agyhártyagyulladás diáklány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagy-britanniai Rugby School bentlakásos magániskola orvosa "túl elfoglalt" volt ahhoz, hogy megvizsgáljon egy diáklányt, aki később agyhártyagyulladásban hunyt el. A 17 éves Clementine Nicholsont súlyos állapotban találták szobájában, miután nem jelent meg a közös reggelinél.

A felügyelőtanár negyedórán át próbálta meggyőzni az iskolaorvost, hogy vizsgálja meg a lányt, de amikor látta, hogy hiába beszél, kihívta a mentőket. A végzős diáklányt csaknem 39 fokos lázzal és súlyos ízületi fájdalmakkal találták ágyában tavaly májusban. Carlien Shelly felügyelőtanár háromszor hívta dr. Peter Klivertet, aki mindössze 350 méterre volt a kollégiumtól az iskola gyengélkedőjében.


iStockPhoto
iStockPhoto

Shelly negyedóra elteltével végül mentőt hívott a Warwickshire grófságban található iskolába, amikor szembesült azzal, hogy a diáklány állapota egyre romlik. A kitűnő tanuló lányt kórházba szállították, ahol azonban másnap elhunyt. Halálának oka meningococcus-szepszis volt - ez a baktérium okozza az agyhártyagyulladást.


A lány szüleit, Sarah-t és Douglast képviselő Andrew Axon ügyvéd szerint dr. Klivert "egyszerűen túl elfoglalt volt" ahhoz, hogy megtegye az alig kétperces utat a lány szobájáig. Állítólag Shelly háromszor is telefonált az orvosért. Az iskola ápolónője, Jeanette Patrick nővér azonban tagadta, hogy ő mondta, az orvos túl elfoglalt. "Úgy emlékszem, nem hívták konkrétan az orvost, csak annyit mondtak, hogy Clemie nincs jól."


A lány kétségbeesett édesanyja a bírósági meghallgatáson elmondta, aggasztónak tartja, ahogyan az 1100 tanulóval működő intézményben az orvosi vészhelyzeteket kezelik. Az asszony a mentősök diagnózisát is megkérdőjelezte, emellett hangot adott annak is, hogy csak jóval a kórházba érkezés után kezdték meg lánya kezelését. A bíróság szerint a kezelőrovos egy órán át "nem találta a beteget", mert a nővérek épp akkor vitték a lányt máshová, amikor az orvos szünetet tartott.


Dr. Robert Winter, a Nottighami Egyetemi Kórház intenzív osztályos szakértője is úgy véli, bár akadtak hiányosságok Clemie ellátásában, nem biztos, hogy segített volna, ha a lány hamarabb kerül az intenzív osztályra. Egy másik szakértő, a londoni dr. Nelly Ninis gyermekgyógyász, az agyhártyagyulladás specialistája azonban azt állítja, a betegség szempontjából kritikus fontosságú az első hat óra. Ráadásul a diáklányt felvétele után CT-vizsgálatra küldték, amely az ő esetében teljesen felesleges volt. A kórlapon a 14:30 és a 18:00 közötti időszakra vonatkozólag pedig semmilyen bejegyzés nem szerepel. A meghallgatást október 6-ra napolták el.


Életmentő Facebook: fényképen vették észre a kislány szemén daganatos betegség jeleithttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101018-eletmento-facebook-fenykepen-vettek-eszre-a-kislany-szemen-daganatos-betegseg.htmlEgy év alatt belehalt az anorexiába a 15 éves lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20100929-egy-ev-alatt-belehalt-az-anorexiaba-a-15-eves-lany.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.