Hólyag, vörös folt, viszketés: ilyen tüneteket okoz a túlzott mobiltelefon-használat

mobiltelefon nikkel allergia ekcéma fém
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Allergiás reakciót válthat ki a mobiltelefonokban található nikkel azoknál, akik szinte megállás nélkül csevegnek a fülükre szorított apró készüléken.

Az allergiát a legmeglepőbb dolgok, így a mobiltelefonban található nikkel, az ékszerek, a kozmetikumok, a piercingek és a tetoválások is kiválthatják. "A kézi telefonok fokozott használata miatt egyre hosszabb ideig vagyunk kitéve a készülékben lévő nikkelnek" - mondta el Luz Fonacier amerikai allergológus. "A páciensek az arcukat, az állvonalukat és a fülüket borító száraz, viszkető bőrfoltokkal jelennek meg a rendelőben, és fogalmuk sincs, hogy mi okozza az allergiás tüneteket" - idézte a szakembert a Science Daily tudományos hírportál.

iStockPhoto
iStockPhoto

A nikkel az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó anyag: a nők 17, a férfiak 3 százaléka reagál rá érzékenyen. A kulcsok, pénzérmék, gémkapcsok is tartalmaznak nikkelt, ám ezekkel nem érintkezünk olyan gyakran napközben, viszont ha "fémes" kézzel megdörzsöljük a szemünket, az irritációt válthat ki. Az allergia kialakulásának kockázata erősödik, ha sokáig érintkezünk bizonyos nikkel tartalmú tárgyakkal, például mobiltelefonnal, ékszerrel, órával vagy akár szemüvegkerettel.

Egyre növekszik a nikkelallergiások száma

"Az orvosok egyre több nikkelallergiás pácienssel találkoznak. Néhány szakember szerint több fémhasználatra vonatkozó szabályozásra lenne szükség az Egyesült Államokban, ugyanúgy, mint néhány európai országban" - hangsúlyozta a szakember.

Hogyan lehet megelőzni?

A fémallergia tünetei lehetnek a vöröses foltok, duzzanatok, viszketés, ekcéma, hólyagosodás és bőrsérülések. A legjobb megoldás a közvetlen érintkezés elkerülése. A mobiltelefonok esetében a műanyag borítás vagy a vezeték nélküli fülhallgató használata segíthet, esetleg egy olyan készülékre való váltás, amelynek a borítása nem tartalmaz fémet - sorolja a megelőzési intézkedéseket Fonacier.

iStockPhoto
iStockPhoto

A testékszerek és a tetoválások is kiválthatnak allergiás reakciókat. A 18 és 50 éves kor közötti amerikai felnőttek 24 százalékának díszíti a testét valamilyen kivarrt ábra, és 14 százalékuk visel valahol piercinget. A tetoválások által kiváltott allergiás reakciókat főleg a festék összetevői okozzák. A testékszerek esetében fellépő irritáció pedig a nikkelallergia elterjedtségére vezethető vissza. A szakemberek szerint tízéves kor előtt nem kellene átlövetni a gyerekek fülét.

Orvosa óvta a 19 éves lányt: "Ne fesd be a hajad, mert meghalsz"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101024-orvosa-ovta-a-19-eves-lanyt-ne-fesd-be-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.