8 módszer az agyi képességek megőrzésére

2010.10.20. 05:05
Hogy a keresztrejtvények, a sudokuk vagy más fejtörők a leghatékonyabbak az agy képességeinek megőrzéséhez, egyelőre nem tudjuk. Az azonban biztos, hogy a rendszeres agytorna hiánya rendkívüli módon rombolja a kognitív képességeket. Minél többet tanulunk fiatalabb korunkban, annál tovább tudjuk megőrizni agyi képességeinket öregkorban. Ezt segíthetjük különböző fejtörőkkel és logikai játékokkal. S hogy még mi mindennel? Néhány tipp az agy karbantartására.

1. Hagyjuk el az étrend-kiegészítőket

A multivitaminok és agyserkentő tabletták általában több kárt okoznak, mint amennyire hasznosak. Természetes eredetük ellenére gyakran súlyos mellékhatásokkal járnak és gyakran nem jobbak a hatóanyag nélküli placebóknál.

 

Forrás: iStockphoto


2. Jógázzunk

A stressz rendkívüli módon megterheli az agyat és olyan veszélyes anyagokat szabadít fel a hippocampusban, amelyek károsítják az emlékezési központot és más agyi területeket. A jóga, a meditáció és más relaxációs technikák segítenek ellazulni és csökkenteni a napi stresszt.

3. Fogyasszunk halat hetente háromszor

Az esszenciális zsírsavak, mint az Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az agyi működési folyamatokhoz. Bár az Omega-3 tartalmú kiegészítők is jótékony hatással lehetnek, a legjobb mégis, ha természetes forrásból, például zsíros halakból jutunk a szükséges Omega-3 mennyiséghez.


4. Igyunk kávét


Egyre több bizonyíték lát napvilágot a koffein jótékony hatásait illetően. A legújabb kutatások szerint napi 2-4 kávé akár 30-60 százalékkal is csökkentheti a szellemi leépülést és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. Ennek legvalószínűbb oka a kávé magas antioxidáns-tartalma, ami jótékonyan hat az agyi folyamatokra.


5. Aludjunk naponta 7 órát


Alvás közben emlékeink is a helyükre kerülnek. Ha nem alszunk eleget, az agyi fehérjék nem megfelelően épülnek be, ez pedig jelentősen megnehezíti az emlékezést és a tanulást. A krónikus alváshiány ezen kívül jelentősen növeli az öregkori elbutulás kialakulásának esélyét.


6. Vigyázzunk testünkre


A megelőzhető civilizációs betegségek - cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás - mind hatással vannak agyi működésünkre is. A szisztémás betegségek növelik az öregkori elbutulás és a memóriagondok kialakulásának esélyeit, ezért jobban tesszük, ha lemondunk a dohányzásról, a telített zsírsavakról és a koncentrált cukorbevitelről.


7. Óvatosan fogyókúrázzunk


Bár a túl sok kalória elbutíthatja az agyat, ugyanez igaz a túl kevés kalóriára is. Az extrém fogyókúrás módszerek rontják az agyi működési folyamatokat és memóriagondokat okozhatnak.


8. Étkezzünk tudatosanAz alacsony glikémiás indexű, rostokban gazdag, jó minőségű zsírokkal és fehérjékkel teli étrend ideális az agyműködés szempontjából.

10 dolog, amit minden férfinak tudnia kell a női agyrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20100910-10-dolog-amit-minden-ferfinak-tudnia-kell-a-noi-agyrol.html Agyhártyagyulladásban hunyt el a diáklány, mert az iskolaorvos "nem ért rá"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20100923-agyhartyagyulladasban-hunyt-el-a-diaklany-mert-az-iskolaorvos-nem-ert.html
agyidegrendszer