Húsvéti tojásfestés természetes alapanyagokkal

Forrás: Shutterstock -
tojásfestés tojás húsvét zöldség természetes alapanyag fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tojásfestés a húsvéti készülődés szerves és igen mókás része. A mesterséges színezékek, festékek és matricák helyett remek ötlet, ha természetes alapanyagokkal állsz neki a hímes tojásoknak. Ezek kerülhetnek díszként vagy épp a menü részeként is az asztalra.

Így lehet színes húsvéti tojásod természetes alapanyagokkal

Fűszereket és zöldségeket egyaránt felhasználhatsz, hogy csodás színt kölcsönözz a húsvéti asztalra kerülő tojásoknak. Tedd a „színezőket" vízbe, majd főzd átlagosan 10-15 percig. Ha világosabb árnyalatra vágysz, tegyél egy kanál ecetet a vízbe. Az így keletkezett színes vízben tudod majd áztatni, és ezáltal megfesteni a tojásokat.

A zöldséggel festett tojásokkal csodaszép, természetes színek kerülnek az ünnepi asztalra Forrás: Shutterstock

Íme néhány tipp:

  • Cékla – rózsaszínes lilás
  • Kurkuma – sárga
  • Vörös káposzta – kék
  • Vöröshagyma buroklevelei – barnás, vöröses
  • Spenót – zöld
  • Csipkebogyó – halvány rózsaszín
  • Pirospaprika – narancssárga

A kifújt tojásokat helyezd el a már előre színezett vízben, és hagyd őket állni – ez színtől függően 3-12 óra is lehet. Ha főtt tojásokat szeretnél színezni, úgy főzd meg őket hagyományos módon, majd a még meleg tojásokat tedd a színezett vízbe.

A vörös káposzta kékre festi a tojásokat, míg a cékla rózsaszínre, a spenót pedig zöldre Forrás: Shutterstock

A végeredmény természetesen függ az áztatási időtől, a felhasznált alapanyag minőségétől és a tojás színétől is – a fehéreken értelemszerűen élénkebbek lesznek a színek, az egészen barnákon pedig mélyebbek. Kísérletezz bátran!

Remek húsvéti készülődést!

A húsvéti ünnepből kilépve rálépünk az elmagányosodás útjárahttp://www.life.hu/csalad/20190413-a-husveti-unnepbol-kilepve-ralepunk-az-elmaganyosodas-utjara.htmlAz ünnepek és a jeles napok ősidők óta elválaszthatatlan részei az emberek életének. A kereszténység felvételével az egykori természeti rituálékat vallásos népszokások váltották fel. Az ünnepek manapság is kiemelt jelentőséggel bírnak. Ezek közül egy azonban kilóg a sorból. A jeles napok mostohagyereke a húsvét, amelyet a nők egy jelentős része legszívesebben kiiktatna a naptárból. De mi a baj a kereszténység legnagyobb ünnepével? Család--Színpompás húsvéti tortarecept – Használd fel a csokitojásokathttp://www.life.hu/csalad/20190409-szinpompas-husveti-torta-recept-hasznald-fel-a-csokoladetojasokat.htmlA húsvét nem múlhat el kalács nélkül, de idén ne csak azt add a vendégeidnek, családodnak, amit várnak. Lepd meg őket egy igazi különlegességgel, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt értékelni fognak. CsaládOrigoMennyire ismered más nemzetek hagyományos húsvéti ételeit?http://www.life.hu/csalad/20190414-mennyire-ismered-mas-nemzetek-hagyomanyos-husveti-eteleit-kviz.htmlA magyar húsvéti menü a sonka, tojás és kalács háromszögében él, de sok országban találkozhatunk ettől igencsak eltérő étkezési hagyományokkal. Lássuk, mennyire ismered ezeket! CsaládOrigoRépatorta lágy karamellaöntettelhttp://www.life.hu/csalad/20190413-repatorta-lagy-karamellaontettel-husveti-sutemeny-recept.htmlA húsvéti kalács mellett, vagy épp helyette, lepd meg szeretteidet egy zöldséges édességgel. Ez a répatorta megállja a helyét bármelyik ünnepi asztalon. A krém lágysága és a karamell utánozhatatlan állaga a könnyű, mégis testes tésztával együtt mindenkit le fog nyűgözni. CsaládOrigoVárd a locsolókat húsvéti limonádévariációkkalhttp://www.life.hu/csalad/20190408-vard-a-locsolokat-husveti-limonade-variaciokkal.htmlA húsvét nem csupán egyházi ünnep, összehozza a barátokat, és még a távoli rokonokat is. Miért ne hagynál fel a hagyományos frissítőkkel, és mutatnál vendégeidnek valami újat? A húsvét csodás pasztellárnyalataiban pompázó limonádék nem csupán szemet gyönyörködtetőek, de igen finomak is, ráadásul kicsik, nagyok egyaránt fogyaszthatják. CsaládOrigoSkandináv szülők gyereknevelési tippjeihttp://www.life.hu/csalad/20190412-skandinav-szulok-gyereknevelesi-tippjei.htmlA skandináv országokra a nyitottság, a szabadság megélése és a tudatosság igen jellemző, ami a gyereknevelési praktikáiban is erősen jelen van. Nézd meg, mit üzennek neked az északi országok szülői. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.