Óránként 3 ember hal meg Magyarországon hirtelen szívmegállás miatt

2011.02.11. 16:53

Segíts okosan! elnevezéssel indított újra kampányt egy élelmiszergyártó cég, hogy év végéig valamennyi mentőautóban legyen defibrillátor.

Az emberek többsége a riasztó statisztikák ellenére sincs tisztában az alapvető újraélesztési technikával, és jelenleg is több mint 30 olyan mentőautó van hazánkban, amelyikben nincs életmentő defibrillátor, miközben óránként három ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében - hívták fel a figyelmet a Segíts okosan! 2011-es kampányára a szervezők egy sajtótájékoztatón.


Az elmúlt években mintegy 86 millió forintot köszönhetett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a kezdeményezésnek, amit idén újraindítanak a szervezők. A program célja többek között az, hogy év végére minden mentőautóban legyen életmentő defibrillátor. 
 

Próbáljunk meg segíteni!Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón rögtönzött elsősegély-tanfolyamot is tartott, és bemutatta, hogyan kell szakszerűen újraélesztést végezni. Az emberek többsége ugyanis vészhelyzet esetén többnyire nem tesz semmit: vagy azért, mert maga is sokkos állapotba kerül, vagy mert nem tudja, mit kellene tennie. Pedig sokat segíthetünk azzal is, ha szívmasszázst alkalmazunk, még akkor is, ha nem is pontosan az előírtak szerint járunk el. A szívmasszázs és a lélegeztetés lényege ugyanis a keringés fenntartása, amíg a mentő megérkezik. "Fontos, hogy 3-4 percen belül kezdjük meg a szívmasszázst, ezzel csökkenthetjük az agyi károsodás esélyét" - tette hozzá Győrfi Pál.
 

Hírességek is csatlakoztak a programhoz
Ebben az évben több híresség is csatlakozott a programhoz, akik fontosnak tartják a hirtelen szívmegállás okozta halálesetek megelőzését, és segíteni kívánnak az alapvető életmentési ismeretek elterjesztésében részben azért, mert közülük többen is érintettek a témában.

"Furcsa az élet. Észrevétlenül szívedbe férkőznek emberek, Ssortolók, színészek, barátok. Nem gondolsz rájuk minden nap, mégis olyan jó, hogy vannak. Néha hallasz róluk, látod őket a képernyőn, olvasol róluk az újságban. De ha elmennek, rájössz, kik is voltak valójában: értékes részei az életednek. Ilyen volt Kolonics Gyuri is. Most, hogy nincs, nagyon hiányzik" - mondta el Kovács Kokó István. 

Jaksity Kata, Farkasházi Réka, Kozmann György, Kovács Kokó István, Katus Attila, Vince Ottó és a Back to Black zenekar Győrfi Pál segítségével a program nyitó sajtótájékoztatóján is kipróbálhatták az újraélesztést.30 mentőből hiányzik jelenleg a defibrillátor


Döbbenetes tény, hogy Magyarországon 30 mentőautóból hiányzik az életmentéshez szükséges defibrillátor. Ezt a hiányt most egyelőre a mentőautók átcsoportosításával oldják meg, vagyis a vészhívások alapján, ahol már sejteni lehet, hogy szívmegállásos esetről van szó, az életmentő készülékkel felszerelt autókat küldik.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Dupla szívinfarktust kapott a csokitól a 7 éves kisfiúhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110128-dupla-szivinfarktust-kapott-a-mogyoros-csokitol-az-allergias-7-eves.html Haldoklik Liz Taylorhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110211-elizabeth-taylor-haldoklik.html Vége a kapcsolatnak? Figyeld a tested, jelezni fog!http://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20110210-vege-a-kapcsolatnak-figyeld-a-tested-jelezni-fog.html A rák márpedig legyőzhető - díjat kapott a LifeNetwork főszerkesztőjehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110210-nemzetkozi-rakellenes-vilagnapon-egyutt-a-tudorakosok-gyogyulasaert-dijat-kapott-zelend.html Halálra zúzta a 6 éves kislányt a kórházi ágy! - Csak látogató volthttp://www.life.hu/anyaskodj/20110211-halalra-zuzta-a-6-eves-kislanyt-a-korhazi-agy-.html Amikor már nem segít a torna: szülés utáni plasztikahttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110210-amikor-mar-nem-segit-a-torna-szules-utani-plasztika.html Tizenkilenc rendbeli szexuális bántalmazással vádolják a tanárnőthttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110210-tizenkilenc-rendbeli-szexualis-bantalmazassal-vadoljak-a-tanarnot.html
elsősegélykampánydefibrillátorszívmegállás