Jobb ember leszek! mozgalom: gyerekeknél különösen fontos az érintés

Forrás: Shutterstock -
anyaság érintés puszi tinédzser gyerekek család jobb ember leszek kampány 2019 ölelés Jobbemberleszek kamasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kisbabakorban különösen, de kamaszoknál is fontos, hogy a szülő megölelje, megpuszilja gyermekét. A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának júniusi kihívásában is az érzelmek érintés általi kifejezésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Egy háromgyermekes édesanyát kérdeztük arról, hogy az anya-gyermek kapcsolatban miért fontos ez, és hogyan érdemes csinálni. 

Ha a gyermeked lehorzsolja a térdét, megpuszilod? Ha megdicsérik az iskolába, megöleled? Ha szomorú valamiért, megsimogatod az arcát? A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának júniusi kihívásában az érzelmek érintés általi kifejezésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez különösen fontos lehet egy párkapcsolatban, házasságban és a szülő-gyermek kapcsolatban is.

Kisgyermekeknek különösen fontos az anya közelsége Forrás: Shutterstock

"Főleg kisbabakorban fontos az, hogy sokszor magunkhoz öleljük, megpusziljuk őket. Ha lefekvéskor simogatjuk például a kis hátukat, sokkal jobbat alszanak" – osztotta meg a Life.hu-val a 42 éves Beáta, aki három gyermek édesanyja. Legidősebb fia most ballagott a gimnáziumból, középső gyermeke a gimnázium második osztályába jár, kislánya pedig szeptemberben kezdi az általános iskola első osztályát.

Az édesanya úgy látja, hogy a manapság divatos gyermekhordozók, amelyek biztosítják az anya és a pici testi közelségét, nagyon hasznosak a kötődés kialakításának szempontjából. Ez pedig a gyermekek egész életére kihat. Az esti meseolvasáskor sem ritka náluk az összebújás. "Ilyenkor megnyugszanak, elmesélhetik, hogy mi történt velük napközben, van időnk beszélgetni" – mesélte Beáta.

A kamaszokról se feledkezzünk meg, ha ölelésről van szó Forrás: Shutterstock

Mint mondta: bár úgy tűnhet, hogy kamaszkorban már nem igénylik annyira az ölelést, ilyenkor sem szabad róla elfeledkezni. "Főként akkor, ha valami rossz történik a gyerekekkel. Például amikor véget ér egy szerelem, vagy nem úgy sikerül valami, ahogyan eltervezték, jóleshet a szülői vigasztalás" – mesélte az édesanya, aki szerint azért is fontos ez, mert a gyermek ezt viszi majd tovább a felnőtt életébe. Könnyebben mutatja ki az érzéseit a párja és gyermekei felé is.

"A nagyobbik fiamon különösen látszik ez, a kisebbik kicsit nehezebben nyílik meg. A két fiú egymás között annyira nem ölelkezős, de a kishúguk felé mindketten kimutatják az érzéseiket, aki a legtöbbször örül ennek, de persze van, amikor nehezebben tűri" – nevetett Beáta, aki szerint a hétköznapi rohanásban, a rengeteg iskolai teendő, a munka és a számos program közepette sem szabad megfeledkezni az ilyesmiről.

Csatlakozz a Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmához

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen feladatokkal készültünk még a 2019-es évre, ide kattintva olvasd el az erről szóló cikkünket. A szerkesztőség tagjai sem tétlenkednek majd. Minden egyes hónapban a Life.hu más-más munkatársa teljesíti az éppen aktuális kihívást, tapasztalatait pedig egy cikkben meg is osztja a hónap végén. Csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, hogy 2019-ben mind egy kicsit jobb emberek legyünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.