műtét gerincsérv gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sebészek egyik fontos feladata, hogy a műtét során a betegséget minél kisebb roncsolás árán tudják eltávolítani. A hagyományos feltárásos műtétek helyét így vette-veszi át fokozatosan az endoszkópia, azaz a tükrözéses módszer.

A tükrözéses módszer lényege, hogy a beteg részt nem tárják fel teljes terjedelmében, csak egy fényforrást és egy kamerát juttatnak az elváltozáshoz és így teszik láthatóvá az érintett területet. Az operációt egy ún. manipulációs csatornán keresztül végzik el. Szükség esetén további lyukakon különböző eszközöket juttatnak a műtéti területhez.

Az ortopédiában már rutineljárásnak számít

Az ortopédiában elsősorban a térd és váll sebészetében alkalmazzák a tükrözéses módszert. A '90-es évek eleje óta a technika fejlődésének jóvoltából a gerinc endoszkópos operációjára is van lehetőség.

Az endoszkópos gerincműtétnek ez a típusa elsősorban porckorongsérv (discus hernia) és a gerinccsatorna-szűkület (spinalis stenosis) műtéti megoldására alkalmas. Ez a két elváltozás teszi ki a műtétre szoruló gerincbetegségek 80-90 százalékát.


Hogyan zajlik a műtét?

A műtét során egy 2 cm-es átmérőjű endoszkópot helyeznek be, és ezen keresztül tárják fel a gerinccsatornát. Az eljárás többnyire altatásban vagy gerinc melletti érzéstelenítésben (spinal anaesthesiában) zajlik. Az átlagos műtéti idő 45 perc. A beteg kivizsgálása a műtét előtti héten ambulánsan történik.

A műtét napján este a páciens felkelhet, mozoghat, önellátóvá válik. Sebfájdalmat általában érez, de az esetek zömében a porckorongsérv által keltett alsó végtagba sugárzó fájdalom elmúlik. A kórházi tartózkodás 1-3 nap. A operált beteg munkába állása - általában - 2-4 héten belül történik, de ez függ a munkakörtől és a páciens gyógyulási ütemétől is. Ez átlagosan fele a hagyományos műtét utáni felgyógyulási időnek.

Mi az endoszkópos porckorongműtét előnye a hagyományos (nyitott) operációval szemben?

- Kisebb műtéti feltárás
Kevesebb izom- és egyéb szöveti roncsolás a feltárás során, ami gyorsabb és teljesebb gyógyulást eredményez

- Tökéletes látási feltételek
Az optika a seb mélyén van, így a sebész kiválóan látja az operálandó képleteket. Ez nagyban növeli a biztonságot. Pontosabban tud vérzést is csillapítani, ezért kisebb a műtét utáni hegesedés kockázata.

- Kisebb műtéti megterhelés
Rövidebb kórházi tartózkodás, gyorsabb visszatérés a munkába.

- Kisebb heg, szebb kozmetikai eredmény

Milyen az optimális matrac egy gerincbeteg számára?


A válasz sokkal bonyolultabb lett, mint amire számítottunk. A legfontosabb következtetéseink ezek voltak:

- Nincs olyan matrac, amely valamennyi testsúlyú és alkatú beteg számára optimális lenne, tehát egyféle matrac biztosan nem oldhatja meg a problémát.

- A beteg állapotának több jellemzőjét összevetve kifejlesztettünk egy olyan eljárást, mellyel meghatározható a beteg számára megfelelő matracot.

- A heveny (akut) fájdalom időszakában a betegek számára a legkeményebb fekhely a legkényelmesebb. Ugyanez igaz a frissen műtött páciensek esetében is. Néhány hét elteltével azonban a páciensek már másik matracot választanak.

A kutatási eredmények alapján a Rottex és a Doctorfit Gerincambulancia létrehozta a gerincbetegek számára azt a matrac családot, amely a megfogalmazott igényeket próbálta minden szempontból kielégíteni.




Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.