Cotard-szindróma: Emberek, akik azt hiszik, hogy már nem élnek

hallucinál betegség Élni pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Álmodtad már valaha, hogy meghaltál? Hogy hiába küzdenél ellene, már nem létezel, és ez ellen semmit sem tehetsz? Vannak, akiknek ez a téma nem csupán rémálom. Ők azok, akik az év 365 napján élnek együtt a tudattal, hogy már a túlvilágon vannak. Mindez pedig egy ritka pszichés betegség, a Cotard-szindróma számlájára írható.

Ki ne hallott volna a hallucináció jelenségéről? Egy-egy fáradtabb estén, néhány átdolgozott vagy éppen átbulizott éjszaka után - minden pszichés zavar nélkül - néhány pillanat erejéig bármelyikünk láthat, hallhat, "flash"-elhet érdekes dolgokat, anélkül, hogy szemernyi realitásalapja lenne a tévesen érzékelt ingereknek.

Istockphoto
Istockphoto

A modern pszichiátria kórképeit vizsgálva azonban a szokásosnál gyakrabban találkozunk az érzékcsalódás tünetével. A hétköznapokban csak hallucinációként emlegetett epizód lényege, hogy a betegek olyan "érzéki benyomásokat" tapasztalnak magukon, melyek a valóságnak cseppet sem felelnek meg. Tartósan hallanak, látnak, ízlelnek vagy éreznek olyan illatokat, melyek nem léteznek, illetve az adott időszakban nincsenek jelen.

Az érzékcsalódás persze nem reklámozza fals mivoltát, ezért a betegek valós élményként élik meg hallucinációikat, és a legtöbb esetben hisznek is nekik, tehát a téves érzékleteknek megfelelően, illetve azok befolyása alatt cselekszenek.

Cotard-szindróma: úgy érzi, már nem él


nem élnek


Istockphoto
Istockphoto

kétségbeesnek

Miért alakulhat ki ez a betegség?



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.