett feszültséget. CsaládOrigo6 imádnivaló videó - Babák és kisgyerekek szökéseihttp://www.life.hu/csalad/20170822-6-imadnivalo-video-melyekben-babak-csecsemok-szoknek-kisagybol.htmlEzeket a videókat elnézve szinte hihetetlen, hogy a filmgyártók egyik szereplőt se kérték fel a Szökés következő évadának forgatókönyvírói posztjára. Ezek a gyakran csupán pár hónapos csöppségek olyan játszi könnyedséggel szabadulnak ki kiságyak és rácsok fogságából, hogy alig fogsz hinni a szemednek. CsaládOrigoKeira Knightley állítja, a Disney mesék ártanak a női egyenjogúságnakhttp://www.life.hu/csalad/20181024-keira-knightley-szineszno-allitja-a-disney-mesek-artanak-a-noi-egyenjogusagnak.htmlKi ne imádná a régebbi és természetesen az újabb Disney meséket, amelyeknek dalai a mai napig a fülünkben csengenek. Ezeket a történeteket előszeretettel hozzuk vissza az életünkbe, amikor a gyermekünkkel újranézzük őket. Azonban az ismert feminista színésznőnek fenntartásai vannak velük kapcsolatban. CsaládOrigo10 ország, ahol a női egyenjogúság és a nemek közti egyenlőség nem csupán terv!http://www.life.hu/csalad/20170821-10-orszag-ahol-a-noi-egyenjogusag-es-nemek-kozti-eselyegyenloseg.htmlA női életminőség és megítélés, az országok java részében rengeteget javult a 20. század eleje óta. Vannak országok, akik jobban haladnak a női egyenjogúság útján, mint mások. Az olyan nemzetek, mint Dánia, Új-Zéland és Svédország tetteivel is felhívja a figyelmet arra, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség nem célszerű, hanem szükségszerű. A nők jogai - és a nemek közötti egyenlőség bizonyítása nem lehetetlen, erre mutatunk is néhány példát. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.