Európai Hulladékcsökkentési oklevél a Klímanócskák vezetőjének

Forrás:ITM -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján május 15-én elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócskák alapítója Forrás: ITM

Tavaly novemberben rendezték meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (EHH), melynek célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék sérülékeny világunk hulladékkal kapcsolatos problémáit és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét során a résztvevő önkéntesek hulladékcsökkentési akciókat valósítottak meg, melyek közül a program magyarországi koordinátora, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakemberei kiválasztották a legeredetibb megoldásokat, melyeket díjazásra terjesztettek fel.

Bozókiné Szabó Ildikó Klímanócskák Oktatási Programja a magánszemélyek kategóriájában került a díjra jelöltek közé. A programban a gyerekek lépésről-lépésre elsajátítják a fenntartható hulladékkezelés módszereit, miközben családjaikkal együtt csökkentik a megtermelt hulladékot. Hód Huncutka Szelektív Krónikái a szelektív hulladékgyűjtésről mesél, a gyerekek ökológiai lábnyomot mérnek, a tudatos vízhasználattal ismerkednek, takarékoskodnak az energiával, sőt, barkácsolással ügyesedhetnek, miközben valódi Klímanócskává válnak. Képek, élmények, praktikák a Klímanócskák facebook oldalán varázsolják el a felnőtt követőket is.

„Hitvallásom, hogy a családokat a gyermekeken keresztül lehet megszólítani, és a tudatos magatartásukat fejleszteni a fenntartható jövő érdekében. Tapasztalatom szerint a szemléletformálás hatására átlagosan 20%-kal javult a családok tudatossága a hulladékcsökkentésben.” – mondta Ildikó.

A program eredetisége, újszerű megoldásai és hosszú távú eredményessége miatt követendő és másolható példát állít más városok és országok elé is.

Készült az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.