Ezeket a ma már természetes női jogokat köszönhetjük a feministáknak

nők női jogok feminista szexuális forradalom feminizmus fogamzásgátlás választójog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban már írtunk egy igen átfogó anyagot a külföldi és hazai feminista mozgalmak nehézségeiről és eredményeiről elsősorban a nők politikai jogait érintő kérdésekben. Azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyi, ma már természetes jogunkat köszönhetjük a feminizmus létrejöttének és ténykedésének.

Köszönjük, hogy nőként mi is szavazhatunk

Magyarországon 1919. november 17-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amely megadta a szavazati jogot a nőknek, bár a nemek közti különbség még ekkor is érzékelhető volt: a női szavazóktól elvárták, hogy tudjanak írni és olvasni, míg a férfiaktól nem.

A női választójogot a Bethlen-kormány 1922-ben nagyban megcsorbította, és egészen 1945-ig kellett várni az általános választójogra.

A nők 1919 óta szavazhatnak Magyarországon Forrás: Shutterstock

Köszönjük, hogy nőként felsőoktatási intézményekben tanulhatunk

A nők számára hazánkban az 1895. évi rendelet tette lehetővé először az orvostudományi és a bölcsészeti karon, valamint a gyógyszerész szakon való továbbtanulást. Eleinte még igen alacsony volt a női hallgatók száma, ami 1910-től kezdve folyamatosan emelkedett. A felsőoktatási tanulmányok szempontjából az 1918. december 3-as rendelet volt döntő jelentőségű, hiszen ez mondta ki, hogy gyakorlatilag bármelyik karra és szakra felvételizhetnek nők is.

Köszönjük, hogy a kínzóeszköznek is beillő fűző helyett nadrágot viselhetünk

A vastag vászonból, nem ritkán halcsontbetéttel készült fűzők ugyan csodás derekat varázsoltak a hölgyeknek, de már egy korabeli orvos is kimutatta, hogy a nők korai halálozásának majdnem feléért a fűzők tehetők felelőssé. Aki nem halt bele a viselésébe, az is komoly szervi károsodásokat szenvedett, hiszen szorította, nyomta a májat, a lépet, a gyomrot, a hasat és a méhet. Ez ellen pedig több feminista nő is felemelte a szavát, és követelték a fűző elhagyását, valamint a nadrág viselésének jogát.

Elsőként a 19. század végén jelentek meg a női nadrágok, ám ezeket még csak sportoláshoz, például lovagláshoz hordták. Pár évvel később azonban megjelentek az utcai viselet részeként is, bár a fogadtatásuk nem volt túl rózsás. 1911-ben például kifütyülték a járókelők a Kossuth Lajos utcában szoknyanadrágban sétáló hölgyeket.

A nadrág hétköznapi női viseletében végül a második világháború utáni időszak, méghozzá a nők tömeges munkába állása hozta meg az áttörést.

Az 1900-as évek elején jelent meg a nadrág mint női utcai viselet Forrás: AFP

Köszönjük az önrendelkezés jogát

Egészen a 19. század közepéig, elsősorban a középosztályba tartozó hölgyek felett az apjuk, később pedig a férjük gyakorolt teljes körű gyámságot. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag se saját tulajdonuk, se vagyonuk nem lehetett, mivel ezek felett a gyámjuk rendelkezett. A nőnek nem volt beleszólása semmibe, a férfi tartotta el őt, mivel egy korabeli nőnek nem lehetett önálló keresete. Ezt elégelték meg a feminista lelkületű hölgyek, akik harcot indítottak az egyenlő politikai és gazdasági jogokért. Céljuk elérésében nagy szerepe volt a középosztály tömeges elszegényedésének, ami a munka felé terelte az asszonyokat.

Őrült dolgok, amiket régen a nőkről hittek – Nulla esélyegyenlőség


A nőknek kisebb az agyuk, ha menstruálnak, a kutyák vonyítani kezdenek, és árt nekik a túl nagy tudás. Többek közt ezeket gondolták anno a nőkről. Olvasd tovább!

Köszönjük, hogy saját magunk dönthetünk a testünkről

A feminizmus második hullámaként vette kezdetét –az Egyesült Államokból kiindulva – a szexuális forradalom, amelynek erős elemét képezte a fogamzásgátlás és az abortusz, vagyis a nők saját testükhöz való joga. Egészen addig egy nő sem védekezhetett – és természetesen erre nem kérhette férjét sem –, valamint a nem kívánt terhessége felett sem rendelkezhetett biztonságos és törvényes módon. Sőt, ez a fajta feminista mozgalom hozta felszínre elsőként a szexuális zaklatás elfogadhatatlan mivoltát.

Magyarországon egészen az úgynevezett Ratkó-korszak végéig, azaz 1956 júniusáig csupán a magzati károsodás kockázatakor vagy a várandós nő életének veszélyeztetettsége esetén engedélyezték az abortuszt. A korlátlan művi terhesség megszakítás azonban rövid időn belül azt eredményezte, hogy az abortuszok száma meghaladta a szülésekét. Épp ezért 1968-ban engedélyezték és forgalomba hozták az első fogamzásgátló tablettákat, és valamelyest szigorították az abortusztörvényt.

1968-ban engedélyezték és forgalomba hozták az első fogamzásgátló tablettákat Forrás: AFP

Köszönjük továbbá, hogy

  • nem veszítjük el automatikusan a munkánkat, ha várandósak leszünk,
  • mi is kezdeményezhetjük a rosszul működő házasságunk felbontását,
  • nyilvánosan szoptathatunk,
  • eldönthetjük, kihez akarunk feleségül menni,
  • nyíltan beszélhetünk a menstruációról,
  • képviseltethetjük magunkat az élsportban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.