A 6 tagú család kapott egy második esélyt–Otthonépítés önkéntesekkel

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  Otthonépítők: erről elsőre talán egy házfelújítós tévéműsor juthatna az eszünkbe, de az, ami a valóságban történik, sokkal nemesebb és kézzelfoghatóbb ennél. Az ember hajlamos elfelejteni, hogy a kiegyensúlyozott gyermek- és felnőttkor alapfeltétele a biztonságot nyújtó, állandó otthon. Sajnos azonban sok család kerül olyan helyzetbe, amikor önhibájukon kívül elveszítik a lakásukat, házukat. Ők sem érnek kevesebbet, mint mások, nekik is jár egy második esély!

Két szervezet, a Habitat for Humanity és a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA), valamint egy világcég, a Procter & Gamble együttes erővel, évről évre ad esélyt az újrakezdésre több olyan család számára, akik elvesztették a lakhatásukat, és átmeneti otthonban élnek. Ennek az összefogásnak köszönhetően már számos önkormányzati lakás nyerte vissza régi pompáját, és vált igazi otthonná.

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

Otthonépítés a XV. kerületben

Egy társasház egyik földszinti lakásában járunk, mely még inkább emlékeztet egy építkezés helyszínére, mint élhető otthonra. A felújítás, melyben önkéntesként a P&G és a Habitat munkatársai vesznek részt, egyelőre csak a 8 évvel ezelőtt kiégett lakás bontási fázisánál tart. Az önkormányzat adja a lakást, a munkát a támogató vállalatok munkatársai végzik, akik önkéntes munkában jönnek el segédkezni – jelen esetben a P&G – mindez pedig a Habitat szervezésében. Példátlan összefogás ez, mind a civil szféra, mint a vállalati oldal és az önkormányzatok részéről.

A család várhatóan év végén költözhet be új otthonába. Ismerjük meg őket!

Anita és Sándor a XV. kerületben, jelenleg egy családok átmeneti otthonában nevelik négy gyermeküket. Anita Vácról származik, itt végezte el az általános iskolát, majd alkalmi munkákból élt. Sándor Budapesten nőtt fel, már húsz éve ebben a kerületben lakik és dolgozik, egy közeli gyárban csiszolóként. Anitával megismerkedésükkor rögtön egymásba szerettek, kapcsolatukból négy fiúgyermek született: a legidősebb, Krisztián ötödik osztályos, a legfiatalabb, Gyuri pedig idén kezdi az iskolát. A négy gyermeket összeköti a sport szeretete, mindannyian egy labdarúgó klub igazolt focistái. Ezen kívül az iskolában is jól helyt állnak, közös kedvencük a matematika. Krisztiánt Sanyi követi a sorban, aki jó tanuló, a matematika mellett a testnevelést szereti leginkább. A harmadik gyerek Roland, akit az iskolai teljesítménye mellett tavaly a focicsapat legjobbjának választottak, ugyanis kilenc gólt lőtt az év során. A legfiatalabb testvér, Gyuri jelenleg óvodás, ő is négy éves kora óta focizik.

A család nehéz időszakon ment át az elmúlt években. Két évvel ezelőtt ugyanis az édesanya egészsége megromlott, kiderült, hogy daganatos beteg. Több műtét, illetve sugárkezelés után Anita sikeresen leküzdötte ezt a betegséget, de a mai napig rendszeres jár kontrollra. A család a tavalyi év nyarán vesztette el a lakhatását, ekkor költözött be a SZÉRA Családok Átmeneti otthonába, majd idén nyert felvételt a Habitat Második Esély programjába. Az, hogy mennyit is jelent ez számukra, arról az önkéntes segítségtől láthatóan zavarban lévő édesanya szavai mindent elárulnak:

Csak arra vágyunk, hogy a négy gyermekünket egészségben felnevelhessük egy biztos otthonban.„

A második esély

A Habitat for Humanity kommunikációs menedzsere, Farkas Boglárka mesélt erről az egyedülálló és fantasztikus otthonépítő kezdeményezésről.

„A Második esély programunk Magyarországon 2015-ben indult, és most már három kerülettel dolgozunk együtt – Újpest, XV. kerület és Zugló. A célja, hogy olyan családok, akik átmeneti otthonban élnek, vagy elvesztették a lakhatásukat, lehetőséget kapjanak, hogy ismét saját otthonban élhessenek. Az önkormányzatok adják a szociális bérlakásokat, amiket a vállalatok önkénteseinek segítségével teljes körűen felújítunk. A P&G-vel és a SZÉRA-val együtt a bebútorozásban is segítünk, és ezután költözhetnek be, általában mindig év végén a családok. Évente 6-8 lakást újítunk fel, ezek felébe hajléktalan emberek költöznek be, - az Elsőként Lakhatást programunk keretében -, a másik felébe pedig családok. Eddig összesen 7 család költözhetett át ilyen lakásokba, ami azt jelenti, hogy 15 gyermeknek tudtunk új otthont biztosítani.”

Egy olyan család esetén, akik hosszú hónapok, akár évek óta élnek átmeneti otthonban, nehéz lehet a teljes leválás. Hiszen eddig ellátták őket tanácsokkal, segítették őket a családi kassza optimális kezelésében. A Habitat és a SZÉRA munkája azonban nem ér véget a lakás kulcsainak átadásával.

„Mi egy éven keresztül követjük még a családok életét figyelemmel, de elsősorban az átmeneti otthon (SZÉRA) szociális munkása, családgondozója segíti őket.”

Egy ilyen önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mennyire is nyújt a beköltöző család számára biztos, akár hosszú évekre szóló megoldást egy így szerzett otthon?

„Úgy tudom, hogy lesz arra lehetősége a családoknak, hogy később kivásárolják a lakást. Az önkormányzat és a család közti szerződésben az szerepel, hogy ameddig fizetik a lakbért, képesek fenntartani a lakást és semmi más egyéb körülmény nem változik, nem tehetők utcára. Természetesen ezt felülírhatja, ha például eladják az ingatlant, vagy le akarják bontani, de jellemzően olyan lakásokat kapunk, melyekkel nincsenek ilyen tervek. A Habitat szerződése az önkormányzatokkal csak arról szól, hogy 5 évig mi jelölhetjük ki a bérlőket azoknál a lakásoknál, amiket mi újítunk fel.”

Győrfi Pál már korábban megismerte a Procter & Gamble vállalat nagyfokú társadalmi elköteleződését. Pár éve ők segítettek, hogy minden mentőautó megfelelő defibrillátorral legyen felszerelve. Az akkori kapcsolat révén csatlakozott most ehhez a kezdeményezéshez az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, aki mentőként dolgozott több mint két évtizeden át. Így tehát mások segítése sosem állt távol tőle.

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

„Mindig is megérintett a nehéz helyzetben lévő emberek sorsa, valószínű ezért is választottam a mentő hivatást. Vannak olyan helyzetek, amikor életet kell menteni, de vannak olyan élethelyzetek is, amikor nem egészségügyi megoldásra van szükség. Nagyon nagy segítséget jelent egy család számára, ha újra, vagy egyáltalán otthonhoz juthat. Mióta négy gyermek apukája vagyok, egyrészt pontosan tudom azt, hogy mennyire fontos egy otthon, másrészt pedig én is érzékenyebb lettem az ilyen élethelyzetek iránt. Naponta látom a gyerekeimen, milyen jó érzés nekik hazamenni, mennyire fontos számukra, hogy biztonságban és megfelelő körülmények közt legyenek. Többek között ezért is veszek részt örömmel ebben a programban.”

Egy otthon mindenkinek járna

Napjainkban közel 122 ezer olyan család van Magyarországon, akiket hiteltörlesztésük elmaradása miatt fenyeget lakhatásuk elvesztése és a hajléktalanság. Otthonuk elvesztése után ők azok, akik ismerősöknél, rokonoknál, albérletben vagy rövidebb időre családok átmeneti otthonaiban húzzák meg magukat. Számukra megoldást jelentenének az olcsó szociális bérlakások, de ezekből nincs elegendő.

“Tanulmányok igazolják, hogy a megfelelő és biztonságos lakhatás kulcsfontosságú a családok élhető jövőjének megteremtésében. Évente több ezer család keres menedéket családok átmeneti otthonában, de megfizethető bérlakások hiányában nem tudnak innen saját otthonba költözni. Partnereinkkel, mint a P&G, azon dolgozunk, hogy megteremtsük a saját otthon lehetőségét a nehéz helyzetbe került családok számára is.” – nyilatkozta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.