Egy japán cég lehetővé tette, hogy az apák is szoptathassanak

Forrás: Dentsu -
szoptatás kisbaba Japán csecsemő anya apa gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szoptatás az anyák privilégiuma volt – egészen mostanáig. Egy japán tervezőcsapat ugyanis megalkotta azt a készüléket, amelyet felvéve már az apák is átélhetik ezt a csodát.

A szoptatás során a csecsemő a lehető legintimebb, legmeghittebb kapcsolatot éli meg édesanyjával. Emellett a szopás – nem a cumisüvegből való ivás – erősen megdolgoztatja az arcizmait is, így nagyban hozzájárul a későbbi szóalkotás képességéhez. Tehát ez a kisbabának nemcsak biztonságot és megnyugvást nyújt, de a fejlődése érdekében igen jó szolgálatot is tesz.

A szoptatás kultúrtörténete – fotók

Az újszülött anyatejjel való táplálásának fontossága sosem volt kétséges. Míg az állatok esetében e nélkül a kölykök nem maradhatnának életben, az embereknél erre már évezredek óta vannak alternatív módszerek. A szoptatás megítélése, fontossága és szerepe azonban koronként változott és változik ma is. A szoptatás mikéntje ugyanakkor sokat változott az elmúlt századokban. Nézzük meg a szoptatás kultúrtörténetét.

Apák, szoptatásra fel!

A japán Dentsu cég által megalkotott eszköz lényegében egy női emlő formájú tejtartály, végein szilikon mellbimbókkal. Bár így elsőre furcsának hangzik, mégis bizarr mivolta ellenére nagy segítséget jelenthet az anyák pihenésében és az apák szülői szerepének elmélyítésében.

A mellformájú, szoptatásra kialakított eszköz Forrás: Dentsu

Az „apai gondozás asszisztens” melegszik, rezeg – hogy alvást idézzen elő –, és olyan érzékelőkkel rendelkezik, amelyek nyomon követik a gyermek szoptatási és alvásciklusait, ezeket az adatokat pedig továbbítja egy okostelefon-alkalmazáson keresztül a szülők felé.

Az apák helyettesíthetik az anyák szerepét a tejtartály segítségével Forrás: Dentsu

A gyermekorvosok és bébiszitterek segítségével kifejlesztett eszköz arra kívánja ösztönözni az apákat, hogy aktívabban részt vegyenek az általában anyák számára fenntartott stresszes gyereknevelésben.

Várandósan és szoptatás alatt sem bír leállni a jógávalhttp://www.life.hu/csalad/20180823-varandosan-szoptatas-alatt-sem-bir-leallni-a-jogaval-a-haromgyerekes-anya.htmlA jóga nem csupán egy mozgásforma, közelebb hoz önmagunkhoz, ápolja a lelkünket, megnyugtat, ellazít. Carlee Benear (31) pedig még ezt is fokozta, és új szintre emelte, ő ugyanis nem csupán várandósága alatt, de még szoptatás közben is jógázik. CsaládOrigoSzülőknek: 4 érdekesség a csecsemőkkel kapcsolatbanhttp://www.life.hu/csalad/20181206-ezek-minden-anyat-foglalkoztatnak-4-erdekesseg-a-csecsemokkel-kapcsolatban.htmlAz újszülöttekkel, csecsemőkkel kapcsolatban még mindig sok minden kérdéses. A következőkben négy, rájuk vonatkozó kérdésre találod meg a választ, amelyek egy része biztosan meg fog hökkenteni. CsaládOrigoCukiság; mosolygós és grimaszolós csecsemők: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20180810-kiakad-a-cukisagmero-mosolygos-es-grimaszolos-csecsemok-fotok.htmlA csecsemőkről sokan úgy vélik, csupán enni és aludni képesek. Most azonban olyan képeket mutatunk, amik egyrészt kiakasztják a cukiságmérőt, másrészt bebizonyítják, hogy a kicsik döbbenetesen viccesek tudnak lenni. CsaládOrigoA csecsemők saját védelmük érdekében könnyeznek a hangos sírás melletthttp://www.life.hu/csalad/20171006-a-csecsemok-sajat-vedelmuk-erdekeben-konnyeznek-a-siras-mellett-kutatas-ujszulott.htmlA könnyek lényegében vízcseppek, amelyek sót, fehérjéket és hormonokat tartalmaznak. Az egyes cseppek azonban mélyebb üzenettel is bírnak, lehetővé téve számunkra, hogy egyetlen szó nélkül kommunikálhassunk, kezdve a csecsemőkortól. Az új kutatási eredmények arra utalnak, hogy a csecsemők számára a könnyek fontosabbak, mint hittük. Család--Kegyetlen vagy kegyes anyák? – Ókori csecsemőgyilkosságok (18+)http://www.life.hu/csalad/20181024-kegyetlen-vagy-kegyes-anyak-csecsemogyilkossagok-az-okorban.htmlA csecsemőgyilkosságok régebben elfogadottabbak lehettek, mint napjainkban, amikor a fogamzásgátlás számos fajtája ismert. A születésszabályozás egyik igen megosztó módja volt ez, amelyben az újszülötteket legtöbbször az anyáik segítették a másvilágra. CsaládOrigoÍgy szenvedtek az első világháború után a csecsemők és kisgyermekek Magyarországonhttp://www.life.hu/csalad/20181011-csecsemok-es-gyerekek-helyzete-magyarorszagon-az-elso-vilaghaboru-utan-gyerekneveles.htmlAz első világháború után nem csupán az ország, de a gyermekek helyzete is siralmas volt. A csecsemő- és kisgyermek halandóság a századfordulótól kezdve ugyan jelentősen javult, de ezt a tendenciát az 1914-18-as háború megakasztotta. Ennek okaira reagáltak külföldi szervezetek és a magyar közélet-, egészségügy neves képviselő, méghozzá nem is akármilyen módon. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.