Vigyázz a szexszel! Allergiát okozhat! Videó

2011.01.10. 7:20

Amikor a szexet kínos viszketés, a hüvely kivörösödése, valamint kellemetlen folyás követi, nem biztos, hogy valamilyen baktériummal vagy vírussal, netalán gombával fertőzött meg a partnered, bár a tüneteknek tagadhatatlanul köze van a szexhez. Gondoltál már arra, hogy esetleg allergiás vagy a partneredre?

iStockPhoto

A szexallergia egészen pontosan nem magára a szexuális aktusra adott allergiás reakció, hanem a férfipartner ondójára vagy az ondóban nyomokban fellelhető allergizáló anyagokra, például a mogyoróra adott heves immunválasz.

Az ondóallergia tünetei


Amerikai kutatók szerint a jelenség nem is olyan ritka, hiszen az aktív szexuális életet élő nők közel 10 százaléka tapasztalta már a kellemetlen tüneteket. Ezek a szexuális aktus után körülbelül 30 perc elteltével jelentkeznek és a viszketés, folyás, felduzzadt, gyulladt szövetek mellett súlyosabb formája is előfordulhat az allergiának, például a felsorolt tüneteket heves légszomj is kísérheti.

Gyógyítható, de feltétel a rendszeres szex


Két nagyon fontos dologgal azonban érdemes tisztában lennie mindenkinek, aki valaha is tapasztalta már magán a viszkető tüneteket, főleg akkor, ha mindezt elintézte eddig egy kézlegyintéssel, vagy önszorgalomból recept nélkül is vásárolható gombaölő krémmel próbálta orvosolni a problémát.

Az egyik az, hogy a szexallergia az esetek több mint felében azoknál a nőknél jelenik meg, akik egyébként más területen is szenvednek az allergia valamilyen fajtájától, főleg olyantól, amely a táplálkozással kapcsolatos, de figyeltek már meg ondó-penicillin allergiát is, vagyis amikor a páciens az ondóban fellelhető penicillinre lett allergiás.

iStockPhoto

A másik fontos dolog, hogy a szexallergia minden más allergiához hasonló módon gyógyítható, mégpedig a szokásos módon: deszenzibilizálással. Ennek a módszernek a lényege, hogy az allergiát okozó anyagot nagyon alacsony koncentrációban, rendszeresen, meghatározott időközönként bejuttatják a szervezetbe. Ez ennél a speciális allergiás betegségnél a gyakorlatban azt jelenti, hogy heti háromszor szükséges, hogy a beteg nő szervezete találkozzon partnere allergiát okozó ondójával. Vagyis a sikeres gyógyulás alapfeltétele a rendszeres szex.

Óvszerallergia


A szexallergia tárgykörébe azonban nemcsak az ondóérzékenységet soroljuk, hiszen akadnak olyan emberek is (férfiak is), akik a szexuális együttlét alatt használt eszközökre allergiásak, elsősorban például a nagy gyakorisággal (és egyéb esetben nagyon fontos, akár életmentő) óvszerre. Az óvszer anyaga ugyanis az úgynevezett latex, amelynek egyik fehérjéje válthatja ki a szervezet védekező reakcióját. A latexre allergiások száma egyre emelkedik, és a világ lakosságának ma már 1-6 százalékát érinti.

iStockPhoto

Az óvszerallergia tünetei


A szexuális együttlétek után fellépő tüneteket - száraz bőr, égő, viszkető érzés, súlyosabb esetekben kötőhártya-gyulladás, légzési problémák szívritmuszavarok - azonban nemcsak az óvszer okozhatja, hiszen a szexben igen népszerű egyéb szexuális segédeszközök egy jelentős része is latexből készül. Ilyen lehet a szerepjátékok során használatos, szorosan a testre simuló ruha vagy arcmaszk is, de a vibrátorok, a dildók, a gésagolyók alapanyaga is lehet latex vagy tartalmazhat latexet.

Latexallergiásoknak tilos a gyümölcs!


Súlyosbíthatja a helyzetet a latex-gyümölcs keresztreakció is, így aki tudja magáról, hogy érzékeny a latexre, az a szexuális együttlétek előtt és alatt még véletlenül se fogyasszon banánt, epret, avokádót, mangót, paradicsomot, valamint kerülje a burgonyát és a mogyorót is, még akkor is, ha egyébként éppen ezeknek a gyümölcsöknek, zöldségeknek a szexuális energiára gyakorolt hatása közismert. A szex, vagyis ebben az esetben a latexallergiásoknál ezeknek a gyümölcsöknek a hatása a visszájára fordulhat.


Tipp

Jó, ha tudjuk, hogy a síkosítók is tartalmazhatnak allergizáló anyagot, például a nonoxynol-9-et, amely az óvszerek síkosításáért felelős vegyület.


Kassai Tini

L
IFE VIDEÓ: SZEXALLERGIABarátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Korábban:

5 energetizáló étel, ami felpörget 
127 kilót fogyott a világ legkövérebb embere! Döbbenetes videó 
26 kilóra fogyott és meghalt a híres modell! Videó

szexallergiaóvszersperma